Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Νέα Υόρκη άρχισε να επιβάλλει τους αυστηρούς νέους κανονισμούς για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (Airbnb). Έκτοτε, ο αριθμός των νόμιμων βραχυχρόνιων μισθώσεων που είναι καταχωρημένες στην Airbnb και σε άλλες πλατφόρμες έχει πέσει κατακόρυφα, σύμφωνα με το Business Insider.

Airbnb: Ο «κρυφός ρόλος» στον σχεδιασμό του ChatGPT – Τι αποκάλυψε ο Άλτμαν

Λιγότερο από ένα χρόνο στην πολιτική της πόλης, γνωστή ως Τοπικός Νόμος 18, δεν είναι σαφές εάν η σχεδόν απαγόρευση επιτυγχάνει έναν από τους κεντρικούς στόχους της: την ανακούφιση της πίεσης στη σοβαρή έλλειψη στέγασης της πόλης. Αλλά καθώς ο καλοκαιρινός τουρισμός αυξάνεται, η έλλειψη ενοικίων και η αύξηση των τιμών των δωματίων των ξενοδοχείων σημαίνουν ότι οι επισκέπτες της πόλης είναι έτοιμοι για ένα ακόμη πιο ακριβό ταξίδι από ό, τι πιθανώς σχεδίαζαν.

Σύμφωνα με τον τοπικό νόμο, κάποιος μπορεί να νοικιάσει το σπίτι του για λιγότερο από 30 ημέρες μόνο εάν η μονάδα του βρίσκεται σε εγκεκριμένο κτίριο, νοικιάζει σε έως δύο επισκέπτες κάθε φορά και μένει στο σπίτι με τους επισκέπτες του, μεταξύ άλλων περιορισμών. Οι πιθανοί οικοδεσπότες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έγκριση από το Γραφείο Ειδικής Εκτέλεσης που υπάγεται στο Γραφείο Ποινικής Δικαιοσύνης του Δημάρχου.

Η πόλη άνοιξε την πύλη υποβολής αιτήσεων τον Μάρτιο του περασμένου έτους και μέχρι τις 24 Ιουνίου είχε λάβει συνολικά 6.395 αιτήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τον ΟΣΕ. Η πόλη ενέκρινε 2.276 από αυτές, απέρριψε 1.746 και ζήτησε από 2.269 αιτούντες να υποβάλουν πρόσθετες πληροφορίες, ανέφερε το γραφείο.

Ελεύθερη πτώση στα ΑirBnb

Αυτός ο μικρός αριθμός εγκρίσεων έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των βραχυπρόθεσμων καταχωρίσεων από πέρυσι, σύμφωνα με την AirDNA, συλλέκτη δεδομένων του κλάδου. Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν η πόλη άρχισε να επιβάλλει τον νόμο, οι καταχωρήσεις Airbnb για διαμονές μικρότερες των 30 ημερών έπεσαν κατακόρυφα από 22.246 σε 8.039. Υποχώρησαν ξανά στο χαμηλό των 2.646 μονάδων τον Οκτώβριο, αλλά έκτοτε έχουν σκαρφαλώσει αργά σε σχεδόν 4.000 τον Μάιο, περίπου 82% κάτω από το επίπεδο του περασμένου Αυγούστου.

Nαι μεν έχασε η Airbnb αλλά η στέγη παραμένει πανάκριβη

Η Airbnb μήνυσε την πόλη για να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου, αλλά έχασε στο δικαστήριο τον περασμένο Αύγουστο. «Οι κανόνες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης της Νέας Υόρκης έχουν μειώσει σημαντικά τις επιλογές διαμονής για τους επισκέπτες και συνέβαλαν σε υψηλότερες τιμές ξενοδοχείων που καθιστούν πιο ακριβή την επίσκεψη στο Μεγάλο Μήλο», δήλωσε ο Nathan Rotman, επικεφαλής πολιτικής της Airbnb στα βορειοανατολικά. «Το πιο σημαντικό, οι κανόνες δεν έχουν βελτιώσει την οικονομική προσιτότητα της στέγασης στην πόλη – τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται και το απόθεμα κατοικιών έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά».

Στελέχη της Airbnb λένε ότι τα μέτρα πάνε πολύ μακριά, «στραγγαλίζοντας» τους μικρούς ιδιοκτήτες που βασίζονται στο επιπλέον εισόδημα, παρόλο που ο αρχικός στόχος ήταν πολύ πιο μεγαλεπήβολος.

Ένας ιδιοκτήτης ανέφερε στο BI ότι θεωρούσαν την απαγόρευση ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» και συνέχισαν να νοικιάζουν παράνομα ακόμη και με την απειλή των νέων προστίμων.

«Βλέπω αυτά τα κτίρια στο Σέντραλ Παρκ με ρετιρέ που είναι άδεια επειδή κανείς δεν μπορεί να πληρώσει εκατομμύρια για τέτοια διαμερίσματα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος παρέμεινε ανώνυμος. «Αλλά εδώ παλεύω να μείνω στη Νέα Υόρκη στο προπολεμικό μου κτίριο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή