Οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας έχουν ήδη ταλαιπωρήσει τους επενδυτές καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας αυξάνεται αλλά δύο πιθανά σενάρια δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί από τις αγορές και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μετοχές στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, σύμφωνα με τη Citi.

«Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η αγορά τιμολογεί σε κάτι μεταξύ ενός καλού αποτελέσματος και ενός αδιέξοδου… όχι εντελώς, αλλά είμαστε μερικές ποσοστιαίες μονάδες πιθανότατα μακριά από την πλήρη τιμολόγηση του αδιέξοδου» είπε στο «Squawk Box Europe» του CNBC η Μπίτα Μάνθει, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων μετοχών της τράπεζας.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Σενάρια για πυροσβεστική παρέμβαση μετά τις γαλλικές εκλογές

«Ωστόσο, η αγορά δεν τιμολογεί για την ακροδεξιά ή την ακροαριστερή πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Ο φόβος για κρίση χρέους

Τα σχέδια φόρων και δαπανών τόσο του σκληρού δεξιού κόμματος Rassemblement National (RN, ή National Rally) όσο και του αριστερού συνασπισμού Nouveau Front Populaire (NFP, ή Νέο Λαϊκό Μέτωπο) αποτελούν βασική αιτία ανησυχίας για τη μελλοντική αστάθεια της αγοράς ομολόγων. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν κάποιος από τους δύο σχηματίσει πλειοψηφία και γρήγορα προωθήσει την πλειονότητα των προτάσεών τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση χρέους.

Και τα δύο κόμματα φαίνεται να ξεπερνούν τον κεντρώο συνασπισμό που περιλαμβάνει το κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου της Κυριακής. Ωστόσο, η διαδρομή από εκεί φαίνεται βαθιά αβέβαιη.

Ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα από την προοπτική της αγοράς θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους κεντρώους να βρουν κάποιο δρόμο προς τη νίκη ή ένα  κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει με την ατζέντα του.

Τα σενάρια της Citi

Η Citi πραγματοποίησε μια ανάλυση σεναρίων διαφορετικών αποτελεσμάτων και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για το χρηματιστηριακό δείκτη CAC 40 καθώς και πιθανές κινήσεις της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, η οποία έφτασε σε υψηλό 12 ετών την Παρασκευή.

«Το αποτέλεσμα είναι ακόμα αρκετά ασαφές, έχουμε μόνο δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Έτσι θα μάθουμε πολλά περισσότερα το βράδυ της Κυριακής» τόνισε η Μάνθει.

«Ας τοποθετήσουμε την ανακοίνωση των εκλογών στο πλαίσιο της τοποθέτησης των επενδυτών. Η Ευρώπη ήταν μια πολύ δημοφιλής αγορά, είχε υπεραπόδοση, οι διεθνείς επενδυτές μετατοπίστηκαν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, η τοποθέτηση ήταν εκτεταμένη ή καθαρή long, εκτεταμένη long, ειδικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Και όλα αυτά έχουν ξετυλιχθεί τώρα σε ουδέτερη θέση, αλλά δεν είναι αρνητικά», είπε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε έκπτωση 40% σε σχέση με τις ΗΠΑ, μια «τεράστια» διαφορά σε σύγκριση με έναν ιστορικό μέσο όρο περίπου 15% έως 20%, πρόσθεσε.

«Ας το πούμε έτσι, υποβαθμίσαμε την Ευρώπη, αναβαθμίσαμε τις ΗΠΑ, λόγω αυξημένων πολιτικών κινδύνων. Οι ευρωπαϊκές, στις ανεπτυγμένες αγορές, οι μετοχές τείνουν να είναι οι πιο ευάλωτες σε αυτές τις αλλαγές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές