Οι υποθέσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές  το 2024 μπορεί να αποδειχθούν σωστές εάν η οικονομία αναπτυχθεί όπως προβλέπουν οι αξιωματούχοι, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Γκεντιμίνας Σίμκους.

«Οι προσδοκίες για δύο ακόμη μειώσεις φέτος είναι σύμφωνες με τη δική μου σκέψη, εάν τα δεδομένα εξελιχθούν όπως αναμενόταν» είπε ο επικεφαλής της Λιθουανικής κεντρικής τράπεζας τη Δευτέρα σε συνέντευξή του. «Η νομισματική μας πολιτική εξακολουθεί να είναι πολύ περιοριστική. Είμαι βέβαιος ότι οτιδήποτε πάνω από το 3% εξακολουθεί να είναι περιοριστικό έδαφος. Άρα έχουμε περιθώρια ελιγμών».

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Σενάρια για πυροσβεστική παρέμβαση μετά τις γαλλικές εκλογές

Μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Σίμκους είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ενεργήσουν σε οποιεσδήποτε συναντήσεις όχι μόνο στις τριμηνιαίες συγκεντρώσεις για τις οποίες το προσωπικό παράγει νέες οικονομικές προβλέψεις.

«Πιστεύω ότι η υπόθεση για μια μείωση τον Ιούλιο έχει λήξει», είπε ο Σίμκους. «Αλλά για το μέλλον, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε συναντήσεις προβλέψεων. Εάν συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση σε μια συνάντηση χωρίς προβλέψεις, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε».

Το ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 

Οι αξιωματούχοι συγκεντρώνονται σε μια ιδιαίτερη στιγμή για την Ευρώπη, καθώς οι αγορές σταθμίζουν το ποσοστό που θα κερδίσει η ακροδεξιά της Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση των εκλογών το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το δράμα εκεί επισκιάζει τη συζήτηση για την πορεία των επιτοκίων, τα οποία η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει από υψηλά ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Ο επίμονος πληθωρισμός έχει θολώσει τον δρόμο για περαιτέρω κινήσεις.

Η μέτρηση του Ιουνίου για την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ θα ανακοινωθεί την Τρίτη, με τους αναλυτές να εκτιμούν μια ελαφρά επιβράδυνση στο 2,5% από 2,6%. Ο Σίμκους εκτιμά ότι παρά την άνοδο νωρίτερα αυτό το έτος, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση προς τον στόχο του 2%.

«Γνωρίζαμε ότι το τελευταίο μίλι στη διαδικασία αποπληθωρισμού θα ήταν δύσκολο και ανώμαλο», είπε. «Αλλά ο πληθωρισμός συγκλίνει σαφώς προς τον στόχο μας. Δεν νομίζω ότι υποτιμούμε την επιμονή του».

Η αγορά γαλλικών ομολόγων

Όσον αφορά τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, οι οποίες εκτοξεύτηκαν μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Λιθουανός αξιωματούχος είπε ότι δεν βλέπει «ατίθασες» εξελίξεις στην αγορά.

«Η ΕΚΤ επινόησε μέσα για να αντιμετωπίσει διάφορες αδυναμίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε. «Έχουμε αυτά τα εργαλεία, αλλά δεν χρειάζονται σε αυτή τη συγκυρία, επειδή η νομισματική πολιτική μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή