Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία μετά από δύο μήνες επιτάχυνσης, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας παρουσιάζει σημάδια στασιμότητας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 2,8% τον Μάιο και κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Το ενεργειακό κόστος συνέχισε να μειώνεται, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,9%.

Η Fed αργεί για τα επιτόκια – Το ζύγισμα της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Ξεχωριστές εκθέσεις την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε επίσης τον περασμένο μήνα στη Γαλλία και την Ισπανία. Ενώ «τσίμπησε» λίγο στην Ιταλία, παρέμεινε κάτω από το 1%. Ο δείκτης για την ευρωζώνη των 20 εθνών αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιβράδυνση στο 2,5% από 2,6%.

Η κλίμακα της υποχώρησης προς τον στόχο του 2% θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια μετά από την πρώτη μείωση τον προηγούμενο μήνα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και οι αποφάσεις άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως η Federal Reserve.

Στη Γερμανία, το ασταθές συναίσθημα μπορεί να περιόρισε τις πιέσεις στις τιμές. Οι καταναλωτές και οι εταιρείες δεν είναι τόσο αισιόδοξοι όσο αναμενόταν για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα ήταν επίσης πιο ήπια από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Οι εκτιμήσεις της Bundesbank

Η Bundesbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, προτού ανακάμψει και πάλι μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ η οικονομία «συνεχίζει να αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, υπάρχουν αυξανόμενα φωτεινά σημεία», ανέφερε τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση των μισθών ενέχει ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές. Οι αμοιβές βάσει διαπραγματεύσεων αυξήθηκαν 6,2% το πρώτο τρίμηνο και οι απαιτήσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας για ενίσχυση 7% για σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων υποδηλώνουν ότι η πίεση θα συνεχιστεί.

Ενώ η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη των 20 εθνών πίσω στο 2% προς το τέλος του 2025, η Bundesbank προβλέπει κατά μέσο όρο 2,2% το επόμενο έτος για τη Γερμανία.

Επίμονος ο πληθωρισμός, λέει ο Νάγκελ

Ο Γιοαχίμ Νάγκελ, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας της χώρας, έχει προειδοποιήσει κατά του εφησυχασμού επισημαίνοντας τις «ακόμη πολύ επίμονες» υποκείμενες τιμές. Τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα μειώσει πλέον αυτόματα τα επιτόκια, έχοντας κάνει μια αρχική μείωση.

Σε ομιλία σε συνέδριο της Φρανκφούρτης, τόνισε τις σιωπηρές οικονομικές προοπτικές του έθνους του και κάλεσε τους πολιτικούς να θέσουν τα θεμέλια για ισχυρότερη δυναμική.

«Αν και υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας και η γερμανική οικονομία ανακτά σιγά-σιγά τη βάση της, σε πολλές διεθνείς συγκρίσεις, η Γερμανία υστερεί πολύ όσον αφορά την ανάπτυξη και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται ακόμη και στον πάτο του πρωταθλήματος», είπε.

Πάνω απ ‘όλα, πρόσθεσε, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για να κυριαρχήσει η πράσινη μετάβαση και να αξιοποιηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες, αν και δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη έξαρσης των δαπανών μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας