Προφανώς τα πρώτα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών της Γαλλίας ήταν κάτι που περίμεναν οι ευρωαγορές, με τον CAC 40 της χώρας να σημειώνει άλμα άνω των 170 μονάδων, αποτυπώνοντας την ανακούφιση της αγοράς για τις νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες στη Γαλλία.

Ευρωαγορές: Νευρικότητα και μικρές απώλειες, άλμα 23% για την Zealand Pharma

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,39% στις 8.195 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,68% στις 18.359 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 2,33% στις 7.653 μονάδες.

Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία επιβεβαιώθηκαν, εντούτοις, τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι βέβαιη η απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθε στην τρίτη θέση την Κυριακή.

Εάν επιβεβαιωθούν οι νέες προβλέψεις και το RN της Λεπέν δεν πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία την ερχόμενη Κυριακή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, τότε τα περιθώρια να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες δημοσιονομικές του πολιτικές θα είναι πολύ μικρά. Αυτός είναι και ο λόγος του ράλι ανακούφισης της γαλλικής αγοράς, η οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις.

Ανοδικά οι ευρωαγορές

Θετικά επίσης λειτουργεί το γεγονός ότι και το ευρώ αντιδρά ανοδικά, φτάνοντας στα επίπεδα των 1,07 ευρώ έναντι του δολαρίου το ευρώ, μετά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αναλυτών, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανόν να έχει ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, καθιστώντας δύσκολη την εφαμογή πιο λαϊκιστικών πολιτικών.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν κυρίως μια περίπτωση «αγοράστε στη φήμη, πουλήστε το γεγονός» και στην εκτίμηση ότι το RN μπορεί να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο, σχολίασε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Atos σημειώνει άνοδο 11,7% καθώς η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας κατέληξε σε συμφωνία με μια ομάδα τραπεζών και κατόχων ομολόγων σχετικά με τους όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Επίσης, η Nestle κερδίζει 1,1% αφού ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε σε μια συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα του Σαββατοκύριακου ότι ο ελβετικός γίγαντας τροφίμων στοχεύει σε σταθερή αύξηση του όγκου πωλήσεων από το δεύτερο τρίμηνο καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, καθώς ο πληθωρισμός κόστους μειώνεται.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν αύξηση 1,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση από τον Μάιο, όταν η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν 1,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%, ενώ η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 266.604 στερλίνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές