
Με κέρδη 14% έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2014 για τη Wall Street, εν τούτοις οι επενδυτές εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για τη στενότητα του ράλι, το οποίο αποδίδεται σε μόλις πέντε μετοχές.
Η άνοδος του δείκτη αναφοράς S&P 500 ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά εξακολουθεί να κατατάσσεται ως μία από τις ισχυρότερες επιδόσεις για τους πρώτους έξι μήνες του έτους από τη φούσκα dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Wall Street: Διόρθωσε σήμερα, άλμα 6% τον Ιούνιο για τον Nasdaq
Ωστόσο, σχεδόν το 60% του κέρδους για από την αρχή του έτους προήλθε από μόλις πέντε εταιρείες «megacap» — Nvidia, Microsoft, Amazon, Meta και Apple — οι οποίες έχουν ενισχυθεί από τον επενδυτικό ενθουσιασμό που έχουν προκαλέσει οι δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. . Μόνο η Nvidia αντιπροσώπευε το 31% της προόδου της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο.
Το ράλι έγινε ακόμη πιο περιορισμένο τους τελευταίους μήνες, με τη Nvidia, την Apple και τη Microsoft μεταξύ τους να οδηγούν πάνω από το 90% της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.
Οι ασθενείς της Wall Street
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, αυτό έχει κρύψει τις ασθενέστερες επιδόσεις μεταξύ πολλών από τα άλλα στοιχεία του δείκτη. Η ισοσταθμισμένη έκδοση του S&P 500 σημείωσε άνοδο μόνο περίπου 4% από την αρχή του έτους και είναι μειωμένη κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις «αδυναμίας που αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια της αγοράς», δήλωσε ο Kevin Gordon, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής στην Charles Schwab.
«Δεν είναι ασυνήθιστο σε όλη την ιστορία να βλέπουμε τα μεγαλύτερα μέλη να σημειώνουν μεγάλα κέρδη στους δείκτες, αλλά όταν η υπόλοιπη αγορά δυσκολεύεται, τότε αναδύονται κόκκινες σημαίες», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν ότι οι τομείς με χαμηλή απόδοση θα αρχίσουν τελικά να καλύπτουν τη διαφορά, χωρίς οι μετοχές της τεχνολογίας να αντιστραφούν, ακολουθώντας ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε για λίγο το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
«Το AI έχει απορροφήσει όλο το οξυγόνο από το δωμάτιο», σχολιάζει από την πλευρά του ο Andrew Slimmon, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Investment Management. «Έχει τόση έκθεση που έχει αφήσει πίσω του άλλους τομείς».
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι η σεζόν κερδών του δεύτερου τριμήνου, η οποία ξεκινά στα μέσα Ιουλίου, θα βοηθήσει να επιστήσει την προσοχή σε θεμελιωδώς ισχυρές εταιρείες.
«Αυτό είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει επιδείξει η η αγορά τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Denise Chisholm, διευθύντρια ποσοτικής στρατηγικής αγοράς στη Fidelity.


Latest News

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών

«Ζαλίζει» και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Ταράζει πάλι τα νερά με νέες απειλές ο Τραμπ

Τέλος στα χειρότερα της διόρθωσης της Wall Street βλέπει η JP Morgan
Οι πιστωτικές αγορές δείχνουν μειωμένο κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας

Αντέδρασε ανοδικά ο Nasdaq - Aδύναμος ο Dow Jones
H Wall Street έρχεται από μια περίοδο ισχυρών πιέσεων - Οι δασμοί του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ σήμερα

Ισχυρή τεχνολογική αντίδραση «βγάζει» η Wall Street
Τα σημερινά στοιχεία για τον πληρωρισμό άβλυναν τις ανησυχίες στη Wall Street, ενώ εκτιμάται ότι αφήνουν το περιθώριο στην Federal Reserve να μειώσει ξανά τα επιτόκια αργότερα φέτος, εάν η οικονομία το χρειαστεί

Βαριές απώλειες για τη Wall Street, «χάος και σύγχυση» έχει φέρει ο Τραμπ
Η Wall Street έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα προεδρίας από το 2009 - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο ο δείκτης φόβου

Sell off πανικού στη Wall Street
Η Wall Street σε κλίμα αβεβαιότητας λόγω της παρελκυστικής εμπορικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Συνεχίζονται οι τριγμοί στη Wall Street - Βουτιά 3% για τον Nasdaq
Οι πιέσεις έχουν επανέλθει στη Wall Street, η οποία παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά