![Γιάννης Μασούτης: «Χρυσά» κέρδη από τα ακίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/masoutis-giannis-mikri.jpg)
Μπορεί ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και CEO της Δ. Μασούτης Α.Ε., να «παλεύει» με τα πολύ χαμηλά περιθώρια καθαρού κέρδους στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, όπως και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες της οργανωμένης λιανικής, αλλά «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι».
Γιάννης Μασούτης: Γιατί μπαίνει στην αγορά του real estate
Αυτό το «μονοπάτι» λέγεται «ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακίνητων» και ο Γιάννης Μασούτης το έχει ανακαλύψει με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια.
Εκτίναξη κερδών για την Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία
Ενδεικτικά είναι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας «Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία», που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, μετρώντας 20 χρόνια ζωής.
Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, που έχει έσοδα μόνο από μισθώσεις και πωλήσεις της ακίνητης περιουσίας της, ανήλθε σε 1,821 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 313% σε σχέση με το 2022, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των κερδών μετά φόρων, καθώς από 138 χιλ. ευρώ το 2022 εκτινάχθηκαν σε 1,094 εκατ. ευρώ το 2023 (+792%).
Πέρσι η εταιρεία είχε έκτακτα ανόργανα έσοδα 1,319 εκατ. ευρώ με τις δαπάνες διοικήσεως να εμφανίζουν αύξηση κατά 84,3% στα 409 χιλ. ευρώ.
Τα πάγια και η ΕΒΖ
Η εταιρεία με 4,24 εκατ. ευρώ πάγια στο τέλος του 2023 και σύνολο ενεργητικού στα 11,531 εκατ. ευρώ, πέρσι απορρόφησε την NEORIS Μ.Α.Ε., ένα από τα SPV που δημιούργησε η τράπεζα Πειραιώς, με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η περιουσία της NEORIS ήταν τα πρώην γραφεία της ΕΒΖ Α.Ε., πάνω στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Σε κάθε περίπτωση ο Γιάννης Μασούτης πιστεύει πολύ στην αγορά ακινήτων. Από τα 400 καταστήματα της μεγάλης βορειοελλαδικής λιανεμπορικής αλυσίδας, τα 76 είναι σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ έχει αποκτηθεί και το παλιό βιομηχανικό ακίνητο της υποδηματοποιΐας Αλυσίδα, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι η τρέχουσα αξία των ακινήτων αυτών ενδεχομένως πλησιάζει τα 250 εκατ. ευρώ.
«Τρέχει» το project στις Τρεις Γέφυρες
Βέβαια οι real estate business της Μασούτης δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτά. Στις Τρεις Γέφυρες οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του δεύτερου Grand Μασούτης στην Αττική (σ.σ. έχει προηγηθεί το μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας στη Γλυφάδα) «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, με στόχο το κατάστημα να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.
Ακολουθώντας το σύνθετο μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που έχουν υιοθετήσει οι Sainsbury’s, Tesco και Aldi, η Μασούτης εκτός από το κατάστημα που θα κατασκευάσει στις Τρεις Γέφυρες σχεδιάζει και την ανάπτυξη δύο δίδυμων 9όροφων πολυκατοικιών ακριβώς από πάνω, οι οποίες θα φιλοξενήσουν 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, έναν για το κατάστημα και έναν για τους κατοίκους των δύο οικιστικών συγκροτημάτων.
Το οικιστικό project με μέτωπο στον μεγάλο οδικό άξονα της Στρ. Καλλάρη θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, ενώ το ύψος της συνολικής επένδυσης ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα ο Γιάννης Μασούτης στον κλάδο της απόκτησης, οικοδόμησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων, οικιστικών και μη οικιστικών θα δραστηριοποιηθεί και μέσω της εταιρείας Γαλαξίας Διαχείριση Ακινήτων και Κατασκευών Α.Ε., πρώην Δήμητρα Μάρκετ Γαλαξίας, με την οποία «μπήκε» στην Κέρκυρα εξαγοράζοντας 18 καταστήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΣΥΝΚΑ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ακίνητα: Με ποια κριτήρια οι Έλληνες αγοράζουν διαμερίσματα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/AKINITA-600x400.jpg)
Πόσοι Έλληνες έχουν δεύτερη κατοικία – Με ποια κριτήρια αγοράζουν ακίνητο [πίνακας]
Τι δείχνει έρευνα της REMAX Europe για την κουλτούρα των επενδύσεων σε ακίνητα – Τι σκέφτονται όσοι θέλουν να μετακομίσουν
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει