Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.

Οι πρώτες δηλώσεις και η επόμενη μέρα στη Γαλλία

«Η δημοκρατία μίλησε», ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll για τις γαλλικές εκλογές. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, το προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού δείχνει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψήφο, έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια της περιφρονητικής διακυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν», μετέδωσε νωρίτερα η Le Monde.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις», όπως ισχυρίστηκε. Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν Μπαρντελά την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας».

«Κανένας Γάλλος, και εννοώ κανένας Γάλλος, δεν θα χάσει κανένα δικαίωμα. Αντιθέτως, τα δικαιώματα θα διασφαλιστούν και, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση, θα δημιουργηθούν νέα προς όφελος όλων», διαβεβαίωσε η Λεπέν.

Μετά τα exit polls ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με το πρακτορείο ειδήσεων AFP και κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τους «ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς» υποψηφίους στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ο Μακρόν χαιρέτισε επίσης τη μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στον σημερινό πρώτο γύρο.

Ο πρόεδρος της Ανυπότακτης Γαλλίας, της βασικής συνιστώσας του Νέου Λαϊκού Μετώπου,  Ζαν Λικ Μελανσόν, εξέφρασε πριν απο λίγο την ικανοποίησή του για την μεγάλη συμμετοχή των νέων και των λαϊκών στρωμάτων στις κάλπες, και τόνισε ότι η συμμετοχή και η μαζική ψηφοφορία ματαίωσε «την παγίδα που έστησε στη χώρα ο Μακρόν» για τον οποίο , είπε επίσης, ότι υπέστη μια συντριπτική ήττα. Ξεκαθάρισε δε ότι «πΠουθενά δεν θα επιτρέψουμε στην [ακροδεξιά] Εθνική Συσπείρωση να κερδίσει. Γι’ αυτό, στις περιπτώσεις που βγούμε τρίτοι, θα αποσυρθούμε από την κούρσα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα