Θα διπλασιάσει τους ελέγχους τιμών και θα συνεχίσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας, καθώς προσπαθεί να περιορίσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και τον πληθωρισμό που έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία της.

Τα μέτρα θα φέρουν τον προϋπολογισμό και τους στόχους του 2024 σε ευθυγράμμιση με αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «οικονομία σε καιρό πολέμου», σύμφωνα με περίληψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του κορυφαίου εκτελεστικού οργάνου της χώρας.

Η αποδυνάμωση της οικονομίας της Κούβας

«Όλοι μας είμαστε εδώ για να σώσουμε την (κουβανική) επανάσταση και να σώσουμε τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ.

Η οικονομία της Κούβας έχει αποδεκατιστεί από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η πανδημία, οι αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ και ένα κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό μοντέλο που μαστίζεται από τη γραφειοκρατία, την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, σύμφωνα με το Reuters.

Η κοινωνική και οικονομική κρίση θεωρείται ευρέως ως μία από τις χειρότερες μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959, οδηγώντας σε μια έξοδο ρεκόρ Κουβανών μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πολλά από τα οποία συζητούνται εδώ και καιρό και εφαρμόζονται σε διάφορες μορφές από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το συνάλλαγμα, να ενθαρρύνουν την παραγωγή τροφίμων και να βάλουν τάξη στις κρατικές επιχειρήσεις που παραπαίουν, δήλωσε ο Mildrey Granadillo de la Torre, πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Προγραμματισμού.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια «ενιαία, περιεκτική και ισότιμη τιμολογιακή πολιτική … για όλα τα υποκείμενα της οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον κρατικό όσο και τον μη κρατικό τομέα», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Granma του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι σοσιαλιστικές αρχές της Κούβας ήραν το 2021 την απαγόρευση των ιδιωτικών εταιρειών που ίσχυε από τις αρχές της επανάστασης του Κάστρο, αλλά οι κομμουνιστές υποστηρίζουν ότι οι ανισότητες στις τιμές έχουν συμβάλει στην εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα συγκεντρώσει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον εθνικό προϋπολογισμό, επιτρέποντάς της να περικόψει κονδύλια και να ευθυγραμμίσει τις δαπάνες με τα έσοδα.
Η έκθεση περιέγραψε μια δυσοίωνη εικόνα της οικονομίας, αλλά παρείχε λίγα στοιχεία και δεν ανέφερε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι δράσεις που ανακοινώθηκαν.
Ο Ντίαζ-Κανέλ έδιωξε νωρίτερα φέτος τον υπουργό Οικονομίας του, Αλεχάντρο Γκιλ, λόγω καταγγελιών για διαφθορά, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων σε υψηλό επίπεδο που φαίνεται επίσης να αποσκοπούν στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που υποβόσκουν.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας