Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου.

Η Legendary Food μετά τη διενέργεια διαγωνισμού έχει αναλάβει την ανάπλαση χώρων της Στοάς Αρσακείου και τη χρήση για 35+2 χρόνια χρόνια, υλοποιώντας μια απαιτητική επένδυση, με δεδομένη τη φυσιογνωμία και ιστορικότητα του εμβληματικού κτιρίου.

Η εταιρεία εκμίσθωσε 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα όλου του κτιρίου. Στο ιστορικό κτίριο στεγάζονται ανεξάρτητα από τους χώρους που μίσθωσε η εταιρία, στον β’ όροφο το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο υπόγειο το Θέατρο Τέχνης.

Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου, στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν το λεγόμενο fine fast food, όπως είχε παρουσιαστεί το 2020.

Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μισθωτές. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, η επισκεψιμότητα στη Στοά θα φτάνει τα 7.000 έως 8.000 άτομα την ημέρα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.

Η Legendary Food, η οποία έχει μισθώσει το χώρο από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, θα κρατήσει η ίδια ένα ποσοστό της τάξης του 30% της εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου, ενώ θα διαθέσει προς μίσθωση το υπόλοιπο 70% σε άλλες επιχειρήσεις.

Σκοπός της επένδυσης είναι η υλοποίηση ενός νέου και δραστήριου «τοπόσημου» στο κέντρο της Αθήνας στα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρημάτων σε μητροπόλεις του κόσμου, με γνωρίσματα εμπορικού αλλά και ταυτόχρονα πολιτιστικού, επιμορφωτικού και γευσιγνωστικού χαρακτήρα, που θα αναδεικνύει διαχρονικά την ελληνική και μεσογειακή διατροφή και τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ελλάδας.

Στην εταιρεία συμμετέχουν ο γκουρού του μάρκετινγκ και πρόεδρος της εταιρίας, Πίτερ Οικονομίδης, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος και Ευάγγελος Κοντζιάς, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου ως βασικός μέτοχος.

Το Europa Experience

Τις προηγούμενες μέρες η legendary Food υπέγραψε σύμβαση με το Ευρωοπαϊκό Κοινονοβούλιο για τη δημιουργία του Europa Experience στην Αθήνα, το οποίο θα στεγάζεται στους χώρους του ιστορικού κτιρίου.

Η Αθήνα γίνεται η 13η πόλη που θα φιλοξενεί το Europa Experience μαζί με το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη και άλλες οκτώ πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Europa Experience δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με διαδραστικό τρόπο την ιστορία και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παρακολουθούν σε real time το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Με τη χρήση πρωτοποριακών εργαλείων και πολυμέσων μπορεί ο επισκέπτης να ενημερωθεί και να βιώσει το πώς συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τις προκλήσεις της εποχής.

Η είσοδος του διαδραστικού αυτού μουσείου είναι δωρεάν, ενώ όλες οι επισκέψεις στα Europa Experience είναι διαθέσιμες στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα εμπορικά

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με πρόσοψη στη Σταδίου, θα λειτουργήσουν 4 καταστήματα ένδυσης με επιλεγμένα brands, ενισχύοντας περεταίρω τη ροή επισκεψιμότητας σε ένα καίριο τμήμα μεταξύ της πλατείας Συντάγματος και πλατείας Ομονοίας.

Σύμφωνα με πλροφορίες, η Notos σκοπεύει να ανοίξει ένα κατάστημα Lacoste και ένα «The Bostonians» στην πλευρά του ιστορικού ακινήτου επί της οδού Σταδίου.

Η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη απήχηση των δυο brands, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος και νέους πελάτες. Η γαλλική μάρκα «τρέχει» αυτή τη στιγμή με ρυθμούς ανάπτυξης 40% χάρη και στην ριζική αναμόρφωση των καταστημάτων της και την ανανέωση της προϊοντικής της γκάμας.

Ανάλογες βλέψεις υπάρχουν και για το δίκτυο της «The Bostonians». Στη Στοά Αρσακείου μάλιστα, πρόκειται να στηθεί το κατάστημα – «ναυαρχίδα» του brand, το οποίο θα σηματοδοτεί το restart της μάρκας στην χώρα.

Όσον αφορά στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», θα συνεχίσει τη λειτουργία του, ενώ έχει προβλεφθεί επένδυση της Legendary Food για την αναμόρφωση της εισόδου.

Η ιστορία σε χρονολογίες – σταθμούς

1846: Το κεντρικό κτίριο ανεγέρθηκε το με σκοπό να στεγάσει το πρώτο σχολείο θηλέων, με σκοπό την εκπαίδευση των γυναικών και τη δημιουργία δασκάλων. Μέχρι το 1900, προστίθενται καινούργιες πτέρυγες ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των σχολείων, οπότε και αγοράζονται και τα γειτονικά οικόπεδα.

1900: Το κτιριακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει την κεντρική Στοά, κατασκευάζεται σταδιακά σε μια περίοδο 25 ετών. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ernst Ziller, ανέλαβε τον σχεδιασμό των Μνημειωδών Όψεων εισάγοντας νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως οι τρούλοι.

1936: Μετά το κλείσιμο της σχολής θηλέων, ανεγέρθηκε ο κινηματογράφος Ορφέας, ένας εκ των παλαιότερων της Αθήνας, καθώς και εγκαθίσταται το πρωτοποριακό Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στο υπόγειο. Συμπληρωματικά με άλλες εμπορικές χρήσεις, το κτίριο αναδεικνύεται σε πολιτιστικό πόλο έλξης και σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για Αρσάκειο Μέγαρο.

1988: Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το κτίριο ανακατασκευάζεται με σκοπό να φιλοξενήσει τα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

1996: Ολοκληρώνεται η κατασκευή της Στοάς του Βιβλίου, η οποία παίρνει την θέση του κινηματογράφου. Στην οροφή της, διαμορφώνεται το Αίθριο, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει τις εσωτερικές όψεις του κτιριακού συγκροτήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα