Λειψυδρία

Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Και οι εκτιμήσεις επιστημόνων και ειδικών δείχνουν πώς τα επόμενα χρόνια οι συνέπειες θα φανούν και στο νερό.

Η λειψυδρία είναι η μεγάλη ανησυχία για το μέλλον. Και όχι το τόσο μακρινό, αν συνεχιστούν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων.

Η ΕΥΔΑΠ

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στην ΕΥΔΑΠ έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία των υποδομών για ένα τέτοιο σενάριο.

Ως γνωστόν η Αθήνα υδρεύεται από τον Μόρνο και τον Εύηνο.

Έχει ήδη ξεκινήσει, λένε οι πηγές μου, τις εργασίες ώστε αν χρειαστεί η πρωτεύουσα να παίρνει νερό από την Υλίκη.

Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο κανάλι μεταφοράς των ποσοτήτων.

Των φρονίμων τα παιδιά…

—-

ΔΕΗ

Να μείνω στην κλιματική κρίση αλλά αυτή τη φορά στο μέτωπο των εκπομπών CO2 για τις οποίες ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τις ενεργειακές επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ που είναι και η μεγαλύτερη τέτοια εταιρεία της εγχώριας αγοράς έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες της.

Πρόoδος

Με βάση τους στόχους που έχει θέσει και έχουν επικυρωθεί από την πρωτοβουλία του Science Based Targets Initiative (SBTi) για το 2023 οι άμεσες εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με το 2022, ενώ η ένταση τους υποχώρησε κατά 24% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή του ομίλου αντιστοιχεί στο 30%.

Δίκτυα

Αυτό που θέλω να σας τονίσω είναι ότι η δημόσια επιχείρηση δεν αρκείται μόνο στο θέμα του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων και της αύξησης των ΑΠΕ αλλά προχωρά σε επενδύσεις και σε άλλους τομείς.

Και ένας εξ αυτών είναι τα δίκτυα διανομής ηλεκτρονικής ενέργειας.

Εκεί ήδη οι επενδύσεις της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ. Και οι εκτιμήσεις θέλουν να κινούνται πάνω, κάτω σε αυτά τα μεγέθη.

Και ανάμεσα στις επενδύσεις είναι και οι έξυπνοι μετρητές, τους οποίους αναμένει όλη η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων στον σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ είναι η αντικατάσταση των μετρητών στη μέση και χαμηλή τάση με πιο ενεργειακά αποδοτικούς αλλά και η εγκατάσταση καλωδίων μεγαλύτερης διαμέτρου.

Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ

Motor Oil

Ο περιορισμός της κλιματικής κρίσης επιδιώκεται και με εναλλακτικά καύσιμα, πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Και στον τομέα αυτό ο όμιλος της Motor Oil πρωταγωνιστεί και ιδίως στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου.

Η διοίκηση τρέχει ένα μεγάλο project ύψους 350 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, όπως σας έχει ενημερώσει ο ΟΤ.

Μόλις χθες λοιπόν, όπως έμαθα, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε στη Motor Oil και την ένταξη αυτής της δραστηριότητας της στο καταστατικό της εταιρείας. Τροποποίηση την οποία είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

Ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς

Σας είχα γράψει στις 26 Ιουνίου για τον CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Αθανάσιο Ψαθά και συγκεκριμένα για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων στο οποίο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης του με τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα ο CEO αναφέρθηκε σε παράδειγμα επενδυτών, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στην απόπειρα τους να αναπτύξουν βιομηχανία πλαστικών, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο σε οικόπεδο μάλιστα που είχαν αγοράσει.

Η στήλη σχολίασε πώς οι αναφορές του κ. Ψαθά έρχονται σε αντίθεση με το επενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να αποδίδουμε τέτοιες προθέσεις σε εκείνον.

Διευκρίνιση

Από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μας εστάλη η ακόλουθη διευκρίνηση, με την οποία αναφέρονται τα εξής: «Η εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλος της, κ Αθ. Ψαθας, συνεργάζονται αρμονικά και παραγωγικά με την κυβέρνηση στο πλαίσιο των εταιρικών της αναγκών και των αρμοδιοτήτων της. Μάλιστα, ο κ Ψαθάς», συνεχίζει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, «πάντα επισημαίνει την σημαντική θετική αλλαγή που υπάρχει στη διαχείριση και διεκπεραίωση ανοικτών ζητημάτων που αφορούν στην βιομηχανία στο παρόν κλίμα της εξαιρετικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Τα αίτια

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, επιπροσθέτως, στη διευκρίνηση που μας εστάλη εντοπίζει και τα αίτια των καθυστερήσεων στις επενδύσεις: «Οι όποιες καθυστερήσεις σε θέματα αδειοδότησης κτλ αφορούν ευρύτερες δομές που για όποιους λόγους έχουν διαφορετικό χρόνο απόκρισης. Άλλωστε, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ως μία ιδιωτική εταιρεία που σέβεται τους θεσμούς δεν προβαίνει ποτέ σε επικρίσεις έναντι των θεσμών και λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ικανοποίηση των επιχειρήσεων πελατών της και την προώθηση των συμφερόντων των μετόχων της…», καταλήγει.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories