Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήταν μια ιδέα -εκλογικό στοίχημα- τόσο παράλογη που θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε: μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας χθες το βράδυ, η ακροδεξιά είναι πιο κοντά στην ανάληψη της εξουσίας στη Γαλλία από ποτέ άλλοτε.

Γαλλία: Μάχη για την αποδυνάμωση του RN – Η στρατηγική των κομμάτων ενόψει του δεύτερου γύρου

Tα ποσοστά

Ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων (34,4%), ακολουθούμενος από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – έναν νέο συνασπισμό αριστερών κομμάτων, από μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες έως κομμουνιστές – το οποίο κέρδισε 27,9%. Το κόμμα του Μακρόν – Αναγέννηση – ήρθε τρίτο, κερδίζοντας μόνο το 20,7% των ψήφων.

Ο πρόεδρος έχει γίνει όλο και πιο αντιδημοφιλής τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που αύξησαν το όριο ηλικίας και τη φορολόγηση των καυσίμων που ήταν τόσο αμφιλεγόμενη που προκάλεσε κίνημα διαμαρτυρίας.

Αν και τον τελευταίο καιρό συζητήθηκε πολύ η αυξανόμενη δημοτικότητα της ακροδεξιάς μεταξύ των νέων στη Γαλλία, αποδείχθηκε ότι αυτή είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα που αντιστάθηκε.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την ημέρα των εκλογών, το 41% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών ψήφισε τον αριστερό συνασπισμό.

Οι ηλικίες 25-34 ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν τον Εθνικό Συναγερμό από ό,τι οι ηλικίες μεταξύ 18-24 (28% έναντι 23%), αλλά συνολικά τα αποτελέσματα έδειξαν σαφή προτίμηση στην αριστερά. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χιλιάδες αριστεροί ακτιβιστές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν.

Μακρόν ή Λεπέν;

Ωστόσο, οι νέοι είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν την ακροδεξιά από ό,τι τον κεντρώο συνασπισμό (μόνο το 13% το έπραξε.) Αν στο επόμενο στάδιο της ψηφοφορίας προκύψει μια επιλογή μεταξύ του κέντρου και της ακροδεξιάς, όπως θα συμβεί σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, δεν είναι σαφές αν οι νέοι θα ψηφίσουν τον Μακρόν.

Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να σταματήσει ο Εθνικός Συναγερμός από το να κερδίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις ακραίες πολιτικές του. Αυτές περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε άτομα με διπλή υπηκοότητα να υπηρετούν σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, την διάκριση εις βάρος των μεταναστών στη στέγαση, την κοινωνική πρόνοια και την απασχόληση και, με τον καιρό, την προσπάθεια απαγόρευσης στις μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν μαντίλες δημοσίως.

Λόγω της δομής του γαλλικού εκλογικού συστήματος, 76 υποψήφιοι έχουν ήδη κερδίσει τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν 501 έδρες για τον β’ κύκλο εκλογών.

Υπάρχει μια νέα έκκληση οι πολίτες να πάνε συλλήβδην στις κάλπες ώστε να αποτραπεί η κατάκτηση της πλειοψηφίας από τον Εθνικό Συναγερμό, ενώ αρκετοί υποψήφιοι είναι πιθανό να παραιτηθούν προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της ψήφου.

Ό,τι κι αν συμβεί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου, οι νέοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

*Με πληροφορίες από: Dazed & Reuters

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον