Η μία μετά την άλλη έρχονται οι καταγγελίες για τις αποφάσεις που λάμβανε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ. Αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, φέρνει στο φως μερικές από τις καταγγελίες που έχουν υποβάλλει οι εργαζόμενοι του Φόρουμ, οι οποίες εκτείνονται από διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των μαύρων και φτάνουν μέχρι και σε σεξουαλική παρενόχληση.

WEF: Ευκαιρία για μείωση του χάσματος των φύλων οι εκλογές

Πολλές φορές οι αποφάσεις του Κλάους Σβαμπ καλλιεργούσαν ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας. Για παράδειγμα, πριν χρόνια αποφάσισε ότι ο οργανισμός χρειαζόταν ανανέωση. Κατέγραψε σε μία λίστα υπαλλήλους άνω των 50 και έδωσε εντολή στο HR να απολυθούν όλοι. Ο επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού, ένα έμπειρο πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ονόματι Paolo Gallo, αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια λογική εξήγηση για την απόλυση κάποιου, όπως η κακή απόδοση. Λίγο αργότερα, ο Σβαμπ απέλυσε τον Gallo.

Πώς αντιμετώπιζε ο Σβαμπ τις έγκυες γυναίκες

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένα ακόμη επεισόδιο που δείχνει τις μεθόδους του ισχυρού άνδρα του Νταβός, είναι η στιγμή που το 2017 ανέθεσε σε μία γυναίκα να ηγηθεί μίας πρωτοβουλίας για νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκείνη είχε μόλις ανακαλύψει την εγκυμοσύνη της και τις πρώτες μέρες πήγε στο γραφείο για να του το πει.

Ο Schwab αναστατώθηκε που δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το περιστατικό, και της είπε ότι δεν ήταν κατάλληλη για τον νέο ηγετικό της ρόλο. Απομακρύνθηκε μετά από μια σύντομη δοκιμαστική περίοδο.

Πλήθος καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση για τον Σβαμπ

Από τα πρώτα χρόνια του Φόρουμ, οι υπάλληλοι λένε ότι οι γυναίκες λάμβαναν προειδοποιήσεις για τον Schwab: Αν βρεθείτε μόνη σας μαζί του, μπορεί να κάνει δυσάρεστα σχόλια για την εμφάνισή σας. Περιγράφουν τη συμπεριφορά του ως περισσότερο αμήχανη παρά απειλητική, αλλά ακατάλληλη για έναν ηγέτη.

Η Barbara Erskine, πρώην στέλεχος επικοινωνίας του Φόρουμ, δήλωσε ότι ο Schwab είπε σε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου να της πει ότι έπρεπε να χάσει βάρος. Ο Schwab είπε σε άλλα στελέχη ότι δεν είχε γοητεία, δήλωσε η Erskine, η οποία πέρασε μια δεκαετία στο Φόρουμ και έφυγε το 2000.

Τρεις γυναίκες που εργάστηκαν στη Γενεύη στενά με τον Schwab -μια ρεσεψιονίστ, μια προσωπική βοηθός και μια υπάλληλος- είπαν στην εφημερίδα ότι το αφεντικό του Φόρουμ, τους έκανε σχόλια που τις έκαναν να αισθάνονται άβολα.

Η ρεσεψιονίστ που εργαζόταν για τον Schwab είπε ότι της ζητούσε να πάει σε ιδιωτικά δείπνα και εκδρομές μαζί του. Είπε ότι χρειάστηκε να του ξεκαθαρίσει πραγματικά περισσότερες από μία φορές «τι είδους σχέση ήθελα: επαγγελματική και τίποτα σεξουαλικό».

Η Ευρωπαία υπάλληλος, η οποία εργαζόταν στη Γενεύη τη δεκαετία του 2000, δήλωσε ότι ο Schwab δεν ξεπέρασε ποτέ τα όρια της σωματικής επαφής μαζί της, αλλά ότι το μοτίβο των υπαινικτικών παρατηρήσεων και της συμπεριφοράς του ήταν «κάτι φρικτό για μια γυναίκα να το περνάει». Μια φορά, είπε, στήριξε το πόδι του πάνω στο γραφείο της με τον καβάλο του μπροστά στο πρόσωπό της και της είπε ότι θα ήθελε να ήταν Χαβανέζα επειδή θα ήθελε να τη δει με χαβανέζικη στολή.

Πολλαπλές καταγγελίες για το εργασιακό περιβάλλον του Φόρουμ

Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και για άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Το Φόρουμ διατήρησε -και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προήγαγε- περίπου δώδεκα διευθυντές εναντίον των οποίων υποβλήθηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες κατά τη διάρκεια των ετών, σύμφωνα με συνεντεύξεις με καταγγέλλοντες και έγγραφα που εξέτασε η εφημερίδα και τα οποία στάλθηκαν στο Ανθρώπινο Δυναμικό ή σε άλλα ανώτερα στελέχη.

Το 2018, η Justyna Swiatkowska υπέβαλε καταγγελία στο νομικό τμήμα και στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ότι ο George Karam, ένας διευθυντής, της ζήτησε να βγουν για ποτό μετά τη δουλειά και προχώρησε σε ανεπιθύμητα αγγίγματα και βίαια φιλιά.

«Στους μήνες που ακολούθησαν, το γεγονός αυτό και η παρουσία του κ. Karam στο Φόρουμ με έκαναν να φοβάμαι  να πάω στη δουλειά», έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και τον πρόεδρο του Φόρουμ που εξέτασε η εφημερίδα. «Έμαθα επίσης ότι δεν ήμουν μόνη μου και ότι υπήρχαν και άλλες γυναίκες με παρόμοιες ιστορίες».

Μάλιστα, υπήρχε και μία δεύτερη καταγγελία για τον ίδιο αξιωματούχο. «Το Φόρουμ γνώριζε θεσμικά για την συμπεριφορά του κ. Karam,[sic] τουλάχιστον, από την εποχή της πρώτης καταγγελίας, αλλά δεν έκανε τίποτα για σχεδόν 3 χρόνια για να σταματήσει την παρενόχληση και να φροντίσει τα θύματα», έγραψε η Swiatkowska σε άλλο email προς τον επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το Φόρουμ δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα και απέλυσε τον Karam μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτός βρήκε γρήγορα δουλειά σε έναν από τους εταίρους του Φόρουμ, αλλά του κατέστησαν σαφές ότι δεν θα του επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με το Φόρουμ ή τους υπαλλήλους του στο νέο του ρόλο. Ο Karam δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Πώς αντιμετώπιζαν τις νέες μητέρες

Αφού έμειναν έγκυες ή γέννησαν, αρκετές γυναίκες είδαν την τύχη τους να αλλάζει προς το χειρότερο στο Φόρουμ. Κάποιες δέχθηκαν έντονες κριτικές για τις επιδόσεις τους ή έχασαν τους ρόλους τους ακριβώς την ώρα που επέστρεφαν από την άδεια μητρότητας. Ορισμένες φορές, τους προσφέρθηκαν προσωρινές θέσεις εργασίας ή ρόλοι που οι μητέρες εξέλαβαν ως υποβιβασμούς.

Ο Jurgens, ο κορυφαίος υπασπιστής του Schwab, έκανε υποτιμητικά σχόλια σε μια νέα μητέρα λίγο μετά την επιστροφή της στην εργασία της από την άδεια μητρότητας, λέγοντάς της επανειλημμένα ότι δεν την συμπαθούσε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το περιστατικό.

Όταν εκείνη παραπονέθηκε στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού το 2018 ότι ο Jurgens την εκφοβίζει, ο υπάλληλος την κατεύθυνε σε ψυχολόγο. Το Φόρουμ δήλωσε ότι δεν υπήρχε καταγγελία που μπορούσε να κινηθεί εναντίον της σχετικά με τον εκφοβισμό.

Δουλεύοντας υπό νέο άμεσο προϊστάμενο το 2021, η γυναίκα υπέστη αποβολή. Σε μια καταχώρηση σε ημερολόγιο που έστειλε με μήνυμα στον σύζυγό της από το κρεβάτι του νοσοκομείου, εξήγησε πώς εργαζόταν σε σημείο εξάντλησης και δεν είχε αποκαλύψει ότι περίμενε παιδί: «Δεν είναι το είδος του χώρου που μπορείς να δηλώσεις εμπιστευτικά [ότι είσαι] έγκυος στον προϊστάμενό σου και να περιμένεις ότι ο φόρτος εργασίας μπορεί να μειωθεί, ενώ προσπαθείς να διαχειριστείς την εξάντληση του πρώτου τριμήνου».

Η Topaz Smith, εργαζόμενη στο γραφείο της Νέας Υόρκης, η οποία εντάχθηκε στο Φόρουμ το 2022, γέννησε δίδυμα πέρυσι. Είπε ότι της είπαν μια εβδομάδα πριν επιστρέψει από την άδεια μητρότητας τον Φεβρουάριο ότι ο ρόλος της είχε καταργηθεί, αν και της είπαν ότι αυτό ήταν άσχετο με την απόδοσή της. Της προσφέρθηκε μια προσωρινή θέση διάρκειας έξι μηνών.

Το Φόρουμ δήλωσε ότι ο ρόλος της άλλαξε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης και δημιουργήθηκε μια προσωρινή θέση για να βοηθήσει τη Smith να βρει άλλη ευκαιρία.

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον Σβαμπ

Καταγγελίες για διακρίσεις σε μαύρους εργαζόμενους

Μαύροι εργαζόμενοι που έχουν εργαστεί στο Φόρουμ περιέγραψαν ότι τους παρέκαμπταν για προαγωγές, ότι τους απέκλειαν από την κορυφαία ετήσια εκδήλωση στο Νταβός και περιγράφουν περιστατικά με διευθυντές που έκαναν σχόλια που κυμαίνονταν από άκομψα στον τόνο έως εντελώς ρατσιστικά.

Έξι μαύροι εργαζόμενοι περιέγραψαν ότι έχασαν προαγωγές ή ότι τους αφαιρέθηκαν ξαφνικά καλύτερες ευκαιρίες, με τα αφεντικά να δίνουν σε ορισμένους από αυτούς το feedback ότι δεν ήταν αρκετά «ορατοί» στην ανώτερη ηγεσία ή ότι έπρεπε να χαμογελούν περισσότερο. Το Φόρουμ δήλωσε ότι οι προαγωγές βασίζονται στην αξία.

Νωρίτερα φέτος, η Kimberly Bennett, μια μαύρη υπάλληλος που εργαζόταν στη Γενεύη, έστειλε επιστολή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού που έθιγε τις ανησυχίες που διέρρεαν μεταξύ πολλών μαύρων υπαλλήλων ότι έμειναν εκτός των ποσοστώσεων προσωπικού για να συμμετάσχουν στο Νταβός, παρά τη διοργάνωση βασικών συνεδριών εκεί.

Σε ένα παράδειγμα, επεσήμανε ότι όταν η ομάδα DEI του Φόρουμ έστειλε προσωπικό στο Νταβός, «όλα τα μέλη του προσωπικού είναι λευκά και από την Ευρώπη», αν και υπήρχαν ποικιλόμορφα μέλη στην ομάδα. «Τι λέει για τη δέσμευσή μας στην DEI αν οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους που επιλέγουμε να στείλουμε στην πιο σημαντική μας εκδήλωση είναι λευκοί;», διερωτάται στην επιστολή.

Καταγγελία για άκομψα σχόλια

Αρκετοί εργαζόμενοι περιέγραψαν τα άκομψα σχόλια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού κατά το οποίο μια γυναίκα παραπονέθηκε στα αφεντικά το 2017 ότι έκανε ανάρμοστα σχόλια ως απάντηση σε καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης που του υποβλήθηκε.

Ο Denereaz απολύθηκε από το Φόρουμ το 2018 μετά από ένα περιστατικό κατά το οποίο υποτίμησε μια μαύρη γυναίκα της ομάδας του στο ανοιχτό γραφείο. Καθώς έφευγε, είπε: «Τι να περιμένεις από έναν Ν-«, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το επεισόδιο.

Το Φόρουμ δήλωσε ότι το επεισόδιο με τον Ντενέρεζ ήταν αποτρόπαιο και τον απέλυσε μέσα σε λίγες ημέρες από το περιστατικό για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του.

Η απάντηση του Φόρουμ στις καταγγελίες των εργαζομένων

Σε γραπτή απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα, το Φόρουμ αναφέρει ότι οι υπάλληλοι του τηρούν υψηλές αξίες, με εμπιστευτικά κανάλια αναφοράς και διεξοδική διαδικασία έρευνας. Είπε ότι ο Schwab δεν δημιούργησε ποτέ όριο ηλικίας για τους υπαλλήλους και ότι συνεργάστηκε με τον επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού για να καταστήσει δυνατή την εργασία των ανθρώπων πέραν της κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό των γεγονότων από την Journal και δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει μηδενική ανοχή στην παρενόχληση ή τις διακρίσεις και έχει ανταποκριθεί κατάλληλα σε κάθε καταγγελία που έλαβε. Είπε ότι έχουν αναφερθεί τρεις καταγγελίες για φυλετικές διακρίσεις από το 2020 και ότι κάθε μία έχει διερευνηθεί διεξοδικά και έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Το Φόρουμ πρόσθεσε ότι πολλά από τα επεισόδια που περιγράφονται από την εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης, αφορούσαν πρώην υπαλλήλους που είχαν απολυθεί για λόγους απόδοσης ή στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων. Εκπρόσωπος του Φόρουμ δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν υψηλότερο ποσοστό κύκλου εργασιών μετά από γονική άδεια και ότι τουλάχιστον 150 υπάλληλοι επέστρεψαν από την άδεια στην ίδια ή σε καλύτερη θέση εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οκταετίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή