Τρεις μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί αναμετρώνται αύριο Κυριακή στις γαλλικές εκλογές και αυτό που κρίνεται, αν και δεν είναι ήσσονος σημασίας, δεν είναι μόνον η πολιτική τους επιβίωση.

Το αποτέλεσμα των εκλογών για τη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι κρίσιμο για τη χώρα αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνον γιατι η Γαλλία διατηρει το ρόλο της μήτρας των πολιτικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλα και γιατι σε μια εποχή υπερβολικής , σχεδόν χαοτικής, ρευστότητας το Παρίσι παραμένει η πολιτική ατμομηχανή της ΕΕ.

Γαλλικές εκλογές: Η πολιτική κατίσχυση του Κέντρου ανοίγει το δρόμο προς τα άκρα

Η επόμενη μέρα

Οι εκλογές της 30ης Ιουνίου για τη Μαρί Λεπέν είναι η ευκαιρια να πιει νερό στην πηγή γιατι ακόμα από την αποχώρηση του πατέρα της, αρκετές φορές «έφτασε στην πηγή» αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μόνο που αυτη τη φορά στην πηγή θα είναι και ο επικεφαλής της  Εθνικής Συσπείρωσης (RN) Ζορνταν Μπαρντελά.

Για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν αλλα κυρίως για τη γαλλική αριστερά θα είναι μια ευκαιρία να συγκεντρώσει δυνάμεις περισσότερες απο το 22% του 2022 ενώ οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στο «Λαϊκο Μέτωπο» θα έχουν μια δυνατότητα να μετρήσουν την απήχηση τους στο εκλογικό σώμα μετά τα καταθλιπτικά ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Η συμμετοχή του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ ως υποψηφίου στην περιφέρεια της Κορέζ είναι ένα στοίχημα , όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και συνολικά για το κόμμα του.

Οι εκτιμήσεις

Για τον Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι μια τελευταία προσπάθεια ανασύστασης και ενίσχυσης του ρευματος που ο ίδιος δημιούργησε και τον έφερε στα Ηλύσια Πεδία : Το ενδεχόμενο συγκατοικησης με κάποιον από τους άλλους ηγέτες είναι, ίσως, το λιγότερο κακο για κείνον.

Εκτος απο τον αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν, το δύσκολο και απαιτητικό στοίχημα για το Γάλλο πρόεδρο θα είναι η εκλογική ενδυνάμωση του κόμματός του.
Για λόγους που είναι προφανεις θα ήταν και μια μοναδική ευκαιρία να εξασφαλισει την υστεροφημία του μετα απο δυο προεδρικές θητείες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μπροστά την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση , το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ακολουθεί και το κεντρώο μπλοκ Ensemble («Μαζί») του Μακρόν, με επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ, βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Εάν αυτά είναι τα αποτελέσματα της Κυριακής, οι υποστηριζόμενοι από τον Μακρόν υποψήφιοι θα βρεθούν, πιθανόν, ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς μια συνθήκη καθολου ευνοϊκή για την παράταξη του Γάλλου προέδρου καθως θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να βγάλει τις έδρες που θα ήθελε.

Η (ευρωπαϊκή) οικονομία

Οταν το 2002 η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ οι αντιδράσεις των άλλων κρατών ήταν έντονες αν και η γκρίνια δεν οδήγησε σε μέτρα ή ποινές. Εκείνο που έκανε ήταν να «σχετικοποιήσει» την τήρηση των ορίων που έκτοτε παραβιάστηκαν αρκετές φορές.

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, η οποία έχει βρεθεί στην ίδια θέση και άλλοτε στο παρελθόν.

Πέρυσι, η Γερμανία βρέθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο με τις συνταγματικές πρόνοιες για τις κρατικές δαπάνες και με το ποσοστό του χρέους να ανεβαίνει πάνω από το, προβλεπόμενο, 60%.

Επειδή όλα αυτα δεν συμβαίνουν στις ασφαλείς συνθήκες ενός εργαστηρίου αλλα περνούν μπροστά από τα monitor χιλιάδων επενδυτών και στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα οι επιπτώσεις είναι άμεσες και ενίοτε «δραματικές» όπως η πίεση που δέχτηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα γαλλικά ομόλογα αντανακλώντας τις ανησυχίες για την έκβαση των εκλογών.

Όμως οι συνθήκες αυτές θα επηρεάσουν αυτόματα και τις άλλες αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που θα οδηγούσε σε επέκταση της τάσης και στα άλλα κράτη-μέλη.

Το κόστος του πολέμου

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορει να στερηθεί το δυναμισμό του γαλλο – γερμανικου άξονα ειδικά όταν υπάρχουν μείζονα προβλήματα που συνοδεύονται και από αυξημένες απαιτήσεις χρηματοδότησης:

Η οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας αφαιρεί τεράστιους πόρους και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών

Οι δεσμεύσεις και οι αποφάσεις των κρατών μελών για νέες σημαντικού ύψους στρατιωτικές δαπάνες ανατρέπουν βασικές κοινωνικές πολιτικές και το ύψος των δαπανων που ανακοίνωσαν μόνον η Γερμανία και η Πολωνία είναι αστρονομικό !

Το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας που αρχίζει και τρομοκρατεί τους αρχηγους κρατών και κυβερνήσεων.

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα

Οι εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο και η «απειλή» εμπορικού πολέμου με τις χώρες της ΕΕ είναι μια ακόμη δύσκολη εξίσωση που χρειάζεται μια ισχυρή Γαλλία και όχι μια χώρα που θα ταλανίζεται , πιθανά, από μια δύσκολη «συγκατοίκηση» στο Παρίσι.

Η Κίνα πρόσφατα «έδειξε τα δόντια της» και το περυσινό ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο, όπου εμφανίστηκαν σχεδόν με διαφορετική ατζέντα και αντιμετωπίστηκαν αναλόγως από την κινεζική ηγεσία, δείχνει τους κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή