Μόλις μια μέρα μετά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας , στην Ελλάδα στις 16 Απριλίου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, κατά την οποία διατυπώθηκαν πολλοί όρκοι στη φιλία και την αλληλεγγύη, οι γαλλικές αρχές άρχισαν να εκδιώκουν εκατοντάδες μετανάστες από τη μεγαλύτερη κατάληψη της Γαλλίας στο Vitry-sur-Seine, νότια του Παρισιού. Όσοι εκδιώχθηκαν ενθαρρύνθηκαν, να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μετέφεραν σε άλλα μέρη της Γαλλίας.

Ήταν η τρίτη μεγάλη επιχείρηση έξωσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Île-de-France, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και των γύρω περιοχών, από τις αρχές του 2023. Τον Απρίλιο του 2023, περίπου 400 άτομα απομακρύνθηκαν από μια κατάληψη που βρισκόταν κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό στο Île-Saint-Denis στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. Άλλοι διακόσιοι εκδιώχθηκαν τον Ιούλιο του 2023 από μια κατάληψη στο Thiais νότια του Παρισιού.

Αυτές οι απομακρύνσεις, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων που θεωρούνται ότι στοχεύουν τους άστεγους, τράβηξαν γρήγορα την προσοχή των ενώσεων που είχαν επιφορτιστεί να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

Τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 80 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εργάζονται με μετανάστες και άστεγους ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν την οργάνωση ομπρέλα Le Revers de la Medal, (“Η άλλη πλευρά του μεταλλίου”) για να καταγγείλουν αυτό που αποκαλούσαν “κοινωνική κάθαρση” που λαμβάνει χώρα στους δρόμους του Παρισιού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και «κοινωνική εκκαθάριση»

«Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “κοινωνική εκκαθάριση”», δήλωσε ο Paul Alauzy, εκπρόσωπος της ομάδας και αγωνιστής για την ασφάλεια των μεταναστών στη ΜΚΟ Médecins du Monde.

«Οι επιχειρήσεις έξωσης δεν είναι νέες, δεν δημιουργήθηκαν με γνώμονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε. «Αλλά αυτό που άλλαξε όσο πλησιάζουν οι Αγώνες είναι η συχνότητα με την οποία «εκκαθαρίζονται» οι καταλήψεις στέγης σε διάφορες τοποθεσίες και η συστηματική μεταφορά αυτών που απομακρύνονται σε άλλη περιοχή της χώρας».

Για να έχουν μια συνολική εικόνα της δράσης που ανέλαβαν οι αρχές, οι συμμετέχουσες ομάδες του Revers de la miel συνέλεξαν τα ευρήματά τους από την έρευνα πεδίου για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουνίου.

«Μια σειρά από δείκτες υποδηλώνουν ότι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες επιταχύνουν τη διασπορά και την απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις», αναφέρει η έκθεση.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, αναφέρει η έκθεση, οι αρχές στοχεύουν διάφορες ομάδες: άστεγους, μετανάστες, Ρομά, εργαζόμενους του σεξ και χρήστες ναρκωτικών.

«Για να δημιουργήσουμε μια πόλη με καρτ ποστάλ, μεταφέρουμε τους ανθρώπους και τους κάνουμε αόρατους», λέει ο Antoine de Clerck, ένας αγωνιστής από το Reverse of the Medal. «Αυτό που παρατηρούμε στο πεδίο απηχεί αυτό που συνέβη σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο εξωτερικό: δεν θέλουν οι πιο περιθωριοποιημένοι άνθρωποι να είναι ορατοί στις κάμερες ή στους τουρίστες».

Οι αρχές αρνούνταν εδώ και αρκετούς μήνες οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ της πολιτικής έξωσης που ισχύει τώρα και των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, δεν υπάρχει κοινωνική κάθαρση», δήλωσε η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Amélie Oudéa-Castéra τον Μάρτιο.

Σχετικά με το θέμα της απομάκρυνσης των αστέγων από την περιοχή του Παρισιού, είπε: «Αυτή η πολιτική στέγασης έκτακτης ανάγκης στοχεύει να κατανείμει το βάρος σε ολόκληρη τη χώρα… Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου πραγματοποιούνται τακτικά, δεν υπαγορεύονται από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αστέγων, ωστόσο, έχουν εγείρει ανησυχίες. Στην αρχή του έτους, η ανεξάρτητη υπερασπιστής των δικαιωμάτων της Γαλλίας Claire Hédon ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για «την έξωση από δημόσιους χώρους ατόμων που θεωρούνται «ανεπιθύμητα» εν όψει των (Ολυμπιακών Αγώνων)», καθώς και «της ανακατεύθυνση αστέγων που ζουν στο Παρίσι σε προσωρινές περιφερειακές εγκαταστάσεις υποδοχής». Η έκθεσή της δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, Balakrishnan Rajagopal, εν τω μεταξύ, κάλεσε τη Γαλλία τον Απρίλιο να αντιμετωπίσει τα δεινά των «περιθωριοποιημένων ομάδων».

«Οι εξώσεις για να ομορφύνουν το Παρίσι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι παρόμοιες με αυτές που έκαναν η Κίνα, η Ινδία ή πολλοί άλλοι πριν από άλλα μεγάλα γεγονότα. Πώς το δικαιολογεί αυτό η Γαλλία;» ρώτησε με ανάρτησή του στο Χ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί στη ναυτιλία επενδύουμε στη σύγχρονη τεχνολογία
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί στη ναυτιλία επενδύουμε στη σύγχρονη τεχνολογία

Μιλώντας στο πλαίσιο του Marine Money Week στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για τη ναυτιλία, τη ναυτιλιακή τεχνολογία, την προστασία του περιβάλλοντος και το πάθος για το ποδόσφαιρο

Ο Ολυμπιακός στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq στην Times Square για δεύτερη φορά
Business of Sport |

Ο Ολυμπιακός στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq στην Times Square για δεύτερη φορά

Στις 22:00 ώρα Νέας Υόρκης (05:00 ώρα Ελλάδας) προβλήθηκε ξανά στον εμβληματικό πύργο του Nasdaq το επικό βίντεο για την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό. Η ελληνική σημαία και ο Θρύλος σε έναν από τους διασημότερους δρόμους του κόσμου.