Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εθνικών εκλογών που ανέδειξε σε πρώτο κόμμα την ακροδεξιά πρόταση της Μαρίν Λεπέν ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο.

Αυτό δεν παύει να δημιουργεί πεδίο δράσης και ζυμώσεων μεταξύ των κομμάτων που πρόσκεινται στο πολιτικό φάσμα του Κέντρου και της Αριστεράς για το πώς θα σταθούν απέναντι από τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Κοινός στόχος αναδεικνύεται η αποδυνάμωση του κόμματος της ακροδεξιάς.

Γαλλία: Χαμένη η οικονομία όποιος κι αν κερδίσει στις εκλογές

Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο και την αναγκαιότητα -κάτω από τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πρώτη αναμέτρηση- απόσυρσης υποψηφίων από τον δεύτερο γύρο σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τον πρώτο γύρο των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής, λαμβάνοντας 33,2% των εθνικών ψήφων έναντι του αριστερού συνασπισμού Nouveau Front Populaire (NFP) με 28% και της συμμαχίας Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 22,4%.

Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η ακροδεξιά και οι σύμμαχοί της μπορούν να εξασφαλίσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση και πιθανώς μια απόλυτη πλειοψηφία. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που θα κυβερνούσε ακροδεξιό κόμμα στη Γαλλία, κάτι το οποίο θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι υποψήφιοι της συμμαχίας Ensemble και του αριστερού NFP που αναδείχθηκαν τρίτοι στις περιφέρειές τους υφίστανται τώρα έντονη πίεση να αποσυρθούν προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της ψήφου και να συσπειρωθούν κατά του RN στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.

Επαναληπτικές εκλογές και απόσυρση υποψηφίων

Ο πρώτος γύρος οδήγησε σε περισσότερους από 300 επαναληπτικούς γύρους σε αντίστοιχες περιφέρειες, με τρεις υποψηφίους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός, αν και ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από το πόσοι υποψήφιοι θα αποχωρήσουν. Αυτό πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων που έκαναν οι FT, με σχεδόν όλες τις περιφέρειες καταμετρημένες, το RN τερμάτισε πρώτο σε 296 εκλογικές περιφέρειες από τις 577, ενώ το NFP προηγήθηκε σε 150 και το Ensemble σε 60. Θα υπάρξουν περίπου 65 εκλογικές περιφέρειες με το RN και το NFP σε αμφίδρομους επαναληπτικούς γύρους . Ένα κόμμα χρειάζεται 289 έδρες για την πλειοψηφία.

Δίνοντας το στίγμα ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε: «tο μάθημα απόψε είναι ότι η ακροδεξιά είναι στα πρόθυρα της κατάληψης της εξουσίας. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να εμποδίσουμε τον RN από το να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο και να κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό του έργο».

Την Κυριακή το βράδυ όλα τα κόμματα του αριστερού NFP – από την ακροαριστερή παράταξη La France Insoumise μέχρι τους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές – δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τον υποψήφιό τους εκεί όπου έλαβε την τρίτη θέση.

Διαφοροποιήσεις

Ωστόσο, τα κόμματα στη συμμαχία του Macron’s Ensemble εμφανίζονται με διαφοροποιημένες κατευθύνσεις, τροφοδοτώντας το κλίμα σύγχυσης και εκλογικής περιδίνησης της χώρας, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν αποφάσεις κατά περίπτωση με βάση το εάν ένας αριστερός υποψήφιος ήταν «συμβατός με τις δημοκρατικές αξίες», αλλά δεν απέκλεισε συγκεκριμένα τη La France Insoumise.

Ο πρώην πρωθυπουργός Édouard Philippe δήλωσε ότι το κόμμα του Horizons θα δώσει εντολή στους υποψηφίους του να αποσυρθούν μόνο σε περιφερειακές αναμετρήσεις όπου δεν υπάρχει υποψήφιος του LFI. «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δοθεί ψήφος στους υποψηφίους του RN ή του LFI, με τους οποίους διαφέρουμε, όχι μόνο σε προγράμματα αλλά και σε θεμελιώδεις αξίες», είπε χαρακτηριστικά ο Philippe.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ επέκρινε τον Μακρόν και υπενθύμισε ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι τον είχαν βοηθήσει δύο φορές να υπερισχύσει του RN για την προεδρία. «Παραμένει μπερδεμένο, πολύ μπερδεμένο από έναν πρόεδρο που επωφελήθηκε από τις ψήφους σας το 2017 και το 2022», είπε ο Faure σε συγκέντρωση του NFP.

Στέλνοντας μήνυμα ότι προσπαθεί να προσελκύσει νέους εκλογικούς συμμάχους, πάντως, ο πρωθυπουργός του Μακρόν ανκοίνωσε ότι θα αναστείλει τη μεταρρύθμιση για το επίδομα ανεργίας που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ σήμερα Δευτέρα, το οποίο είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αριστεράς.

Ο Steeve Briois, ανώτερο στέλεχος του RN, από την πλευρά του απέρριψε την ιδέα ότι οι τακτικοί ελιγμοί ή οι συστάσεις προς τους ψηφοφόρους θα εμπόδιζαν τη νίκη του κόμματός του.

«[Το γεγονός ότι] τα άλλα κόμματα θα ζητήσουν ένα μέτωπο κατά του RN – στην πράξη ενοχλεί τον κόσμο και τον παρακινεί να ψηφίσει υπέρ μας», είπε στους FT. «Η γυάλινη οροφή, η ιδέα μιας front républicain, δεν λειτουργεί πια».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι γάλλοι ψηφοφόροι θα συνταχθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο, το λεγόμενο front républicain — υποστηρίζοντας υποψηφίους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ψήφιζαν, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του RN.

Ωστόσο, αυτήν τη φορά οι αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτό το μέτωπο να αποδειχθεί αρκετά ισχυρό, δεδομένης της υπεροχής της ακροδεξιάς στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Mevaco: Σύμβαση 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου
Επικαιρότητα |

Mevaco: Σύμβαση 22 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων Φωτοβολταϊκού Πάρκου

Η παραγωγή και η παράδοση του συνόλου των ως άνω σταθερών μεταλλικών βάσεων στήριξης για το ανωτέρω Φ/Β Πάρκο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους