Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι ευρωπαϊκές εταιρίες υπογράφουν περισσότερες από 20 νέες συμφωνίες ή μνημόνια κατανόησης (MOUs) οικονομικής αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Επενδυτική Διάσκεψη Αιγύπτου-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Masdar: Συμμετέχει σε κοινοπραξία που κατασκευάζει μέγα αιολικό πάρκο 10 GW στην Αίγυπτο
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η διάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αλ Μανάρα στο Κάιρο.
Στη διάσκεψη επενδύσεων ΕΕ-Αιγύπτου, που συνδιοργανώθηκε από την ΕΕ και την κυβέρνηση της Αιγύπτου στις 29-30 Ιουνίου, η ΕΕ και η Αίγυπτος συνεργάζονται για να εντείνουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αίγυπτο. Υπογράφουν επίσης μνημόνιο συνεννόησης (MoU) για την εκταμίευση στην Αίγυπτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η επενδυτική διάσκεψη και η υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης αποτελούν τα πρώτα συγκεκριμένα παραδοτέα της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης (η εταιρική σχέση), που υπεγράφη από την ΕΕ και την Αίγυπτο τον Μάρτιο του 2024, σε αναγνώριση του σημαντικού γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η Αίγυπτος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Ενεργειακή μετάβαση, βιώσιμη γεωργία
Ανοίγοντας τη Διάσκεψη για τις Επενδύσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Πριν από εκατό ημέρες εγκαινιάσαμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στρατηγική και ολοκληρωμένη εταιρική μας σχέση. Σήμερα, παραδίδουμε. Προσφέρουμε στις αιγυπτιακές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα παράσχει κίνητρα για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα. Πραγματοποιούμε στρατηγικές επενδύσεις που θα βοηθήσουν να καταστεί η Αίγυπτος κόμβος καθαρής ενέργειας στο κέντρο της Μεσογείου, σταυροδρόμι. Και προσφέρουμε στους νέους της Αιγύπτου, με ένα νέο πρόγραμμα δεξιοτήτων, ώστε να επιτύχουν στην οικονομία του μέλλοντος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή».
Η επενδυτική διάσκεψη αποτελεί βασική πλατφόρμα συζήτησης σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Αίγυπτος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων της ΕΕ σε βασικούς τομείς. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις αναμένεται να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση, σε τομείς όπως η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, να προωθήσουν την κυκλική οικονομία και να τονώσουν τους τομείς της φαρμακευτικής, της ιατρικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι επενδύσεις κατευθύνονται επίσης προς τη βιώσιμη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων, την ασφάλεια των υδάτων, καθώς και την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Η επενδυτική διάσκεψη συγκεντρώνει περίπου 1.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της ΕΕ και των κρατών μελών, αιγυπτίων ανώτερων αξιωματούχων, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διευθυνόντων συμβούλων ευρωπαϊκών και αιγυπτιακών εταιρειών.
Σημαντικός αριθμός ιδιωτικών επενδυτικών συμφωνιών ύψους 40 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθούν και να υπογραφούν από ευρωπαϊκές και αιγυπτιακές εταιρείες στο επενδυτικό συνέδριο, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο.
Στη διάσκεψη, η ΕΕ και η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπογράφουν το πρόγραμμα για την πράσινη βιώσιμη βιομηχανία. Το πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από επιχορήγηση της ΕΕ ύψους 30 εκατ. ευρώ που αποδεσμεύει δάνειο ύψους 271 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τράπεζες εταίρους, θα βοηθήσει τη βιομηχανία στην Αίγυπτο να επενδύσει στη μείωση της ρύπανσης, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτικότητα των πόρων.
Για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας και των δεξιοτήτων των νέων, τη στήριξη της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση των κενών στο σύστημα προστασίας των παιδιών και την ενίσχυση των ικανοτήτων παρασκευής και της πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες υγείας, η ΕΕ και η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπογράφουν τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης, συνολικής αξίας 36 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο προγραμμάτων διμερούς συνεργασίας. Στη διάσκεψη υπογράφεται επίσης δέσμη μέτρων στήριξης της ΕΕ ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της αποθήκευσης σιτηρών στην Αίγυπτο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Τροφίμων και Ανθεκτικότητας.
Η ΕΕ και η Αίγυπτος υπογράφουν επίσης τη συμφωνία χρηματοδότησης για το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg NEXT MED, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της δίκαιης, ισότιμης και βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και, ως εκ τούτου, συμβάλλει στο θεματολόγιο της ΕΕ για τη Μεσόγειο. Με συνεισφορά της ΕΕ ύψους 263 εκατ. ευρώ, το NEXT MED είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εξωτερικής συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου. Συγκεντρώνει τα παράκτια εδάφη 15 χωρών (7 χώρες της ΕΕ και 8 χώρες εταίροι), συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
Όπως ανέφερε ο Ot.gr το mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του κοινού επενδυτικού φόρουμ ΕΕ- Αιγύπτου (EU-Egypt Investment Conference) στο οποίο ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, έχει κληθεί να παρουσιάσει την επένδυση.
Στη συνδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως επίσης και άλλοι 1.000 συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ομίλων και funds- θα γίνουν επαφές για χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρώπης με την αφρικανική χώρα.
Όσον αφορά στο GREGY, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς «παίκτες» που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για είσοδο στη μετοχική βάση της ELICA (θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου που αναπτύσσει το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου).
Πάντως, οι διαδικασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης του έργου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει την επενδυτική του πρόταση για τη συμμετοχή του με ποσοστό έως 33,3%, ενώ αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου EETC, με τον οποίο έχει υπογραφεί και MoU. Σε κάθε περίπτωση, το έργο στηρίζεται από την ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες προωθούν την ταχεία υλοποίηση του project.
Latest News
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
ΕΚΤ προς τράπεζες: Βελτιωθείτε στην διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων
Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά σοκ
Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης