Την πρόθεση των Γάλλων αμπελουργών για τις ανάγκες εκρίζωσης αμπελιών καταγράφει σχετική έρευνα. Από τους 44.540 αμπελουργούς με Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) και έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 5.125 απάντησαν στην έρευνα για την πρόθεση εκρίζωσης αμπέλων που ξεκίνησε η FranceAgriMer με βάση τους μηχανισμούς για τη μείωση του οινοπαραγωγικού δυναμικού που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Τα μέτρα μείωσης του δυναμικού παραγωγής αφορούν μόνιμη εκρίζωση (με 4.000 €/ha και απώλεια άδειας αναφύτευσης), ή την προσωρινή εκρίζωση (στα 2.500€/ha χωρίς δυνατότητα αναφύτευσης για 4 χρόνια). Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ξεριζώσει, τα άλλα δύο τρίτα θέλουν βοήθεια για τη μείωση των επιφανειών, που ανέρχονται σε 22.000 εκτάρια, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου οίνου της FranceAgriMer.
Ισπανία: Νέα προωθητική καμπάνια για τα κρασιά – Τι περιλαμβάνει
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της, το 32% των ερωτηθέντων δεν θέλει να ξεριζώσει, το 19% ζητά μόνο προσωρινή εκρίζωση, το 35% μόνιμη εκρίζωση και το 14% ενδιαφέρεται για ένα μείγμα των δύο τύπων. Συνολικά, οι απαντήσεις θα αφορούν 15.400 εκτάρια μόνιμης εκρίζωσης και 6.800 εκτάρια προσωρινής εκρίζωσης. «Μεταξύ αυτών που θέλουν μόνιμη εκρίζωση, το 31% θέλει να σταματήσει κάθε αμπελουργική δραστηριότητα» σημειώνει ο Jérôme Despey.
Καλύτερα από 50.000 έως 60.000 εκτάρια παρά 100.000 εκτάρια
Ενώ εκπρόσωποι του γαλλικού τομέα σχεδιάζουν από τα τέλη του 2023 την εκρίζωση 100.000 εκταρίων αμπέλων προκειμένου να εξαλειφθούν 4 έως 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα πλεονάζοντος κρασιού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μελετώνται με προσοχή.
Με ποσοστό ανταπόκρισης 11,5%, η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα παραμένει περιορισμένη καθώς «πολλοί πιθανώς δεν απάντησαν» προειδοποιεί ο Jérôme Despey.
Ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-de-Mourgues (Hérault) αναγνωρίζει ότι μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων του αμπελώνα και του εμπορίου, «είμαστε όλοι λίγο έκπληκτοι που δεν υπήρξε περισσότερος ενθουσιασμός δεδομένου ότι «ακούμε» τη βιομηχανία, «ίσως κάποιοι περιμένουν τη σοδειά για να δουν».
Latest News
Πράσινο φως για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου
Επιτρέπεται μόνο η εισαγωγή τους και όχι η καλλιέργειά τους στην ΕΕ
Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΛΓΟ - Δήμητρα
Το έτος κατάρτισης 2024-2025 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ Δήμητρα με τις επτά ειδικότητες
Στο επίκεντρο η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων - Ο ρόλος των επενδύσεων
Παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, μείωση κόστους παραγωγής και προστασία της δημόσιας υγείας, αποτελούν προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας
Επαναφορά δασμών για εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία
Ενεργοποιήθηκε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» από την ΕΕ
«Τρέχει» η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων για τη νιτρορύπανση
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της δράσης για τη νιτρορύπανση εκκινούν στις 28 Δεκεμβρίου 2023 και λήγουν στις 27 Δεκεμβρίου 2025
Ποια ποσά θα δοθούν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος στα μικρά νησιά Αιγαίου
Το συνολικό ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ
Έρχονται οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τον Daniel
Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας
Στα σκαριά ξύδι από ντομάτα - Νέο εγχείρημα στην Κρήτη
Αδιάθετες ντομάτες που κατευθύνονται στις χωματερές της Κρήτης θα αξιοποιηθούν για ένα νέο προϊόν - Τι λένε στον ΟΤ για το πιλοτικό σχέδιο
Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο - Βγαίνει (;) από τη μεσογειακή διατροφή
Με το κόστος στο ελαιόλαδο να αυξάνεται στα ύψη, ορισμένοι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις
Γιατί περιορίστηκε η χρήση λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022