Πολιτικοί του Εργατικού Κόμματος έχουν κληθεί να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην αποτροπή ενός «δαπανηρού λάθους» από την Tata Steel, η οποία είπε στο προσωπικό ότι θα μπορούσε να κλείσει τις εργασίες στο χαλυβουργείο της στο Port Talbot, λίγες ημέρες μετά τις γενικές εκλογές.

Ο Ινδός ιδιοκτήτης της τεράστιας χαλυβουργίας της νότιας Ουαλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία των δύο υψικαμίνων της εγκατάστασης έως τις 7 Ιουλίου – τρεις ημέρες μετά τις γενικές εκλογές – σε απάντηση στην απεργία που ανακοίνωσαν τα μέλη της Unite από τις 8 Ιουλίου, αναφέρει ο Guardian.

Tata: Σχεδιάζει 2.800 απολύσεις σε δύο μονάδες χάλυβα

Η εταιρεία είχε προγραμματίσει να κλείσει τον έναν κλίβανο έως τα τέλη Ιουνίου και τον δεύτερο έως τον Σεπτέμβριο.

Απεργία

Περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε όλο το Port Talbot και σε ένα άλλο εργοτάξιο στο Llanwern σκοπεύουν να απεργήσουν για την απόφαση της Tata να κλείσει τους υψικαμίνους της, περικόπτοντας 2.800 θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία δήλωσε: “Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με ασφάλεια τα περιουσιακά μας στοιχεία με σταθερό τρόπο κατά τη διάρκεια της περιόδου της απεργίας”.

Ένας εκπρόσωπος της Tata Steel κάλεσε την Unite να ακυρώσει τη βιομηχανική δράση και είπε ότι έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες για να «αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου της Unite». Η Tata κάλεσε την Unite να εξετάσει «το προτεινόμενο μνημόνιο κατανόησης της εταιρείας, το οποίο υποβάλλει μια ευρεία πρόταση που περιλαμβάνει γενναιόδωρα πακέτα υποστήριξης εργαζομένων, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων».

Δέσμευση για υποστήριξη

Η απόφαση έχει εξοργίσει πολιτικούς και συνδικάτα, τα οποία υποστήριξαν ότι η Tata θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις γενικές εκλογές της επόμενης Πέμπτης, τις οποίες προβλέπεται να κερδίσουν οι Εργατικοί.

Η Ρέιτσελ Ριβς (Rachel Reeves), η σκιώδης καγκελάριος, και ο Τζόναθαν Ρέινολτς (Jonathan Reynolds) , ο σκιώδης γραμματέας επιχειρήσεων, έχουν δεσμευτεί έως και 3 δισεκατομμύρια λίρες για να στηρίξουν τη μετάβαση της βιομηχανίας στην παραγωγή χάλυβα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει την τιμή ενός υπάρχοντος πακέτου κυβερνητικής στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών για το Port Talbot . Ένας νέος φούρνος ηλεκτρικού τόξου θα κατασκευαστεί έως το τέλος του 2027.

Ο Torsten Bell, πρώην διευθύνων σύμβουλος του thinktank του Resolution Foundation που είναι υποψήφιος των Εργατικών για το Swansea West, δήλωσε στο X ότι η απόφαση της Tata ήταν «απίστευτα ανησυχητική».

Έγραψε: «Η ασφάλεια είναι φυσικά υψίστης σημασίας, αλλά η Tata θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που δεν μπορεί να ανατραπεί πριν δει το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών.

«Πρέπει να δούμε όλους να μπαίνουν γύρω από το τραπέζι. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε την ευκαιρία για την εταιρεία και τα συνδικάτα να συναντήσουν μια νέα κυβέρνηση των Εργατικών, δεδομένης της δέσμευσης [Reynolds] και [Reeves] για ένα ταμείο ανανέωσης χάλυβα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών».

«Προσπάθεια εκφοβισμού»

Ο Οναι Κασάμπ (Onay Kasab), εθνικό στέλεχος της Unite, είπε ότι το συνδικάτο είχε ζητήσει μια συνάντηση για να συζητήσουν πώς να λειτουργήσει με ασφάλεια το εργοτάξιο κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής δράσης – τις πρώτες απεργίες χάλυβα εδώ και 40 χρόνια – από τότε που συγκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι η συνάντηση είχε γίνει την Παρασκευή το πρωί και τα σχέδια ασφάλειας εξακολουθούσαν να συζητούνται με την εταιρεία.

Ο Kasab είπε: «Για να εκδοθεί αυτή η δήλωση χθες το βράδυ γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η συνάντηση ήταν σήμερα – πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας φόβου και αβεβαιότητας στο εργατικό δυναμικό. Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας. Το επιχείρημά μας είναι ότι η υψικάμινος δεν χρειάζεται να σβήσει πριν ανάψει ο φούρνος ηλεκτρικού τόξου, επομένως φυσικά δεν πρόκειται να λάβουμε μέτρα που σημαίνει ότι είναι απενεργοποιημένη.

«Καλούμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στη Βομβάη να εμπλακούν στις συζητήσεις και θέλουμε οι Εργατικοί να τηρήσουν τη δέσμευσή τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή