Ο Εθνικός Συναγερμός των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά «φλερτάρει» με την απόλυτη πλειοψηφία στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ipsos-Talan προβλέπεται να κερδίσει από 230 έως 280 έδρες. Για την απόκτηση απόλυτης πλειοψηφίας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 βουλευτών απαιτούνται 279 βουλευτές.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να κερδίσει από 125-165 έδρες, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν από 70-100 και οι Ρεπουμπλικανοί από 41-61 έδρες.

Άνετη πρωτιά Λεπέν με 34% δείχνουν τα exit poll – Τρίτος ο Μακρόν, στο 28% το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους να δώσουν στον Εθνικό Συναγερμό ώστε ο Ζορντάν Μπαρντελά να είναι αυτός που θα διοριστεί πρωθυπουργός υπό τον Μακρόν. Ο νυν Γάλλος πρόεδρος καλεί σε συσπείρωση ώστε η ακροδεξιά να μην είναι η νικήτριο στον επαναληπτικό γύρο.

Ξεκινά το παζάρι για τον δεύτερο γύρο

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας για τον δεύτερο γύρο, σημειώνει το Reuters.

Στο παρελθόν, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα έχουν συνεργαστεί για να κρατήσουν τοn Eθνικό Συναγερμό μακριά από την εξουσία, αλλά αυτή η δυναμική, που ονομάζεται “ρεπουμπλικανικό μέτωπο” στη Γαλλία, είναι λιγότερο σίγουρη από ποτέ.

Η απόφαση του προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές βύθισε τη χώρα του σε πολιτική αβεβαιότητα, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και προκάλεσε την πώληση γαλλικών περιουσιακών στοιχείων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Λεπέν προσπάθησε να «καθαρίσει» την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, μια τακτική που λειτούργησε εν μέσω της οργής των ψηφοφόρων για τον Μακρόν, το υψηλό κόστος ζωής και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη μετανάστευση.

Οι ειδικοί λένε ότι οι προβλέψεις για τις έδρες μετά τις ψηφοφορίες του πρώτου γύρου μπορεί να είναι εξαιρετικά ανακριβείς, και ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν υψηλή σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που καταδεικνύει τον πολιτικό ενθουσιασμό που προκάλεσε ο Μακρόν με την εκπληκτική απόφασή του να προκηρύξει κοινοβουλευτική ψηφοφορία αφού το RN κατατρόπωσε το κόμμα του στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα