Τον δεύτερο συνεχόμενο πτωτικό μήνα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο, ροκανίζοντας επί της ουσίας την πρόοδο που έκανε κυρίως το πρώτο δίμηνο του έτους. Μετά το -1,15% του Μαΐου, ο έκτος μήνας του χρόνου έκλεισε με απώλειες 1,9% και την αγορά να παλεύει να κρατήσει τη στήριξη των 1.400 μονάδων.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η πολιτική αβεβαιότητα έφερε το -1,9% τον Ιούνιο
Ενδεικτικό του πόσο αρνητικός ήταν ο Ιούνιος για το ΧΑ, ειδικά το δεύτερο μισό του, είναι το γεγονός ότι μόνο 8 τίτλοι της αγοράς κατάφεραν να κλείσουν θετικά.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Με τη Cenergy να ξεχωρίζει βέβαια, με κέρδη που ξεπέρασαν το 14%, θετική ήταν και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποτυπώνοντας αρχικά τις προσδοκίες και δευτερευόντως την ανακοίνωση για την πώλησή της στα 20 ευρώ. Μικρά ήταν και τα κέρδη σε ΟΛΠ, Intralot, Quality & Reliability, Πλαστικά Κρίτης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ.
Από την άλλη, οι πιέσεις ήταν σημαντικές, με διψήφιες απώλειες σε Motor Oil, Ιντρακομ, Δομική Κρήτης, Αβαξ, Profile, Alpha Bank, Ικτίνος και Έλτον.
Έτσι, ο Ιούνιος έκλεισε με την αγορά να μην μπορεί να απομακρυνθεί από την «κόκκινη ζώνη» των 1.400 μονάδων, κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του έτους σχεδόν 100 μονάδες κάτω από τα υψηλά των 1.505 μονάδων στα οποία βρέθηκε μόλις στις 21 Μαΐου. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι η αδυναμία της αγοράς το τελευταίο διάστημα ήταν φυσική συνέχεια μιας διόρθωσης που αναμενόταν από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ήρθε με αφορμή την πολιτική αβεβαιότητα που υπήρξε στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του Ιουνίου.
Μεσοπρόθεσμα η ανοδική εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι που σίγουρα κάποιοι που ήταν εκτός αγοράς το θεωρούν ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Ωστόσο, αρκετοί τίτλοι έχουν έρθει αισθητά κοντά σε πολύ σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις χωρίς ακόμα να έχουν δώσει πιθανότητες για μία πιο αποφασιστική κίνηση. Και αυτή η εικόνα ήρθε μετά από έναν μήνα πλούσιο σε εξελίξεις…
ΕΚΤ και Ευρωεκλογές
Μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν στην Ευρωζώνη, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το μήνυμα ότι στηρίζει την οικονομία, έστω και αν το μήνυμα ήταν λίγο… θολό. Μείωσε όμως τα επιτόκια πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%.
Ένας παράγοντας που επηρέασε την απόφαση αυτή ήταν η υποτονική οικονομική μεγέθυνση που παρατηρήθηκε πρόσφατα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ευρωπαϊκή οικονομία μεγεθύνθηκε κατά ένα μέτριο ποσοστό 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, οι επενδύσεις μειώθηκαν απότομα κατά 1,5%.
Και μπορεί οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις να μην είναι ξεκάθαρες, αλλά οι εξελίξεις που επακολούθησαν ίσως κάνουν την παρέμβαση της πιο σημαντική τους επόμενους μήνες. Και αυτό ειδικά μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Αν και το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, εντούτοις αυτό που επηρέασε σημαντικά το επενδυτικό συναίσθημα στη Γηραιά Ήπειρο είναι οι πολιτικές εξελίξεις που προκλήθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία. Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν για πρώτη φορά του τρέχοντος αιώνα, ενώ το timing θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως ριψοκίνδυνο, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην πρόθεση ψήφου των Γάλλων. Εκτός και αν το διακύβευμα αλλάξει, άρα αλλάξει και η εκλογική συμπεριφορά, διασφαλίζοντας ότι η γραμμή πολιτικής της Γαλλίας δεν γίνει πεδίο λαϊκιστικών αποφάσεων.
Η απογοήτευση του MSCI και οι αποκοπές μερισμάτων
Κι ενώ οι ξένοι ήταν “απασχολημένοι” με το τι συνέβαινε στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βάζοντας σε χαμηλότερη προτεραιότητα τη διαχείριση της έκθεσής τους στην Ελλάδα, η εγχώρια επενδυτική κοινότητα, ειδικά οι λιανική, έβλεπε στις 20 Ιουνίου, να διαψεύδονται οι προσδοκίες της για την ένταξη του ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης του MSCI για πιθανή αναβάθμιση. Ο οίκος μάλιστα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι φέτος αφού οι πρόσφατες αλλαγές που έχουν προωθηθεί από τη διοίκησή της δεν έχουν αξιολογηθεί από την επενδυτική κοινότητα.
Η «ανασύνταξη» από τον MSCI συνέπεσε και με το ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα η αγορά βίωσε και τις σημαντικές πληρωμές από αρκετές εισηγμένες. Στις 14/06 η Prodea Investments έδωσε 0,137 ευρώ, στις 19/6 η Trade Estates και η Noval Property έδωσαν 0,08 και 0,025 ευρώ.
Στις 25/06 ήταν η αποκοπή των μερισμάτων για Optima bank (0,44), Titan Cement (0,85), ΕΧΑΕ (0,24), ElvalHalcor (0,04), Viohalco (0,12), Cenergy (0,08), Quest Holdings (0,22), Intracom (0,05) και Intercontinental International (4,19). Ο Ιούνιος ολοκληρώθηκε για τα μερίσματα στις 26/6 με το 1,4 της Motor Oil, το 1,50 του Mytilineos και το 0,12% του Fourlis, ενώ στις 25/6 είχαμε και την διανομή κεφαλαίου 0,25 ευρώ από τον ΟΠΑΠ.
Ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός
Μία ημέρα μετά την απογοήτευση του MSCI, ωστόσο, ήρθε η ανακοίνωση του ιστορικού deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σηματοδοτώντας την είσοδο στο ελληνικό επιχειρείν ενός ταμείου (του Αμπού Ντάμπι) με τίμημα μάλιστα κατά 4% υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας.
Αλλά το κλίμα στην αγορά δέχτηκε την ίδια μέρα ένα σημαντικό πλήγμα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη του 2023 του κλάδου των διυλιστηρίων. Επομένως, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά οι «πράσινες», η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει ρευστότητα από τον κλάδο.
Δεν άργησαν λοιπόν οι φήμες περί έκτακτης φορολογίας να διαπερνούν διάφορους κλάδους, με τον τραπεζικό να βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν ο κλαδικός να χάσει πάνω από 2% και το κλίμα να χαλάσει και πάλι στην αγορά.
«Προσεκτικά θετική» το β’ 6μηνο του 2024 για το ΧΑ η NBG Securities
Ενώ το 2024 αναμένεται να είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις γενναιόδωρες αποδόσεις του 2023, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία στην… έρημο.
Αυτό ανέφερε και την Παρασκευή η NBG Securities στη νέα της ανάλυση για τις προοπτικές του β’ 6μηνου του έτους, επισημαίνοντας ότι παραμένει «προσεκτικά θετική» για το υπόλοιπο του έτους. Όπως υποστηρίζει, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά «συστατικά» που οδήγησαν τη θετική απόδοση των ελληνικών μετοχών το 2023 και από την αρχή του έτους, παραμένουν σε γενικές γραμμές στη θέση τους.
Οι καταλύτες περιλαμβάνουν την πολιτική σταθερότητα (σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές), το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση ΑΕΠ >2,0% το 2024-2025, πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ), την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την αυξημένη ρευστότητα (υψηλότερη ετησίως του ADTV και έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για πρόσφατες συναλλαγές μετά την επενδυτική βαθμίδα), τις ελκυστικές αποτιμήσεις (τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση) και τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη (τα οποία τώρα υποστηρίζουν περισσότερο την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς).
Latest News
«Ταβάνι» στις 1.400 μονάδες βρήκε το ΧΑ με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παράπεμψε περισσότερο σε μια τεχνική αντίδραση μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες αρκετοί τίτλοι βρέθηκαν ακόμη και στα χαμηλά του Αυγούστου
Χαμηλές πτήσεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί, όπως αναμενόταν, να ξεφύγει από τη ροή των πληροφοριών που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές
Ήπια ανοδικά το ΧΑ, «κρυφοκοιτάζει» τις 1.400 μονάδες
Περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, σε ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες αγορές
Ισορρόπησε στις 1.390 μονάδες το ΧΑ - Χαμηλά ο τζίρος με πιέσεις ΟΠΑΠ, Εθνική
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει για ακόμη μία ημέρα κάτω από τις 1.400 μονάδες
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το ΧΑ, με Πειραιώς κόντρα στον ΟΠΑΠ
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κρατά το επίπεδο των 1.380 μονάδων - Επόμενος στόχος οι 1410 μονάδες
Μάχη πάνω στις 1.390 μονάδες δίνει το ΧΑ, έντονη η μεταβλητότητα
Το βλέμμα στις ΗΠΑ και από το ελληνικό χρηματιστήριο
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Πόσο «σκοράρουν» οι μετοχές μέσα στο 2024 - Οι καταλύτες που «κάηκαν» [πίνακες]
Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι προσδοκίες που διαψεύσθηκαν για την πορεία του δείκτη – Οι διανομές κερδών και οι ξένοι επενδυτές
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι στο ΧΑ, οριακά θετικά η εβδομάδα
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας παραμένει διορθωτικός
Οι λύσεις χρηματοδότησης στο ΧΑ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Το χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης - Χορηγοί οι Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Optima bank