Τριπλό στοίχημα να εποπτεύσει τον υπερμεγέθη χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, να ισορροπήσει μεταξύ ελέγχου του πληθωρισμού και κινήτρων για την ανάπτυξη, αλλά και να ελέγξει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ που στο παρελθόν είχε καταγράψει τεράστιες διακυμάνσεις, αναλαμβάνει το νέο αφεντικό της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank-SNB), ο Martin Schlegel.

Ο 47χρονος Schlegel θα αναλάβει επίσημα τα νέα του καθήκοντα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αφού θα διαδεχτεί τον επί σειρά 12 ετών πρόεδρο της SNB, τον Thomas Jordan. Ο Schlegel ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας θα αναλάβει μια νέα σειρά ακόμη πιο σημαντικών καθηκόντων.

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Παραιτείται ο επί περισσότερο από 10 χρόνια διοικητής

Θα πρέπει πρώτα να βγει από τη μακριά σκιά του μέντορά του και να χαράξει τη δική του ταυτότητα, αφού ο Jordan θεωρείται πρωτοκλασάτος οικονομολόγος που κράτησε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο σε δύσκολες στιγμές, σχολίαζαν πρώην στελέχη κεντρικών τραπεζών στο Reuters.

Ο Schlegel ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην κεντρική τράπεζα ως ασκούμενος πριν από 20 χρόνια έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας τη δέσμευσή του στην εντολή της SNB για τη σταθερότητα των τιμών.

Το στοίχημα της SNB με τη συγχώνευση UBS και Credit Suisse

Η στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελβετία αποτελεί βασικό ρόλο για την SNB, ρόλος που έγινε πιο δύσκολος μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS πέρυσι.

Εκτός από τη δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα με ισολογισμό διπλάσιο από το μέγεθος ολόκληρης της ελβετικής οικονομίας, δεν υπάρχει πλέον η επιλογή τρίτης ελβετικής τράπεζας να σπεύσει για διάσωση άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εάν η –ιδιαίτερα πλέον- διευρυμένη UBS αντιμετωπίσει προβλήματα. Το θέμα της τραπεζικής εποπτείας είναι κρίσιμο και η SNB έχει κάθε λόγο να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στις συζητήσεις για την εποπτεία μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και τη χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής.

Βαριά κληρονομιά

Ο Jordan που αποφάσισε να αποχωρήσει από την SNB φέτος αντί για το 2027 κατάφερε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα και την οικονομία όλης της χώρας μέσα από τη χειρότερη περίοδο υψηλού πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών. Ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε διψήφιο αριθμό στην ευρωζώνη και τη Βρετανία, κορυφώθηκε σε μόλις 3,5% στην Ελβετία και τώρα διαμορφώνεται στο 1,4% σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου.

Επίσης ο Jordan κατάφερε το 2011 να ανακόψει τη μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ για να σώσει τους εξαγωγείς της χώρας και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο Jordan ήταν μέλος ομάδας που εισήγαγε ελάχιστο όριο ισοτιμίας για το ευρώ έναντι του φράγκου, εμποδίζοντας ακόμη μεγαλύτερη ανατίμηση του εθνικού νομίσματος της Ελβετίας.

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε το 2014 ότι θα άρχιζε την ποσοτική χαλάρωση ο Jordan αφαίρεσε το όριο αυτό -και τον Ιανουάριο του 2015 το φράγκο εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 30% έναντι του ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτού του επεισοδίου ήταν να ακολουθήσει ο Jordan νομισματική πολιτική που θα εμπόδιζε το φράγκο να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, επηρεάζοντας με την πολιτική αυτή και άλλες κεντρικές τράπεζες για τα επόμενα επτά χρόνια. Κι αυτό επειδή η SNB ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που εμφανίστηκε πρόθυμη να προχωρήσει βαθιά σε αρνητικό έδαφος με τα επιτόκια, εφαρμόζοντας ουσιαστικά τότε αχαρτογράφητη πολιτική με υψηλό ρίσκο, σχολίαζαν αναλυτές στο Politico.

Ήταν η στρατηγική του Jordan που οδήγησε την SNB να ανακυκλώνει ένα ολοένα αυξανόμενο απόθεμα συναλλαγματικών διαθεσίμων όχι μόνο σε περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο αλλά και σε μετοχές, οι οποίες πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του χαρτοφυλακίου της, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Την πολιτική αυτή πρέπει να αποφασίσει τώρα πως θα την διαχειριστεί ο Schlegel σε μια παγκόσμια οικονομία που συνεχώς αλλάζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή