Η ζήτηση για εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στον ιστότοπο θέσεων εργασίας Indeed παρέμεινε σταθερή από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση εκατομμυρίων αγγελιών θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτίες , αλλά οι διαφημίσεις για θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν περίπου κατά 10% την ίδια περίοδο. Οι αναρτήσεις για τέτοιου είδους θέσεις εργασίας απογειώθηκαν το 2022 και έκτοτε παραμένουν κοντά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα. (Η πλήρης απασχόληση εξακολουθεί να είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εργασίας στο Indeed, σύμφωνα με την έκθεση.)

Αγορά εργασίας: Αυξήθηκαν κατά 115,6% οι κενές θέσεις εργασίας το α’ τρίμηνο

Η δραστηριότητα προσλήψεων στις ΗΠΑ παρουσίασε παρόμοια τάση: Το επίπεδο της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε κατά 8,9% τον Μάιο από τον Ιανουάριο του 2022, σε σύγκριση με την αύξηση 1,5% της πλήρους απασχόλησης την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην αγορά εργασίας, μια βασική πτυχή της οικονομίας που παρακολουθεί η Federal Reserve καθώς εξετάζει το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, αφού ανέβασε το κόστος δανεισμού σε υψηλό 23 ετών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της Fed Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, ανέλυσε πρόσφατα το πώς άλλαξε η αγορά εργασίας και τι θα μπορούσε να συμβεί, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Commonwealth Club World Affairs της Καλιφόρνια.

«Μέχρι στιγμής, η αγορά εργασίας έχει προσαρμοστεί αργά και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί. Αλλά πλησιάζουμε σε ένα σημείο όπου αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι λιγότερο πιθανό», είπε ο Ντάλι. «Η μελλοντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερη ανεργία, καθώς οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν όχι μόνο τις κενές θέσεις εργασίας αλλά τις πραγματικές θέσεις εργασίας».

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει συνολικά εύρωστη, αλλά δέχθηκε πιέσεις το περασμένο έτος. Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 4% τον Μάιο, αφού παρέμεινε κάτω από αυτό το εξαιρετικά χαμηλό όριο για περισσότερα από δύο χρόνια. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, παρουσίασε ανοδική τάση τις τελευταίες εβδομάδες, με τις συνεχιζόμενες αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα να φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021. Υπήρξαν 8,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, αρκετά λιγότερες από το υψηλό ρεκόρ των 12,2 εκατομμυρίων τον Μάρτιο του 2022.

Θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης : Αδυναμία ή δύναμη για τους εργοδότες;

Η έκθεση Indeed σημείωσε ότι η αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένδειξη αδυναμίας ή δύναμης του εργοδότη, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας. Χάνουν οι εργοδότες την διάθεσή του για το κόστος πρόσληψης εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ή ανταποκρίνονται σε ένα εργατικό δυναμικό που είναι πρόθυμο για την ευελιξία που θα μπορούσε να προσφέρει ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης;

«Είτε λόγω ανταγωνιστικής ανάγκης για προσέλκυση εργαζομένων σε μια ακόμη σφιχτή αγορά με την υπόσχεση πρόσθετης ευελιξίας, ή/και λόγω οικονομικής αναγκαιότητας καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και χρειάζονται λιγότερες ώρες εργασίας, το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους είναι σαφές: Περισσότερες θέσεις μερικής απασχόλησης είναι διαθέσιμες για όσους τις επιθυμούν ή τις επιζητούν», ανέφερε η έκθεση.

Οι κλάδοι των ΗΠΑ που ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν θέσεις μερικής απασχόλησης από τον Μάιο ήταν οι κλάδοι ομορφιάς και ευεξίας, προσωπικής φροντίδας και υγείας στο σπίτι, λιανεμπορίου προετοιμασίας και σέρβις τροφίμων· και αθλητισμού, σύμφωνα με το Indeed. Τον Μάιο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αγγελίες εργασίας που προσφέρουν μερική απασχόληση σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα ήταν στην ομορφιά και την ευεξία (+26,9%), το μάρκετινγκ (+10,2%), τη φιλοξενία και τουρισμό (+9,9%), μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας (+8,9%), και οι τέχνες και ψυχαγωγία (+7,9%).

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης από το 2007 έως το 2009, η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατακόρυφα, σύμφωνα με έρευνα της Fed του Σαν Φρανσίσκο. Ο Daniel Culbertson, ο οικονομολόγος που συνέταξε την έκθεση Indeed, είπε ότι το αντίθετο ίσχυε όταν η οικονομία βρισκόταν στο βάθος μιας εκπληκτικής ανάκαμψης μετά τη σύντομη ύφεση το 2020.

«Υπήρχε αυτή η άνοδος στη μερική απασχόληση όταν η οικονομία και η αγορά εργασίας πήγαιναν καλά βγαίνοντας από την πανδημία», είπε ο Culbertson στο CNN.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή