
Νέα δωρεά, τη μεγαλύτερη ετήσια δωρεά του μέχρι σήμερα, έκανε ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett) δίνοντας μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ο γνωστός επενδυτής, ο οποίος κλείνει τα 94 τον Αύγουστο, μετέτρεψε 8.674 από τις μετοχές του Berkshire Κατηγορίας Α για να δωρίσει περισσότερες από 13 εκατομμύρια μετοχές Κατηγορίας Β, σύμφωνα με δήλωση την Παρασκευή.
Μπάφετ: Ποια μετοχή αγοράζει συνεχώς και γιατί
Συνολικά 9,93 εκατομμύρια μετοχές πήγαν στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, με τις υπόλοιπες να πηγαίνουν στο Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, που πήρε το όνομά του από την αείμνηστη πρώτη σύζυγό του, και τις τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις με επικεφαλής τα παιδιά του Χάουαρντ, Σούζαν και Πήτερ Μπάφετ.
Ο «Μάντης της Ομάχα» έχει δεσμευτεί να χαρίσει την περιουσία που έχτισε στη Berkshire, τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα που ξεκίνησε να διευθύνει το 1965. Ο Μπάφετ κάνει ετήσιες δωρεές στις πέντε φιλανθρωπικές οργανώσεις από το 2006.
Μετά τις δωρεές της Παρασκευής, ο Buffett κατέχει 207.963 μετοχές της Berkshire A και 2.586 B μετοχές, αξίας περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Μπάφετ διευκρίνισε ότι μετά το θάνατό του, η τεράστια περιουσία που συγκέντρωσε από την κατασκευή του μοναδικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων θα κατευθυνθεί σε ένα νέο φιλανθρωπικό καταπίστευμα που θα εποπτεύεται από τα τρία παιδιά του.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εμείς», είπε στη WSJ. «Υπάρχουν οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, και εγώ και τα παιδιά μου, ήμασταν στο πιο τυχερό εκατοστό του 1% ή κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τους ανθρώπους».
Η διαθήκη
Ο Μπάφετ έχει δηλώσει προηγουμένως τα τρία παιδιά του είναι οι εκτελεστές της διαθήκης του καθώς και οι κατονομαζόμενοι διαχειριστές του φιλανθρωπικού καταπιστεύματος που θα λάβει το 99% της περιουσίας του.
Είπε ακομα στWSJ ότι το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δεν θα λαμβάνει πλέον δωρεές μετά τον θάνατό του. Ο Μπάφετ παραιτήθηκε ως διαχειριστής στο Ίδρυμα Γκέιτς τον Ιούνιο του 2021 εν μέσω διαζυγίου του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς.
Στην ετήσια συνάντηση της Berkshire τον Μάιο, ο Μπάφετ μίλησε με ειλικρίνεια στους μετόχους για ένα μέλλον όταν δεν θα είναι πλέον στο τιμόνι.
Ο Γκρεγκ Άμπελ, αντιπρόεδρος μη ασφαλιστικών εργασιών στην Berkshire, ορίστηκε διάδοχος του Μπάφετ και έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων.
Ο Μπάφετ είπε προηγουμένως η διαθήκη του θα δημοσιοποιηθεί μετά το θάνατό του.
«Μετά τον θάνατό μου, η διάθεση των περιουσιακών μου στοιχείων θα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο – όχι «ευφάνταστα» καταπιστεύματα ή ξένες οντότητες για να αποφευχθεί ο δημόσιος έλεγχος, αλλά μάλλον μια απλή διαθήκη διαθέσιμη για επιθεώρηση στο Δικαστήριο της Κομητείας Ντάγκλας», δήλωσε ο Μπάφετ τον Νοέμβριο.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»