Τα σχέδιά τους να αυξήσουν τις καταβολές μερισμάτων και να προχωρήσουν σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών δισ. δολαρίων, γνωστοποίησαν την Παρασκευή στους μετόχους τους οι αμερικανικές τράπεζες (Big Four) Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley και JPMorgan Chase, αφού πέρασαν τα ετήσια «stress tests» από την Federal Reserve.

Η Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι και οι 31 τράπεζες που εξετάστηκαν , μεταξύ των οποίων κορυφαία ιδρύματα όπως η JPMorgan και η BofA, μεσαίες τράπεζες όπως οι Citizens και η PNC καθώς και οι θυγατρικές ξένων όπως η UBS και η Deutsche Bank, πέρασαν τη δοκιμασία με επιτυχία

Τα stress test μετρούν την ικανότητα των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών να επιβιώσουν από μια σοβαρή οικονομική ύφεση και χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό ενημερωμένων ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, οι οποίες ισχύουν για την απορρόφηση πιθανών ζημιών.

ΗΠΑ: Πέρασαν με επιτυχία το φετινό stress test – Τι έδειξαν οι επιδόσεις για τις αντοχές τους

Πολλές από τις τράπεζες την Παρασκευή δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτό που περίμεναν να ακούσουν από τη Fed και ότι ως αποτέλεσμα θα ήταν σε θέση να επιστρέψουν μέρος του πλεονάζοντος κεφαλαίου που κατείχαν στους μετόχους.

Οι τράπεζες επιστρέφουν κέρδη στους μετόχους

  • Η JPMorgan Σκοπεύει να αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα σε 1,25 $ ανά μετοχή από 1,15 $ για το τρίτο τρίμηνο του 2024 και ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς κοινών μετοχών ύψους 30 δισ. δολ.
  • Η Goldman Sachs αυξάνει το μέρισμα από 2,75 $ σε 3 $ ανά μετοχή από την 1η Ιουλίου 2024
  • Η Morgan Stanley αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμα σε 0,925 $ ανά μετοχή από 0,85 $ και ενέκρινε εκ νέου ένα πολυετές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως και 20 δισ. $
  • Η Citi αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμα μερίσματος από 53 σεντ σε 56 σεντ ανά μετοχή. Θα συνεχίσει να αξιολογεί τις επαναγορές μετοχών σε τριμηνιαία βάση
  • Η BofA αύξησε το μέρισμά της κατά 8% στα 26 σεντ ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο
  • Η Wells αύξησε το μέρισμα κατά 14% στα 40 σεντ ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο

Η έκπληξη της Citi

Η Citi ξεπέρασε τις προσδοκίες στο φετινό stress test. Ήταν οι μόνη από τις άλλες τράπεζες – BofA, Goldman, JPMorgan, Morgan Stanley και Wells Fargo – που παρουσίασε μικρότερες απώλειες στο φετινό stress test από πέρυσι.

Η Citi ήταν επίσης η μόνη από τις μεγάλες τράπεζες που είδε την απαίτηση κεφαλαιακού λόγου για το επόμενο έτος να συρρικνώνεται στο 12,1%, από 12,3% πριν από ένα νχρόνο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η αύξηση του μερίσματος μόνο κατά 6%, πιθανότατα αντανακλά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας πολυετούς προσπάθειας αναδιάρθρωσης.

Το ύψος του κεφαλαίου που απαιτείται να κατέχουν οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική πολιτική συζήτηση τους τελευταίους 12 μήνες. Η πρόταση των ρυθμιστικών αρχών πέρυσι να κατέχουν οι τράπεζες μεγαλύτερο ποσό κεφαλαίου σύμφωνα με τα νέα διεθνή πρότυπα κεφαλαίου προκάλεσε μια επιθετική προσπάθεια πίεσης από τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή