O Bίκτορ Όρμπαν και η «πολιτική της αντίστασης και του παζαριού» θα είναι στην κεφαλή του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες με την Ουγγαρία να αναλαμβάνει την περιτροπής προεδρία.

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

Στόχος της ουγγρικής προεδρίας είναι να κάνει την Ευρώπη…σπουδαία ξανά. «Ας κάνουμε την Ευρώπη σπουδαία ξανά», αντιγράφοντας αν και το αρνείται, το σύνθημα του 2016 του Ντόναλντ Τραμπ «Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά».

«Δεν ξέρω αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε ποτέ να κάνει την Ευρώπη σπουδαία ξανά» απάντησε ο Ούγγρος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Όπως σημείωσε, «δείχνει έκδηλη την προσδοκία ότι μαζί θα πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι μεμονωμένα, αλλά ότι θα πρέπει να μας επιτραπεί να παραμείνουμε αυτό που είμαστε όταν ερχόμαστε μαζί. Απεικονίζει επίσης την ιδέα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να γίνει ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παράγοντας στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας».

Σενάρια για… μπλόκο στην προεδρία του Βίκτορ Όρμπαν

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που καλούσαν να υπάρξουν ενέργειες ώστε να μην περάσει η προεδρία στην Ουγγαρία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, τονίζει ότι αμφισβητεί το πώς η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να εκπληρώσει το καθήκον αυτό με αξιόπιστο τρόπο, δεδομένης της έλλειψης συμμόρφωσης με το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ, καθώς και της αρχής της συνεργασίας καλή τη πίστει.

Αντίθετος με κάτι τέτοιο ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου, χώρα που είχε την προεδρία μέχρι τις 30 Ιουνίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο « θα ήταν αντιπαραγωγικό. Η προεδρία δεν είναι μόνο προνόμιο, αλλά είναι και καθήκον. Υποχρεώνει ένα κράτος μέλος να δείξει το χρώμα του, να παίξει τον ρόλο του ως πρόεδρος και να είναι συμβιβαστής. (Η στέρηση της προεδρία από τη χώρας) θα έφερνε ακόμη και την Ουγγαρία σε θέση πολυτέλειας».

Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που δημιουργεί πολλές φορές η Ουγγαρία δεν υπάρχει άγχος για το τι μπορεί να συμβεί επί της προεδρίας της εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά της ασκείται τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί μέχρι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα πόστα.

Από την άλλη πλευρά, μέχρι τον Νοέμβριο περίπου που θα ολοκληρωθούν οι ακροάσεις των νέων επιτρόπων και θα ολοκληρωθούν όλες οι αλλαγές όση διάθεση κι αν υπάρχει για να λειτουργούν «οι μηχανές στο φουλ» αυτό δεν θα είναι εκ των πραγμάτων εφικτό, οπότε επί της ουσίας θα απομείνει ένας μήνας (Δεκέμβριος) με την ουγγρική προεδρία στο τιμόνι.

Ενδιαφέρον εν τούτοις παρουσιάζει η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου και τα σχόλια της για την Ουγγαρία στις 24 Ιουλίου.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν μετέβη στην Βιέννη από όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία της ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», στην οποία συμμετέχει το κόμμα του, το Fidesz, το αυστριακό «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPÖ) και το επίσης λαϊκιστικό κόμμα της Τσεχίας ΑΝΟ, που σημαίνει Ναι. Όπως διεμήνυσε ο Βίκτορ Όρμπαν σύντομα θα προστεθούν περισσότερα μέλη και η ομάδα «θα γίνει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα δεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «το όριο είναι ο ουρανός».

Για να σχηματιστεί μία νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται 23 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικές χώρες. Αυτή τη στιγμή, τα τρία κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 24 ευρωβουλευτές: 11 από το Fidesz, 7 από το ΑΝΟ του Αντρέι Μπάμπις και 6 από το Κόμμα της Ελευθερίας. Ωστόσο, χρειάζονται ευρωβουλευτές από τέσσερις ακόμη χώρες για να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα