Η ελβετική τράπεζα UBS ολοκλήρωσε τη συγχώνευση της εγχώριας μονάδας της με τις δραστηριότητες της Credit Suisse στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης της Credit Suisse αποχωρεί από την τράπεζα.

Ο Andre Helfenstein, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Switzerland, αποφάσισε να αποχωρήσει από την τράπεζα μετά τη συγχώνευση της UBS Switzerland AG και της Credit Suisse (Schweiz) AG, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Τέλος εποχής και με τη «βούλα» για την Credit Suisse – Ολοκληρώθηκε το mega deal

Η πλατφόρμα της UBS

Μετά τη συγχώνευση, η UBS Switzerland ανέλαβε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Credit Suisse, με τη διαδικασία να αναμένεται να διευκολύνει τη μετάβαση των πελατών και των λειτουργιών στην πλατφόρμα της UBS.

Η Sabine Keller-Busse, πρόεδρος της UBS Switzerland, δήλωσε ότι το βήμα αυτό ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην ενοποίηση της Credit Suisse UBS μετά την εξαγορά του περασμένου έτους.

«Η μετάβαση της πλειονότητας των συναλλαγών πελατών στην Ελβετία στην πλατφόρμα UBS θα πραγματοποιηθεί το 2025 και θα είναι σταδιακή, με προσαρμοσμένες ενημερώσεις στους πελάτες μας», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η συζήτηση ήταν έντονη στην Ελβετία σχετικά με το μέγεθος και την ισχύ της διευρυμένης UBS, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές έχει δεσπόζουσα θέση σε τομείς όπως οι ελβετικές αγορές δανείων και χρέους από τότε που ανέλαβε την Credit Suisse σε μια κρατική διάσωση.

Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας τον περασμένο μήνα έκρινε ότι η εξαγορά δεν δημιούργησε ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, παρά τις συστάσεις της αντιμονοπωλιακής αρχής της χώρας ότι αξίζει περαιτέρω έλεγχο.

Προχωρά στην επόμενη φάση

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα επιτρέψει στην ελβετική τράπεζα να ξεκινήσει τώρα τα πιο δύσκολα στάδια της ενοποίησης, όπως τον συνδυασμό των συστημάτων πληροφορικής, τη μετάβαση των πελατών από την Credit Suisse και τη μείωση του εργατικού δυναμικού της διευρυμένης τράπεζας που ξεπερνά τις 110.000.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Σέρτζιο Ερμότι δήλωσε ότι η συγχώνευση αποτελεί «σημαντικό ορόσημο» για τη διευκόλυνση της μετάβασης των πελατών στις πλατφόρμες της UBS. «Θα ξεκλειδώσει επίσης την επόμενη φάση του κόστους, του κεφαλαίου, της χρηματοδότησης και των φορολογικών οφελών από το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε. Η εξέλιξη αυτή έρχεται τον ανασχηματισμό στο εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η απορρόφηση της Credit Suisse από την UBS άφησε την Ελβετία με μια παγκόσμια τράπεζα, η οποία διαθέτει ισολογισμό περίπου διπλάσιο από το ετήσιο οικονομικό προϊόν της χώρας.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους για την πιθανή ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην Ελβετία τυχόν προβλήματα στην UBS και ώθησε την κυβέρνηση να αρχίσει να επεξεργάζεται μέτρα με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου μιας τράπεζας που θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας