Από τότε που ο Μεχμέτ Σίμσεκ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας το 2023, προσπαθεί να αυξήσει τα κρατικά έσοδα με νέα φορολογικά μέτρα και σχέδια αποταμίευσης εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό, υψηλό κόστος ζωής και κατακόρυφη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας.

Τράπεζα της Τουρκίας: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε το 69,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα πάνω στα οποία εργάζεται ο Σίμσεκ είναι η άτυπη οικονομία και οι απώλειες φορολογικών εσόδων.

ΑΙ εναντίον φοροδιαφυγής και απάτης

Τώρα, η Τουρκία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αντλώντας παράδειγμα από χώρες όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ που χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για περιορίσουν φοροαποφυγής και απάτη.

«Θα εφαρμόζουμε όλο και περισσότερο προηγμένους αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη» στον φορολογικό έλεγχο εταιρειών, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο BloombergHT.

Η τεχνολογία αιχμής θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν παραπτώματα, καθώς περισσότερες από τις μισές τουρκικές εταιρείες ανακοίνωσαν απώλειες ή «συμβολικά» κέρδη, είπε ο Σίμσεκ. Η Τουρκία είναι πολύ πίσω από άλλα 37 κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όσον αφορά το ποσό των φόρων που εισπράττει ως ποσοστό της οικονομικής της δραστηριότητας, πρόσθεσε.

Ο υπουργός κάνει μια δημόσια προσπάθεια να υπερασπιστεί το νέο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην εισαγωγή πρόσθετων φόρων, οι οποίοι, όπως λέει, είναι κρίσιμοι για να διατηρηθούν τα οικονομικά της χώρας σε καλή κατάσταση μετά τους τεράστιους κλυδωνισμούς του περασμένου έτους.

Και παλιότερες δοκιμασμένες μέθοδοι

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει δημιουργήσει μια νέα ανοιχτή γραμμή για πληροφοριοδότες που καταγγέλλουν φοροδιαφυγή.

«Η Διοίκηση Εσόδων μας κυκλοφόρησε νέα κανάλια ώστε οι πολίτες μας να μπορούν να κάνουν ειδοποιήσεις πιο εύκολα και γρήγορα», είχε γράψει ο Σίμσεκ στο X. Αυτές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις επικοινωνίας σε κανάλια κοινωνικών μέσων όπως το WhatsApp και το Instagram.

Ο Σίμσεκ υποσχέθηκε ότι οι πληροφοριοδότες θα λάβουν ανταμοιβές. «Με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται, μπορεί να καταβληθεί στους πληροφοριοδότες μπόνους ειδοποίησης 10% του φόρου και της φορολογικής ζημίας που καθορίστηκε», είπε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2022 η άτυπη οικονομία στην Τουρκία αποτελούσε τουλάχιστον το 32,9% του επίσημου ΑΕΠ της χώρας, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία, με 33,1%. Ομοίως, το 2023, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι τρεις στους 10 εργαζόμενους στην Τουρκία δεν ήταν εγγεγραμμένοι.

Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η ανοιχτή γραμμή καταδοτών ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εσωτερικές κοινωνικές τριβές, καθώς η άτυπη οικονομία παραμένει μεγάλο μέρος της καθημερινής οικονομικής ζωής στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, οι πολίτες μπορούν πλέον να αναφέρουν, μεταξύ άλλων μη έκδοση αποδείξεων, πληρωμές μισθών σε μετρητά, μη εγγεγραμμένους εργαζόμενους, ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή