Μπορεί ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και CEO της Δ. Μασούτης Α.Ε., να «παλεύει» με τα πολύ χαμηλά περιθώρια καθαρού κέρδους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, όπως και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες της οργανωμένης λιανικής, αλλά «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι».

Γιάννης Μασούτης: Γιατί μπαίνει στην αγορά του real estate

Αυτό το «μονοπάτι» λέγεται «ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακίνητων» και ο Γιάννης Μασούτης το έχει ανακαλύψει με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια.

Εκτίναξη κερδών για την Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία

Ενδεικτικά είναι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας «Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία», που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, μετρώντας 20 χρόνια ζωής.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, που έχει έσοδα μόνο από μισθώσεις και πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας της, ανήλθε σε 1,821 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 313% σε σχέση με το 2022, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των κερδών μετά φόρων, καθώς από 138 χιλ. ευρώ το 2022 εκτινάχθηκαν σε 1,094 εκατ. ευρώ το 2023 (+792%).

Πέρσι η εταιρεία είχε έκτακτα ανόργανα έσοδα 1,319 εκατ. ευρώ με τις δαπάνες διοικήσεως να εμφανίζουν αύξηση κατά 84,3% στα 409 χιλ. ευρώ.

Τα πάγια και η ΕΒΖ

Η εταιρεία με 4,24 εκατ. ευρώ πάγια στο τέλος του 2023 και σύνολο ενεργητικού στα 11,531 εκατ. ευρώ, πέρσι απορρόφησε την NEORIS Μ.Α.Ε., ένα από τα SPV που δημιούργησε η τράπεζα Πειραιώς, με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η περιουσία της NEORIS ήταν τα πρώην γραφεία της ΕΒΖ Α.Ε., πάνω στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Μασούτης πιστεύει πολύ στην αγορά ακινήτων. Από τα 400 καταστήματα της μεγάλης βορειοελλαδικής λιανεμπορικής αλυσίδας, τα 76 είναι σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ έχει αποκτηθεί και το παλιό βιομηχανικό ακίνητο της υποδηματοποιΐας Αλυσίδα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι η τρέχουσα αξία των ακινήτων αυτών ενδεχομένως πλησιάζει τα 250 εκατ. ευρώ.

«Τρέχει» το project στις Τρεις Γέφυρες

Βέβαια οι real estate business της Μασούτης δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτά. Στις Τρεις Γέφυρες οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του δεύτερου Grand Μασούτης στην Αττική (σ.σ. έχει προηγηθεί το μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας στη Γλυφάδα) «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, με στόχο το κατάστημα να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.

Ακολουθώντας το σύνθετο μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που έχουν υιοθετήσει οι Sainsbury’s, Tesco και Aldi, η Μασούτης εκτός από το κατάστημα που θα κατασκευάσει στις Τρεις Γέφυρες σχεδιάζει και την ανάπτυξη δύο δίδυμων 9όροφων πολυκατοικιών ακριβώς από πάνω, οι οποίες θα φιλοξενήσουν 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, έναν για το κατάστημα και έναν για τους κατοίκους των δύο οικιστικών συγκροτημάτων.

Το οικιστικό project με μέτωπο στον μεγάλο οδικό άξονα της Στρ. Καλλάρη θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα ο Γιάννης Μασούτης στον κλάδο της απόκτησης, οικοδόμησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων, οικιστικών και μη οικιστικών θα δραστηριοποιηθεί και μέσω της εταιρείας Γαλαξίας Διαχείριση Ακινήτων και Κατασκευών Α.Ε., πρώην Δήμητρα Μάρκετ Γαλαξίας, με την οποία «μπήκε» στην Κέρκυρα εξαγοράζοντας 18 καταστήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΣΥΝΚΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου