Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μία οδυνηρή επιλογή στις γαλλικές εκλογές , σύμφωνα με το Politico: Να ρίξει ό,τι έχει για να σταματήσει την ακροδεξιά ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το κάποτε κυρίαρχο κίνημά του πριν πεθάνει.

Γαλλία: Ανοδική αντίδραση για το ευρώ

Για τον 46χρονο ηγέτη της Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής ήταν μια ταπείνωση εξίσου προσωπική με την εκπληκτική άνοδό του στην προεδρία ως δύναμη ανανέωσης πριν από επτά χρόνια.

Προκύρυξε πρόωρες εκλογές, μετά από μια καταστροφική ήττα στα χέρια της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, με έναν στόχο στο μυαλό: Να σταματήσει την ολίσθηση της Γαλλίας στα άκρα. Πέτυχε το αντίθετο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μόνη πυρηνική της δύναμη είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στην εγκαθίδρυση μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης για πρώτη φορά, αφού ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν πήρε δραματικό προβάδισμα στο πρώτο στάδιο της ψηφοφορίας.

Ο κρισιμότατος δεύτερος γύρος στις γαλλικές εκλογές

Εάν ο δεύτερος γύρος των εκλογών στις 7 Ιουλίου δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον Εθνικό Συναγερμό – και οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανό – η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Η Γαλλία θα κυβερνάται, τουλάχιστον εν μέρει, από πολιτικούς που έκαναν το όνομά τους συμπαθούντες τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ορκίζονταν να σκίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διεξάγουν πόλεμο κατά της μετανάστευσης και να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ.

Αν και το κόμμα της Λεπέν έχει μαλακώσει κάποιες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του, παραμένει βαθιά σκεπτικό για τις δυτικές κυρίαρχες πολιτικές θέσεις. Μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα δώσει ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.

Ο Εθνικός Συναγερμός βασικός πόλος του πολιτικού συστήματος

«Μπορούμε να πούμε με διαύγεια ότι η αποτοξίνωση του Εθνικού Συναγερμού φτάνει στα τελικά της στάδια», δήλωσε ο Bruno Cautrès, πολιτικός αναλυτής στα ινστιτούτα Sciences Po.

«Κέρδισαν τις ευρωεκλογές τρεις φορές στη σειρά και η Μαρίν Λεπέν πέρασε δύο φορές στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. αν κερδίσουν τις δεύτερες πιο σημαντικές εκλογές της Γαλλίας [τις κοινοβουλευτικές εκλογές], θα έχουν γίνει mainstream», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του κόμματος της Λεπέν το τοποθετούν σε απόσταση αναπνοής από την εξουσία. Το κόμμα της έλαβε το 33,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι η ακροδεξιά θα μπορούσε να πάρει μεταξύ 230-280 εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί στον δεύτερο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Την Κυριακή το βράδυ, φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος καλύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε για να βοηθήσει έναν αντίπαλο να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τις έδρες της ακροδεξιάς ήταν «ήδη ξεπερασμένες», καθώς βασίζονταν σε αναμετρήσεις δεύτερου γύρου πριν αρχίσουν να αποσύρονται οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, μιλώντας στο BFMTV.

Ο γρίφος του σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντελά θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος ορίζει έναν πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

«Χωρίς σαφή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα παλιές φεουδαρχίες, εσκεμμένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την πραγματική εναλλακτική λύση που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε η Λεπέν κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην ανατολική πόλη Hénin-Beaumont.

Για να μπορέσει να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία, η Λεπέν θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με βουλευτές από το συντηρητικό κόμμα Les Républicains. Αλλά η προεκλογική συμμαχία της Le Pen με τον ηγέτη των Les Républicains Eric Ciotti πυροδότησε μια έντονη αντίδραση από τα βαρέων βαρών του κόμματος.

Εάν οι εκλογές «βγάλουν» ένα ασταθές κοινοβούλιο, το πολιτικό σχέδιο του Mακρόν μπορεί να πάρει μία μικρή παράταση ακόμα, μέχρι να ενταφιαστεί οριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας