
Ενεργειακά προϊόντα αξίας 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανέρχονται συνολικά σε 183,8 εκατομμύρια τόνου, εισήγαγε το πρώτο τρίμηνο του του 2024, η ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, οι εισαγωγές στην ενέργεια μειώθηκαν τόσο σε αξία (-26,4%) όσο και σε όγκο (-10,4%).
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση μειώθηκε κατά 56,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 11,7%. Αντίστοιχη τάση παρατηρήθηκε και για το υγροποιημένο αέριο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν απότομη μείωση σε αξία (-54,1%) και πιο μέτρια μείωση σε όγκο (-11,4%).
Η σημαντική μείωση της αξίας στην ενέργεια αντανακλά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την άνοδο των τιμών το 2022, ενώ η μείωση του όγκου θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης της ΕΕ , όπου οι χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%.
Φυσικό αέριο: Απαιτούνται μέτρα για να αποφευχθεί νέα κρίση στην ΕΕ
Τόσο η αξία όσο και ο όγκος των εισαγόμενων πετρελαιοειδών παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 (αύξηση αξίας 0,4% και μείωση όγκου 0,9%).

Οι τάσεις στην ενέργεια
Παρόμοιες τάσεις μπορούν να παρατηρηθούν όταν ληφθούν υπόψη οι μηνιαίοι μέσοι όροι για το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους των προηγούμενων ετών.
Η μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 1,8% χαμηλότερη από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 1,2%.
Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με πτώση αξίας 35,9% και μείωση όγκου 14,5% και για το φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση, με πτώση αξίας 41,3% και μείωση όγκου 9,8%.
Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες – βασικοί προμηθευτές ενέργειας
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαιοειδών από την ΕΕ προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (17,1%), τη Νορβηγία (13,6%) και το Καζακστάν (10,9%).
Σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση προήλθε από τη Νορβηγία (46,6%). Ακολούθησε η Αλγερία με 19,7% και μετά η Ρωσία με 17,3%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (47,4%), μπροστά από τη Ρωσία (17,7%) και την Αλγερία (9,9%).


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού