Τα καλοκαιρινά αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CNBC.

Kρουαζιέρα στην Ελλάδα: Στους 3 κορυφαίους προορισμούς στη Μεσόγειο η χώρα μας

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών κατέγραψε το υψηλό των 2,99 εκατομμυρίων ατόμων την Κυριακή 23 Ιουνίου – ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 24 Μαΐου – και η TSA προβλέπει μια περίοδο διακοπών ρεκόρ στις 4 Ιουλίου. Η TSA αναμένει να ελέγξει συνολικά περισσότερους από 32 εκατομμύρια ταξιδιώτες από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση στα ταξίδια για τις διακοπές.

Η Boeing

Ο αριθμός ρεκόρ των αεροπορικών ταξιδιωτών έρχεται εν μέσω προκλήσεων των αεροπορικών εταιρειών, από τις καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έως την έντονη ρύθμιση, τις κρίσεις ασφαλείας της Boeing που περιορίζουν τα νέα αεροπλάνα που έρχονται στην αγορά, την «κόπωση» των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τις καθυστερήσεις ακραίων καιρικών συνθηκών και το αυξανόμενο κόστος που έχουν πλήξει την κατώτατη γραμμή των αερομεταφορέων και τα συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους.

Τα αεροδρόμια δεν ήταν εντελώς έτοιμα για μία τέτοια αύξηση της κίνησης. Πάνω από 6.000 πτήσεις καθυστέρησαν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου, μόνο στην Ανατολική Ακτή. Ενώ μπορεί να υπάρχουν αρκετές πτήσεις για να καλύψουν τη ζήτηση, τα ταξίδια ρεκόρ εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για τα αεροδρόμια, τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιώτες. Προς το παρόν, οι αεροπορικές εταιρείες αισιοδοξούν.

Ανάγκη συντονισμού

Ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines, Ed Bastian, δήλωσε στο CNBC «Squawk Box» αυτή την εβδομάδα ότι τα επίπεδα απόδοσής της υπερέχουν, με την “καλύτερη αξιοπιστία πρώτου τριμήνου που έχει δει ποτέ η Delta”. (Η Delta έχει το καλύτερο ρεκόρ εγκαίρως στις ΗΠΑ)

Αλλά θα υπάρξει επίσης η ανάγκη συντονισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines, Robert Isom, δήλωσε στο «Squawk Box» ότι η εταιρεία φροντίζει να «διευθύνει την πιο αξιόπιστη αεροπορική εταιρεία», αλλά οι παράγοντες που επηρεάζουν τις έγκαιρες πτήσεις ποικίλλουν από τον καιρό έως τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Οι ακραίες συνθήκες φέρνουν… ακραίες καθυστερήσεις

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας διαπίστωσε έλλειψη έως και 3.000 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Το περασμένο καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι ρεκόρ για τα αεροδρόμια, υπήρξε συμφόρηση της εναέριας κυκλοφορίας και παρ’ ολίγον συγκρούσεις εν μέσω προκλήσεων στον συντονισμό των πτήσεων.
Με βάση τα πρότυπα εναέριας κυκλοφορίας και την πυκνότητα των αεροδρομίων, η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα υπόκεινται στον υψηλότερο κίνδυνο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.
Το τεράστιο κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ ήταν μία πρόγευση για το είδος των ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορούν να οδηγήσουν σε ταξιδιωτικά προβλήματα.

Τεχνικές βλάβες

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας αναμένει καταστροφικές καιρικές συνθήκες για την εβδομάδα των διακοπών, με καταιγίδες στις μεσοδυτικές και ανατολικές ακτές και συνεχιζόμενη επικίνδυνη ζέστη στα νοτιοδυτικά και εσωτερικά βορειοανατολικά.

Οι ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν τεχνικές βλάβες που οδηγούν σε καθυστερήσεις. Η υψηλή θερμότητα δημιουργεί λεπτό αέρα, ο οποίος εμποδίζει την ώθηση του αεροπλάνου για απογείωση και άνοδο.

Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα χρειάζονται περισσότερο διάδρομο για την απογείωση ή ένα ελαφρύτερο αεροσκάφος – αφαιρώντας αποσκευές ή επιβάτες. Και αυτό σημαίνει ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο ακύρωσης πτήσεων.

Μειωμένοι οι ναύλοι… μέχρι να απογειωθούν ξανά

Οι αεροπορικοί ναύλοι μειώνονται, αλλά πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή, από τον συγκεκριμένο προορισμό ενός ταξιδιώτη, με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές ανάλογα με τη διαδρομή, μέχρι το πόσο νωρίτερα αγοράζονται τα εισιτήρια, τα μεσοβδόμαδα ταξίδια έναντι των ημερομηνιών του Σαββατοκύριακου και ποιες πρόσθετες χρεώσεις (π.χ. αποσκευές) μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το συνολικό κόστος ταξιδιού.

Επιπλέον, με τα ζητήματα που παραμένουν στην προμήθεια νέων αεροσκαφών, από την παραγωγή της Boeing που περιορίζεται από την FAA έως την Airbus που αντιμετωπίζει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, η πρόσφατη πτώση των ναύλων μπορεί να μην διαρκέσει πολύ. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Clint Henderson αναμένει τελικά αυξήσεις τιμών από τις αεροπορικές εταιρείες που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους συντήρησης και τη μειωμένη χωρητικότητα του στόλου.

Υπό πίεση τα έσοδα

Το κόστος εργασίας και το κόστος καυσίμων ανά πτήση εκτινάχθηκαν στα ύψη το περασμένο έτος. Με καθυστερήσεις στην παραγωγή, οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν δισεκατομμύρια για να πετάξουν λιγότερο αποδοτικά σε καύσιμα και πιο δαπανηρά και γερασμένα αεροσκάφη. Τα τεχνικά ζητήματα είναι πιο συνηθισμένα σε παλαιότερα σχέδια και αυξάνουν επίσης τις καθυστερήσεις.

Στις 26 Ιουνίου, η Southwest Airlines μείωσε την πρόβλεψή της για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου, επικαλούμενη ανησυχίες για κρατήσεις. Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση των αναμενόμενων εσόδων ανά θέση ανά μίλι και το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε έως και 7,5% σε ετήσια βάση.

Αλλά προς το παρόν, ακόμη και με το αυξανόμενο κόστος, οι τιμές των πτήσεων δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού του 2023 και οι καταναλωτές επωφελούνται. Ο Henderson δήλωσε ότι πολλές ταξιδιωτικές προσφορές της τελευταίας στιγμής που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες αυτό το καλοκαίρι εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες. Ακόμα κι αν οι ουρές ασφαλείας είναι μεγάλες, οι τιμές σε πολλές διαδρομές δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ταξιδιώτες. Ας ελπίσουμε ότι ούτε οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή