![Θεοδωρικάκος για «μαϊμού» προσφορές: Τριπλασιάζεται το ανώτερο πρόστιμο στα 6 εκατ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/theodorikakos-2.jpg)
Αυστηρό μήνυμα σεβασμού του νόμου, εφαρμογής των μέτρων και αποφυγής αθέμιτων πρακτικών και κερδοσκοπίας έστειλε μιλώντας στο MEGA και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών και πως ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους των πολυεθνικών και στο κατά πόσο τιμολογούν ακριβότερα τα προϊόντας τους στη χώρας μας.
Χατζηδάκης: Οι 6 προτεραιότητες για την οικονομία στο επόμενο 12μηνο
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο αποκλιμάκωσης των τιμών, που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Πρώτον, στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει πολύ μεγάλη δύναμη, σημείωσε και εστίασε στην πλατφόρμα e-katanalotis όπου ο πολίτης μπορεί να δει τις τιμές και να τις συγκρίνει σε περισσότερα από 3000 προϊόντα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Πρέπει να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση όλων μας, σημείωσε ο υπουργός ανάπτυξης.
Το δεύτερο σημείο αφορά την Πολιτεία, τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων με έμφαση στο ότι δεν μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με κέρδος μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν την 31η Δεκεμβρίου του 2021 και την απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. «Σήμερα το ανώτερο πρόστιμο πηγαίνει από τα 2 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να παραβιάσει τον νόμο» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Μίλησε ακόμη για ενίσχυση των ελέγχων με προσθήκη νέων στελεχών στη ΔΙΜΕΑ και συνολικότερα αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στις περιφέρειες.
Το τρίπτυχο ολοκληρώνεται με τη συνεργασία όλων, πολιτείας, πολιτών, καταναλωτικών οργανώσεων, ανεξάρτητων αρχών, με τη υγιή επιχειρηματικότητα. Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με παράγοντες της αγοράς που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων του εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι εταιρείες σούπερ μάρκετ θα ανταποκριθούν θετικά.
«Πιστεύω ότι αυτό το καλοκαίρι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα αποκλιμακωθεί ουσιαστικά» σημείωσε.
Θεοδωρικάκος: «Δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με έναν νόμο και ένα άρθρο»
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η αγορά δεν ρυθμίζεται με κουμπιά, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος συνολικά στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως στηρίξαμε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με 50 δις ευρώ για την πανδημία, η ανεργία μειώθηκε, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός ανέβηκε τρεις φορές και πως η χώρα προχωρά με σταθερό δείκτη ανάπτυξης άνω του 2%. Στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ, τόνισε.
«Το υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ασκεί πολιτικές για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών, δεν είναι το υπουργείο της ακρίβειας, πρόκειται για τεράστια αποστολή που σχετίζεται με το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο υπουργός Ανάπτυξης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βαμβακίδης (Bank of America): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/thanos-vamvakidis_1_1-600x483.jpg)
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
![Ομόλογο: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το νέο δεκαετές – Αντλήθηκαν 4 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_bonds-768x606-1-600x473.png)
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
![Ευρωζώνη: Ο ακμάζων νότος και ο στάσιμος βορράς – Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_PIGS_flags-600x352.png)
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: Δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και από εταιρείες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/business-3-600x337.jpg)
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
![Airbnb – βουλή: Υπέρ του νομοσχεδίου για θέσπιση προδιαγραφών η αρμόδια επιτροπή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/airbnb1-600x401.jpg)
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
![Moody’s για Ελλάδα: Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ot_greeK_economy2-600x352.png)
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
![Τρόφιμα: Πόσο μειώθηκαν οι τιμές τον Δεκέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/TROFIMA-600x391.jpg)
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
![Ασφάλιστρα υγείας: Ποιους όρους βάζουν οι ασφαλιστικές για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-1-600x251.jpg)
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
![Ακίνητα: Νέα «φωτιά» στις τιμές – Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/akinita15-600x400.jpg)
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
![Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/photo_2025-01-13_14-31-59-450x600.jpg)
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας