Την πρόθεση των Γάλλων αμπελουργών για τις ανάγκες εκρίζωσης αμπελιών καταγράφει σχετική έρευνα. Από τους 44.540 αμπελουργούς με Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) και έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 5.125 απάντησαν στην έρευνα για την πρόθεση εκρίζωσης αμπέλων που ξεκίνησε η FranceAgriMer με βάση τους μηχανισμούς για τη μείωση του οινοπαραγωγικού δυναμικού που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Τα μέτρα μείωσης του δυναμικού παραγωγής αφορούν μόνιμη εκρίζωση (με 4.000 €/ha και απώλεια άδειας αναφύτευσης), ή την προσωρινή εκρίζωση (στα 2.500€/ha χωρίς δυνατότητα αναφύτευσης για 4 χρόνια). Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ξεριζώσει, τα άλλα δύο τρίτα θέλουν βοήθεια για τη μείωση των επιφανειών, που ανέρχονται σε 22.000 εκτάρια, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου οίνου της FranceAgriMer.
Ισπανία: Νέα προωθητική καμπάνια για τα κρασιά – Τι περιλαμβάνει
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της, το 32% των ερωτηθέντων δεν θέλει να ξεριζώσει, το 19% ζητά μόνο προσωρινή εκρίζωση, το 35% μόνιμη εκρίζωση και το 14% ενδιαφέρεται για ένα μείγμα των δύο τύπων. Συνολικά, οι απαντήσεις θα αφορούν 15.400 εκτάρια μόνιμης εκρίζωσης και 6.800 εκτάρια προσωρινής εκρίζωσης. «Μεταξύ αυτών που θέλουν μόνιμη εκρίζωση, το 31% θέλει να σταματήσει κάθε αμπελουργική δραστηριότητα» σημειώνει ο Jérôme Despey.
Καλύτερα από 50.000 έως 60.000 εκτάρια παρά 100.000 εκτάρια
Ενώ εκπρόσωποι του γαλλικού τομέα σχεδιάζουν από τα τέλη του 2023 την εκρίζωση 100.000 εκταρίων αμπέλων προκειμένου να εξαλειφθούν 4 έως 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα πλεονάζοντος κρασιού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μελετώνται με προσοχή.
Με ποσοστό ανταπόκρισης 11,5%, η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα παραμένει περιορισμένη καθώς «πολλοί πιθανώς δεν απάντησαν» προειδοποιεί ο Jérôme Despey.
Ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-de-Mourgues (Hérault) αναγνωρίζει ότι μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων του αμπελώνα και του εμπορίου, «είμαστε όλοι λίγο έκπληκτοι που δεν υπήρξε περισσότερος ενθουσιασμός δεδομένου ότι «ακούμε» τη βιομηχανία, «ίσως κάποιοι περιμένουν τη σοδειά για να δουν».
Latest News
Έως 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα οίνου
Οι αιτήσεις στήριξης των προγραμμάτων προώθησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Ενισχύσεων - Οι δικαιούχοι
Πράσινο φως στο πλαίσιο πιστοποίησης για την ανθρακοδεσμευτική γεωργία
Μέσω ενός ηλεκτρονικού ενωσιακού μητρώου η ΕΕ θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την πλήρη ιχνηλασιμότητα των λεγόμενων πιστοποιημένων μονάδων
Θα μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου;
Τα τελευταία χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευτεί. Τώρα αναμένονται καλές σοδειές τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών