Με μικτά πρόσημα άρχισαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιουνίου από την Κίνα, καθώς και τις μετρήσεις επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Ιαπωνίας.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,26% σε υψηλό 3 μηνών, ενώ ο ευρείας βάσης Topix αναρριχήθηκε 0,49%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε σταθεροποιητικά, αλλά ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,76%. Η χώρα είδε την εργοστασιακή της δραστηριότητα να επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της από τον Φεβρουάριο του 2022, με τον παραγωγικό PMI του Ιουνίου να ανέρχεται στο 52,0 από 51,6.

Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε οριακά και ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε κατά 0,23%.

Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Η κινεζική βιομηχανία

Η Κίνα δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία μεταποίησης το Σαββατοκύριακο, με τον PMI να ανέρχεται στο 49,5, αμετάβλητος από τον Μάιο και να σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα της σε έδαφος συρρίκνωσης.

Ωστόσο, μια ιδιωτική έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα διέφερε από τα επίσημα νούμερα, δείχνοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών εδώ και τρία χρόνια. Ο S&P Caixin PMI ανέβηκε στο 51,8 τον Ιούνιο σε σύγκριση με 51,7 τον Μάιο.

Τα μάκρο στην Ιαπωνία

Επίσης, η Ιαπωνία αναθεώρησε τη συρρίκνωση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 1,8% που είχε αναφερθεί νωρίτερα. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω.

Τέλος, η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων Ιάπωνων κατασκευαστών βελτιώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, με την έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας να τοποθετεί τον σχετικό δείκτη στο +13 σε σύγκριση με +11 το πρώτο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα ήταν στο +12.

Το κλίμα των μη κατασκευαστών διαμορφώθηκε στο +33, που αντιστοιχεί στις προβλέψεις της αγοράς, αλλά μειώθηκε από +34 το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια που η εμπιστοσύνη μεταξύ των μη κατασκευαστών επιδεινώθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές