Δύο deals πυροδοτούν τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά ενέργειας.
Το ένα έκλεισε και είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου και αφορά στην πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην αραβική Masdar και το δεύτερο κυοφορείται και αφορά στις δραστηριότητες του ενεργειακού ομίλου Helleniq Energy.
Αγορά ενέργειας
Ο χάρτης στην ελληνική αγορά ενέργειας ξαναγράφεται: Από τους τομείς του ηλεκτρικού ρεύματος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι τα πετρελαιοειδή και τα διυλιστήρια.
Μία αγορά που υπολογίζεται σε 37 δισ. ευρώ (πωλήσεις πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος) αλλά και που προϋποθέτει ετήσιες επενδύσεις 30 δισ. ευρώ έως το 2030 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για διείσδυση των ΑΠΕ και περιορισμού των εκπομπών CO2.
Οι μεγάλοι παίκτες ανακατεύουν την τράπουλα διεκδικώντας το μεγαλύτερο μέρος από την προαναφερόμενη πίτα αλλά κυρίως και την επέκταση τους κι εκτός συνόρων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με όλες τις επενδυτικές κινήσεις που εκδηλώθηκαν ή κυοφορούνται η αγορά ενέργειας αναμένεται να συγκεντρωθεί σε τέσσερις με πέντε ομίλους.
Το mega deal για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Καταλύτης των εξελίξεων, αναμφίβολα αποτέλεσε το mega deal αξίας 3,2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον αραβικό διεθνή ηγέτη στις ΑΠΕ Masdar.
Η επένδυση του κολοσσού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΑΠΕ εντός συνόρων αλλά και με ισχυρή παρουσία σε Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ανακατάταξη στην εγχώρια αγορά.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 1,2 GW και επενδυτικό πλάνο για ανάπτυξη έργων «πράσινης» ενέργειας ισχύος 6 GW ισχυροποιείται στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ η Masdar που έχει θέσει ως στόχο τα 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 αναμένεται να αξιοποιήσει την ελληνική εταιρεία για την επέκταση της τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος της συναλλαγής ανάμεσα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Masdar είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να περάσει 100% στην αραβική εταιρεία.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με πράσινα έργα 3 GW και την ΗΡΩΝ
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει καθετοποιημένος με ισχυρή παρουσία στην ενέργεια.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας έχει το δικαίωμα (call option) της απόκτησης από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έργων στην αντλησιοταμίευση, την υδροηλεκτρική ενέργεια και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 3 GW τα οποία και αναμένεται να διατηρήσουν την ισχύ του ομίλου στην αγορά της καθαρής ενέργειας και της αποθήκευσης.
Ταυτόχρονα, με τη θυγατρική ΗΡΩΝ στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει μερίδιο στην αγορά ρεύματος 11% και ετοιμάζεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή εδραιώνει τη θέση της και στην ηλεκτρική ενέργεια από συμβατικά καύσιμα. Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» χτίστηκε και θα λειτουργεί από κοινού με τη MORE, θυγατρική της Motor Oil.
Η Helleniq Energy, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και στο βάθος… η Metlen
Το επόμενο μεγάλο deal που κυοφορείται στην αγορά ενέργειας έχει στο επίκεντρο τον ενεργειακό όμιλο με τρία διυλιστήρια στη χώρα, την Helleniq Energy.
Η πρώτη πράξη του ομίλου που έχει κύριους μετόχους την Paneuropean (όμιλος Λάτση) με 40,41% και το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) με 31,18% είναι η τύχη της θυγατρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison. Η εταιρεία που ελέγχουν εξ’ ημισείας η Helleniq Energy και η ιταλική Edison, αναμένεται να μείνει στον έναν εκ των δύο μετόχων. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία δημοπρασίας προσφορών από τους δύο εταίρους.
Η Helleniq Energy προχωρά και σε άλλο νοικοκύρεμα… στα του οίκου της. Επιδιώκει την πώληση του 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (το υπόλοιπο 65% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ). Οι πληροφορίες θέλουν τον πετρελαϊκό όμιλο να έχει συμφωνήσει σε μεταβίβαση του μεριδίου του στο ελληνικό δημόσιο.
Πληροφορίες, όμως, φέρουν τον μέτοχο της Helleniq Energy, Paneuropean, να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της συμμετοχής του στον όμιλο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν αποκλείεται η Metlen (πρώην Mytilineos) να εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Metlen
Η Metlen βρίσκεται σε πορεία για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Έχει ήδη αποκτήσει μικρότερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να ανεβάσει το μερίδιο της Protergia στο 20% το 2024.
Ταυτόχρονα λειτουργεί τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ το χαρτοφυλάκιο σε έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που αναπτύσσει ανέρχεται σε 14 GW.
Η επόμενη πρόκληση, αν ανοίξει ο δρόμος, είναι η επένδυση στα διυλιστήρια και τα πετρελαιοειδή.
Η Motor Oil
Ο όμιλος της Motor Oil με το διυλιστήριο της Κορίνθου έχει ενδυναμώσει την παρουσία του και στους τομείς της καθαρής ενέργειας.
Η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της «Anemos Res» έχει αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου συμφερόντων Βαρδινογιάννη σε 837 MW, ενώ στο επενδυτικό πλάνο για ΑΠΕ 2 GW έως το 2030 περιλαμβάνονται και τα έργα σε υδρογόνο. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιείται με την NRG.
Η ΔΕΗ
Η ΔΕΗ στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 8,9 GW έως το 2026.
Οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ την τρέχουσα διετία, ενώ στο ιστορικό της καταγράφεται η επέκταση της στη Ρουμανία με την εξαγορά των assets της Enel αλλά και του Κωτσόβολου.
Latest News
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πόσο αντέχουν τα αποθέματα [γράφημα]
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε γεγονός που διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό