Άνετο προβάδισμα Λεπέν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από exit poll των γαλλικών εκλογών τα οποία δημοσίευσαν τα βελγικά ΜΜΕ. Ειδικότερα σύμφωνα με τα exit poll των La Libre και Le Soir ο Εθνικός Συναγερμός των Λεπέν-Μπαρντελά προηγείται με 33-34% και 33,5-34,5% αντίστοιχα.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου με 29-30% και 28,5-31,5% αντίστοιχα. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν έρχεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας ποσοστά 22-23% και 19%-23% αντίστοιχα. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 10% και 6,7%-10% αντίστοιχα.

Πώς λειτουργεί η Γαλλική Εθνοσυνέλευση – Οι θητείες και τα καθήκοντα των βουλευτών

Τα πρώτα αποτελέσματα

Τα γαλλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος από τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις. Ειδικότερα τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν:

-Νέα Καληδονία: Ο Νικολά Μεζντόρφ, βουλευτής της Αναγέννησης, αναδείχθηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Κατεβαίνοντας στην 1η εκλογική περιφέρεια, κέρδισε το 39,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών. Την ερχόμενη Κυριακή (7/7) θα αναμετρηθεί με την Ομαϊρά Νεσελίν, η οποία έλαβε το 36,3% των ψήφων.

-Γαλλική Πολυνησία: Ο ανεξάρτητος Μοερανί Φρεμπό κέρδισε την πρώτη πολυνησιακή εκλογική περιφέρεια, επικρατώντας του Τεμετέ Λε Γκαΐ του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 35%. Στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια, η αυτονομίστρια Νικόλ Σανκουέ με ποσοστό 49%, η οποία ήταν ήδη μέλος της Εθνοσυνέλευσης, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για τον δεύτερο γύρο έναντι του βουλευτή υπέρ της ανεξαρτησίας, που πήρε 42,1%.

Η απερχόμενη βουλευτής που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, Μερανά Ρεΐ Αρμπελό, βγήκε οριακά πρώτη στην 3η εκλογική περιφέρεια, με 42,7% των ψήφων, μπροστά από τη σύζυγο του πρώην προέδρου Γκαστόν Φλοσέ, Πασκάλ Αϊτί-Φλοσέ (41%).

-Γουαδελούπη: Ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων αναδείχθηκε πρώτος, με τους δύο από τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν να περνάνε στον δεύτερο γύρο.

-Γαλλική Γουιάνα: Με καταμετρημένο πάνω από 60% των ψήφων, οι δύο υποψήφιοι του Λαϊκού Μετώπου κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να φτάσουν το 25% προκειμένου να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

-Μαρτινίκα: Και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση, ενώ ένας υποψήφιος της Ακροδεξιάς πέρασε για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο.

Μεγάλη συμμετοχή

Εξαιρετικά μεγάλη φαίνεται να είναι η προσέλευση στις γαλλικές εκλογές. Το απόγευμα στις 6μμ ώρα Γαλλίας (7μμ ώρα Ελλάδας) , το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών έφτασε το 65,5% , όταν το 2022 είχε περιοριστεί σε 47,5%. Το ποσοστό αυτό είναι λίγο μικρότερο από την αρχική πρόβλεψη για 67,5% αλλά παραμένει το γεγονός ότι είναι πολύ υψηλή για τα μέχρι πρότινος δεδομένα της χώρας.

Οι δημοσκοπικές προβλέψεις

Ως προς τις δημοσκοπικές προβλέψεις, συνήθως πέφτουν μέσα στη Γαλλία σε ό,τι αφορά την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος στον πρώτο γύρο, είναι όμως υψηλού κινδύνου αναφορικά με την πρόβλεψη του αριθμού των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ετσι εκτιμάται ότι η ακροδεξιά παράταξη RN της Μαρίν Λεπέν, διευρυμένη και από την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) των κομμάτων της αριστεράς, ενώ λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα