![Ξύδι από ντομάτα: Νέο εγχείρημα στην Κρήτη από την Ένωση Ηρακλείου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_vinegar_tomatoes.png)
Ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά στην Κρήτη. Στο οξοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Ενώσεων Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) οι μηχανές πήραν μπροστά για να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ξύδι από ντομάτες. Από ντομάτες, οι οποίες παραμένουν στο δημοπρατήριο απούλητες και στη συνέχεια καταλήγουν στις χωματερές της Κρήτης.
Το εγχείρημα αυτό ξεκινά αρχικά πιλοτικά με μια συγκεκριμένη ποσότητα ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και η διάθεση του στην αγορά. Την πρώτη ημέρα σχεδόν 20 τόνοι αδιάθετης ντομάτας μπήκαν στις μηχανές παραγωγής.
«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία παραγωγής ντοματόξυδου, ευελπιστώντας να πατήσουμε επάνω στο μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, όπως η γιαγιά μας παλαιότερα έπαιρνε τη ντομάτα, την έκανε πελτέ και την φύλαγε για το χειμώνα, έτσι και εμείς σήμερα προχωράμε στην παραγωγή ντοματόξυδου, προκειμένου να επεξεργαστούμε τα υπολείμματα του αγροτικού αυτού προϊόντος», λέει στον ΟΤ, ο εμπνευστής του νέου αυτού project Μύρων Χιλετζάκης, μέλος της ΕΑΣΗ και πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ.
Έτσι, καθώς η ΕΑΣΗ διαθέτει το μοναδικό οξοποιείο στην Κρήτη και αφού υπάρχει ήδη η τεχνογνωσία για τη δημιουργία ξυδιού από σταφύλι, αποφασίστηκε πιλοτικά να χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετες ποσότητες ντοματών, που πετιούνται στις χωματερές της Κρήτης και να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν, το ντοματόξυδο.
Στο μεταξύ, ο παραγωγός καθημερινά «κόβει» τις ντομάτες από το χωράφι. Στη συνέχεια αφού οι ποσότητες αυτές πάνε στη δημοπράτηση και δεν καταφέρνουν να πουληθούν και να διατεθούν στην αγορά τα πρώτα 24ωρα, καταλήγουν στα σκουπίδια. Με μια πρώτη εκτίμηση, πάνω από 100 τόνους ντομάτας καταλήγουν κάθε εβδομάδα στις χωματερές της Κρήτης.
Γιατί ξύδι;
«Είναι ένα εγχείρημα, που έχει ως βασικό στόχο ως αγροτική περιοχή που είμαστε, να βρούμε τρόπους και διεξόδους ώστε καθόλη τη διάρκεια του έτους να αποσυμφορίζουμε το περιβάλλον, όταν η εμπορική περίοδος, όπως αυτή που διανύουμε, είναι πιεσμένη», λέει στον ΟΤ ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης.
Η Ιεράπετρα είναι η πρώτη σε έκταση θερμοκηπιακή περιοχή σε όλη την Ελλάδα. «Αυτή την στιγμή μέσα σε ένα 24ωρο έχουμε μαζέψει 30 τόνους για την πρώτη φάση του εγχειρήματος. Καθημερινά μπορούμε να μαζεύουμε 30 με 50 τόνους αδιάθετου προϊόντος τα οποία καταλήγουν στη χωματερή», επισήμανε ο κ. Βιαννιτάκης.
Στο ερώτημα γιατί το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ξυδιού, ο κ. Βιαννιτάκης τονίζει στον ΟΤ ότι «οποιαδήποτε άλλη μορφή μεταποίησης όπως σάλτσα, πελτέ κ.ά δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες περιοχές. Το ξύδι είναι μια σωστή και έξυπνη επιλογή. Πώς θα καταλήξει κανείς δεν το ξέρει, όμως εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας να προχωρήσουμε σε νέα προϊόντα, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν μια υπεραξία και με τον τρόπο αυτό να επωφεληθεί και ο παραγωγός, καλύπτοντας ένα μέρος του μεγάλου κόστους παραγωγής».
Δωρεάν σε πρώτη φάση
Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της παραγωγής, το οποίο περιλαμβάνει την επεξεργασία 20 τόνων ντομάτας. Όπως μας εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης, μετά την πολτοποίηση και χυοποίηση της ντομάτας, θα ξεκινήσει ο βρασμός ώστε μετά με τη διαδικασία της οξοποίησης να γίνει ξύδι. «Όπως το κρασί έτσι και το ξύδι δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Τον Αύγουστο τρυγάμε τα σταφύλια και το κρασί το παίρνουμε τον Απρίλιο. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με το ξύδι. Θέλει ένα τρίμηνο για να γίνει. Οι μελέτες από τους οινολόγους μας έχουν γίνει, έχουμε πάρει το πράσινο φως ότι το προϊόν αυτό μπορεί να παραχθεί και προχωράμε δυναμικά», συμπληρώνει.
Σε πρώτη φάση το τελικό προϊόν, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο τρίμηνο, θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στην εστίαση της Κρήτης και στη συνέχεια, εφόσον το νέο αυτό εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα κυκλοφορήσει σε όλη τη χώρα.
«Ευελπιστούμε ότι θα πάει καλά η νέα αυτή προσπάθεια και ότι ο νέος αυτός κωδικός θα μπει στη ζωή μας. Θεωρούμε ότι το ντοματόξυδο είναι πρωτοποριακό και μπορεί να συνδυαστεί σε πολλά φαγητά και σαλάτες. Ελπίζουμε να το υιοθετήσει η Ελληνίδα νοικοκυρά, η ελληνική εστίαση και ο Έλληνας καταναλωτής.
Από όλη αυτή την προσπάθεια θα στηριχθούν τόσο οι παραγωγοί του νησιού όσο και το περιβάλλον, καθώς στοχεύουμε σε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγροτικών προϊόντων. Σήμερα το περιβάλλον έχει όλους εμάς ανάγκη για να το προστατεύσουμε», τονίζει ο κ. Χιλετζάκης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Νιτρορύπανση: «Τρέχει» η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/tracter.nitro_-600x400.jpg)
«Τρέχει» η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων για τη νιτρορύπανση
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της δράσης για τη νιτρορύπανση εκκινούν στις 28 Δεκεμβρίου 2023 και λήγουν στις 27 Δεκεμβρίου 2025
![Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Τα ποσά για το γάλα στα μικρά νησιά Αιγαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Choksawatdikorn_Shutterstock_585109342_RV-600x338.jpg)
Ποια ποσά θα δοθούν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος στα μικρά νησιά Αιγαίου
Το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ
![Κώστας Τσιάρας: Μέσα στο επόμενο διάστημα οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τον Daniel](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_elga1-600x352.png)
Έρχονται οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τον Daniel
Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας
![Γαλλία: Τι έδειξε έρευνα για τις ανάγκες εκρίζωσης αμπελιού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ampeli.pasaloi-600x400.jpg)
Τι έδειξε έρευνα για τις ανάγκες εκρίζωσης αμπελιού
Μάλλον 50.000 έως 60.000 εκτάρια αμπέλου θα εκριζωθούν παρά 100.000 εκτάρια στη Γαλλία
![Ελαιόλαδο: Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν την κατανάλωση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/olive-oil-600x391.jpg)
Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο - Βγαίνει (;) από τη μεσογειακή διατροφή
Με το κόστος στο ελαιόλαδο να αυξάνεται στα ύψη, ορισμένοι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις
![Eurostat: Μείωση στη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/1511173098_0_ChemicalFertilizer-600x391.jpg)
Γιατί περιορίστηκε η χρήση λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022
![Βαμβάκι: Δεσπόζουσα η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή παραγωγή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/cotton.2109-600x391.jpg)
Ποια θέση κατέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή παραγωγή βάμβακος - Προβλέψεις για τη φετινή χρονιά
Περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ εξάγει η Ελλάδα, αποτελώντας την κύρια χώρα βαμβακοκαλλιέργειας στην Ευρώπη
![Κώστας Τσιάρας: Κίνητρα και προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/tsiaras.2024.1-600x395.jpg)
Κίνητρα και προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας
Καθοριστικός ο ρόλος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΠΑΛΘ και ΠΑΛΥΘ ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ
![ΕΛΓΑ: Από μέρα σε μέρα οι πληρωμές για τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_elga3-600x352.png)
Πότε θα καταβληθούν αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον Daniel αγρότες
Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα συμπεριλαμβάνει το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς
![Ιωάννης Καραστέργιος (Farmadvisors): «Όμηροι» γραφειοκρατικών καθυστερήσεων οι πάροχοι γεωργικών συμβουλών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_karastergios_ioann-600x352.png)
Καραστέργιος (Farmadvisors) στον OT: «Όμηροι» της γραφειοκρατίας οι πάροχοι γεωργικών συμβουλών
Για την πορεία της υλοποίησης του υπομέτρου για τις γεωργικές συμβουλές, τα προβλήματα στην εφαρμογή του μιλά στον ΟΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών «farmadvisors», Ιωάννης Καραστέργιος