Τίτλους τέλους για την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων για τα βρετανικά ομόλογα καθώς η απόδοση της 1οετούς ενισχύεται και ξεπέρασε την απόδοση του διετούς, στέλνοντας σήμα ότι η αγορά ξαναγύρισε στην ομαλότητα.

Η κίνηση αυτή αποκαθιστά αυτό που θεωρείται φυσιολογική κατάσταση και δείχνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν το τέλος της εποχής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που είχε στρεβλώσει τις αγορές επιτοκίων.

Επιτόκια: Αμετάβλητα από την Τράπεζα της Αγγλίας

Τι δείχνουν τα βρετανικά ομόλογα για τις κινήσεις της BoE

Από τον Μάιο του 2023, τα διετή ομόλογα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τους 10ετείς ομολογιακούς τίτλους. Αυτό είναι γνωστό ως αναστροφή, επειδή ανατρέπει την παραδοσιακή σχέση μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Έρχεται καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού σε υψηλό 15 ετών πέρυσι στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού τον Αύγουστο. Οι πιθανότητες που δίνουν αυτή τη στιγμή για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα είναι κοντά στο 55%.

Η αγορά τιμολογεί υψηλές πιθανότητες για μία ακόμη μείωση μέσα στο 2024, καθώς τα στοιχεία έδωσαν θετικά μηνύματα για την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση του Μαΐου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιβραδύνθηκε και πάλι στο στόχο που έχουν θέσει οι υπευθυνοι χάραξης πολιτικής δηλαδή στο 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές