Κανόνες για την εξόρυξη, την τήξη και το εμπόριο των κρίσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων από μαγνήτες σε ηλεκτρικά οχήματα έως καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, παρουσίασε η Κίνα με στόχο την προστασία των αποθεμάτων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
Λίθιο: Γιατί οι Big Oil στρέφονται στο λευκό μέταλλο
Οι κανονισμοί, που εκδόθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο (ή υπουργικό συμβούλιο) το Σάββατο, λένε ότι οι πόροι σπάνιων γαιών ανήκουν στο κράτος και ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την ανάπτυξη της βιομηχανίας γύρω από τις σπάνιες γαίες – μια ομάδα 17 ορυκτών, των οποίων η Κίνα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο κυρίαρχος παραγωγός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.
Η παγκόσμια βιομηχανική τους σημασία είναι τέτοια που βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, η ΕΕ έθεσε φιλόδοξους στόχους για το 2030 για την εγχώρια παραγωγή ορυκτών ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση – ιδίως των σπάνιων γαιών λόγω της χρήσης τους στους μόνιμους μαγνήτες που τροφοδοτούν τους κινητήρες των ηλεκτρικών οχημάτων και την αιολική ενέργεια.
«Εθνική ασφάλεια»
Η ζήτηση στην ΕΕ προβλέπεται να εξαπλασιαστεί τη δεκαετία έως το 2030 και να επταπλασιαστεί έως το 2050.
Οι νέοι κινεζικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, αναφέρουν ότι το Κρατικό Συμβούλιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριών για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων σπάνιων γαιών.
Οι επιχειρήσεις στην εξόρυξη, τήξη και διαχωρισμό σπάνιων γαιών, καθώς και στην εξαγωγή προϊόντων σπάνιων γαιών, θα δημιουργήσουν ένα σύστημα καταγραφής της ροής του προϊόντος, θα καταγράφουν “με ειλικρίνεια” τη ροή και θα την εισάγουν στο σύστημα ιχνηλασιμότητας, δήλωσε το Κρατικό Συμβούλιο.
Η Κίνα ήδη πέρυσι εισήγαγε περιορισμούς στις εξαγωγές των στοιχείων γερμάνιο και γάλλιο, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της κατασκευής τσιπ, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων.
Αυτοί οι κανόνες υποδαύλισαν τους φόβους ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες σπάνιων γαιών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των εντάσεων με τη Δύση, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα ότι χρησιμοποιεί οικονομικό εξαναγκασμό για να επηρεάσει άλλες χώρες. Το Πεκίνο αρνείται τον ισχυρισμό αυτό.
Οι κανονισμοί της Κίνας για τις σπάνιες γαίες έρχονται επίσης καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις 4 Ιουλίου για να προστατεύσει το μπλοκ των 27 κρατών από αυτό που λέει ότι είναι μια «πλημμύρα» ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγονται με άδικες κρατικές επιδοτήσεις, αν και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν συνομιλίες σχετικά με τους προτεινόμενους δασμούς.
Latest News
«Οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερη αρσενική ενέργεια» - Τι εννοεί ο Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ της Meta εκφράζει τη λύπη του για την άνοδο των «πολιτιστικά στειρωμένων» εταιρειών και ζητά «λίγη επιθετικότητα»
Ο παράξενος λόγος που η Birkenstock κυνηγάει «μαϊμούδες»
Ο Γερμανός κατασκευαστής μοντέρνων υποδημάτων με βάση το φελλό κατέθεσε τρεις αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ