Η πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος των Λεπέν – Μπαρντελά στην πρώτη Κυριακή των εκλογών στη Γαλλία , είναι μια νέα πραγματικότητα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπης.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο να κυβερνήσει τη Γαλλία. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα είχε εξασφαλίσει το 34% των ψήφων, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos.

Νικητής της πρώτης Κυριακής στη Γαλλία ο Ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός – Τα στοιχήματα του δεύτερου γύρου

Ο τελικός δεύτερος γύρος  στις 7 Ιουλίου θα έχει ως  στόχο για τη γαλλική Ακροδεξιά να κατακτησει πανω απο τις τριπλάσιες έδρες απο τις 88 που έχει σήμερα και να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής την πλειοψηφία των 289 εδρών.

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από την υψηλότερη συμμετοχή στον πρώτο γύρο από το 1997. Οι υποψήφιοι από το RN ήρθαν στην κορυφή σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα: στις παλιές γεωγραφικές εστίες της βορειοανατολικής ζώνης σκουριάς και της νότιας Γαλλίας, καθώς και σε μέρη με μικρή ιστορία υποστήριξης, όπως η Βρετάνη.

Στη δική της εκλογική περιφέρεια γύρω από το Hénin-Beaumont, στη λεκάνη εξόρυξης της βόρειας Γαλλίας, η κ. Le Pen εξελέγη οριστικά στον πρώτο γύρο.

Το στοίχημα της εξουσίας

Η Μαρι Λεπεν με συνεργάτες της μετα την ανακοίνωση των exit polls

Η κ. Λεπέν φαίνεται έτοιμη να αποκομίσει τα οφέλη του μακροχρόνιου σχεδίου της να εξυγιάνει το κόμμα της, να κάνει τους βουλευτές του να φαίνονται ευπαρουσίαστοι και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν πρόκειται μόνο για σκληρές διαμαρτυρίες, αλλά για εξουσία, οπως επισημαίνει ο Economist σε ανάλυσή του για το εκλγογικό αποτέλεσμα.

Το RN, που προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο που συνιδρύθηκε από τον πατέρα της  κ.Λεπέν, τον Ζαν Μαρι Λεπέν, πρώην μέλος των ναζιστικών Waffen-SS, εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική ταυτότητας, με την  υπόσχεση να τερματίσει το αυτόματο δικαίωμα στη γαλλική υπηκοότητα για όσους γεννήθηκαν απο ξένους γονείς σε γαλλικό έδαφος.

Αυτό το συνδυάζει με δημοφιλείς υποσχέσεις για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας από 20% σε 5,5%, για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και για επαναφορά του φόρου περιουσίας.

Μετά από διαδοχικές κυβερνήσεις της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου, οι ψηφοφόροι, διαρκώς απογοητευμένοι από τους κυβερνώντες τους, φαίνονται τώρα έτοιμοι να βάλουν ένα πόντο σε ένα μεγάλο κόμμα που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ.

Η τετρακομματική αριστερή συμμαχία, Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), είχε επίσης μια καλή βραδιά, έρχεται δεύτερη σε εθνικό επίπεδο με 28,1% των ψήφων, σύμφωνα με το Ipsos. Η συμμαχία, που αποτελείται από την Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Mélenchon, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, προκρίνεται για τον δεύτερο γύρο σε πολλές εκλογικές περιφέρειες σε μεγάλες πόλεις και πολυπολιτισμικά προάστια, όπου η υποστήριξή της για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι δημοφιλής. Η Ipsos υπολογίζει ότι το NFP θα μπορούσε να κερδίσει 125-165 έδρες, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό μπλοκ.

Μπούμερανγκ

Αντίθετα, η ψηφοφορία ήταν μια συντριπτική ταπείνωση για την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Emmanuel Macron, Ensemble. Πολλοί από τους δικούς του βουλευτές και τους στενότερους συμμάχους του, διαισθανόμενοι μια επικείμενη εξάλειψη, ήταν έκπληκτοι με την απροσδόκητη απόφασή του στις 9 Ιουνίου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ηταν μπούμερανγκ. Το Ensemble (Μαζι)  εξασφάλισε ένα θλιβερό 20,3% των εθνικών ψήφων. Τώρα αναμένεται να χάσει περισσότερες από τις μισές από τις 250 έδρες της. Οι προβλέψεις της Ipsos δείχνουν ότι θα μπορούσε να κρατήσει έως και 70-100.

Ένας βουλευτής το χαρακτήρισε «ολική καταστροφή».

Αυτό που είναι σαφές από την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο είναι ότι το κεντρώο σχέδιο του κ. Μακρόν και η πολιτική εξουσία του προέδρου υπεστησαν ήττα. Ακόμη και όταν οι υποψήφιοι του κ. Μακρόν έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αντιμετωπίζουν δύσκολες μονομαχίες και σε ορισμένες περιπτώσεις τριμερείς αναμετρήσεις στις οποίες θα πιέζονται να παραιτηθούν προκειμένου να εμποδίσουν την RN.

Σύμφωνα με τον Mathieu Gallard, διευθυντή έρευνας στην Ipsos, θα μπορούσαν να υπάρχουν 285-315 από αυτά, πάνω από το ήμισυ του συνόλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα