Κανόνες για την εξόρυξη, την τήξη και το εμπόριο των κρίσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων από μαγνήτες σε ηλεκτρικά οχήματα έως καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, παρουσίασε η Κίνα με στόχο την προστασία των αποθεμάτων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Λίθιο: Γιατί οι Big Oil στρέφονται στο λευκό μέταλλο

Οι κανονισμοί, που εκδόθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο (ή υπουργικό συμβούλιο) το Σάββατο, λένε ότι οι πόροι σπάνιων γαιών ανήκουν στο κράτος και ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την ανάπτυξη της βιομηχανίας γύρω από τις σπάνιες γαίες – μια ομάδα 17 ορυκτών, των οποίων η Κίνα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο κυρίαρχος παραγωγός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.

Η παγκόσμια βιομηχανική τους σημασία είναι τέτοια που βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, η ΕΕ έθεσε φιλόδοξους στόχους για το 2030 για την εγχώρια παραγωγή ορυκτών ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση – ιδίως των σπάνιων γαιών λόγω της χρήσης τους στους μόνιμους μαγνήτες που τροφοδοτούν τους κινητήρες των ηλεκτρικών οχημάτων και την αιολική ενέργεια.

«Εθνική ασφάλεια»

Η ζήτηση στην ΕΕ προβλέπεται να εξαπλασιαστεί τη δεκαετία έως το 2030 και να επταπλασιαστεί έως το 2050.
Οι νέοι κινεζικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, αναφέρουν ότι το Κρατικό Συμβούλιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριών για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων σπάνιων γαιών.

Οι επιχειρήσεις στην εξόρυξη, τήξη και διαχωρισμό σπάνιων γαιών, καθώς και στην εξαγωγή προϊόντων σπάνιων γαιών, θα δημιουργήσουν ένα σύστημα καταγραφής της ροής του προϊόντος, θα καταγράφουν “με ειλικρίνεια” τη ροή και θα την εισάγουν στο σύστημα ιχνηλασιμότητας, δήλωσε το Κρατικό Συμβούλιο.

Η Κίνα ήδη πέρυσι εισήγαγε περιορισμούς στις εξαγωγές των στοιχείων γερμάνιο και γάλλιο, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της κατασκευής τσιπ, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων.

Αυτοί οι κανόνες υποδαύλισαν τους φόβους ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες σπάνιων γαιών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των εντάσεων με τη Δύση, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα ότι χρησιμοποιεί οικονομικό εξαναγκασμό για να επηρεάσει άλλες χώρες. Το Πεκίνο αρνείται τον ισχυρισμό αυτό.

Οι κανονισμοί της Κίνας για τις σπάνιες γαίες έρχονται επίσης καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις 4 Ιουλίου για να προστατεύσει το μπλοκ των 27 κρατών από αυτό που λέει ότι είναι μια «πλημμύρα» ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγονται με άδικες κρατικές επιδοτήσεις, αν και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν συνομιλίες σχετικά με τους προτεινόμενους δασμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή