
«Κίτρινη κάρτα» στην Intrum έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, απορρίπτοντας την αίτηση που κατέθεσε για την χορήγηση νέας άδειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος της Intrum είχε αρκετές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να μην συμμορφώνεται με το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τους servicers.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα παρείχε στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων περιθώριο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, προκειμένου να καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εκ νέου αδειοδότησή της.
Η σχετική προθεσμία για την ανανέωση της αδειοδότησης της Intrum εξέπνευσε πριν από λίγες ώρες, χωρίς να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η αδειοδότηση δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση, καθώς από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β’ του ν. 5072/2023.
Intrum, o servicer που βουλιάζει στα χρέη – Ηχηρή υποβάθμιση από Fitch
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε πίστωση χρόνου για την προσκόμιση των πρόσθετων στοιχείων που θα δείχνουν την πλήρη συμμόρφωσή της με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας.
Intrum
Η Intrum κληθείσα να σχολιάσει τα παραπάνω αναφέρει τα εξής: «Δεν σχολιάζουμε επί των κανονιστικών και εποπτικών διαδικασιών. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις οποίες συμμετέχουμε».
Η DoValue
Ανάλογη μεταχείριση σύμφωνα με πληροφορίες επιφύλαξε η ΤτΕ και για την DoValue, η οποία επίσης δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Servicers
Πηγές από τον κλάδο σημειώνουν πως «υποβάλαμε όλο τον φάκελο εμπρόθεσμα. Κάποια έντυπα, τυπικού χαρακτήρα, δεν πρόλαβαν να ελεγχθούν από την ΤτΕ γιατί υποβλήθηκαν πρόσφατα. Για το λόγο αυτό παρατάθηκε η προηγούμενη άδεια για τέσσερις ακόμη μήνες».
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με τις υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας και εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) θα συνεδριάσει για τον έλεγχο των εγγράφων, ώστε να δοθεί η νέα άδεια.
«Είναι διαδικαστικού χαρακτήρα το θέμα» τονίζουν σχετικά. Μέχρι τότε πάντως, Intrum και doValue θα συνεχίσουν να λειτουργούν νομίμως με βάση την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε εκδοθεί το 2017.
Υποβάθμιση από Fitch για Intrum
Τα παραπάνω έρχονται μετά την ηχηρή κίνηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έσπευσε πρόσφατα να υποβαθμίσει την Intrum Σουηδίας, εταιρεία διαχείρισης χρέους, στη βαθμίδα CCC, δεδομένου ότι υπάρχει «σημαντικά αυξημένη» πιθανότητα η επικείμενη αναχρηματοδότηση της εταιρείας να θεωρηθεί ως ανταλλαγή προβληματικού χρέους.
Συγκεκριμένα η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση αθέτησης εκδότη (IDR) και την αξιολόγηση ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους της Intrum AB (publ) σε «CCC» από «B».
Η «υψηλή μόχλευση της εταιρείας, η επί του παρόντος περιορισμένη πρόσβασή της στις αγορές χρέους-κεφαλαίου και η βραχυπρόθεσμη πίεση για την ολοκλήρωση των συζητήσεών της με τους πιστωτές» υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τους κατόχους ομολόγων, ανέφερε στην έκθεσή της η Fitch.
Οι συζητήσεις με τους πιστωτές
Να σημειωθεί πως ο μητρικός όμιλος της Intrum βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της, απόν το περασμένο Μάρτιο και μάλιστα έχει διορίσει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να αντιμετωπίσει τη δομή του χρέους της. Η πλησιέστερη ουσιαστική λήξη χρέους της Intrum (ομόλογο ύψους 469 εκατ. ευρώ) λήγει στις 15 Ιουλίου 2024. Οι μετοχές της Intrum έχουν υποχωρήσει σημαντικά φέτος (κάποια στιγμή η πτώση υπερέβαινε το 60%), δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από τα 300 εκατ. δολάρια.


Latest News

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Τι έδειξε το «πασχαλινό» ταμείο των σούπερ μάρκετ – Από ποιο προϊόν έχασαν 4-5 εκατ. ευρώ
Πηγές της αγοράς των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ, αναφέρουν ότι η πασχαλινή αγορά κινήθηκε μέτρια φέτος

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση

Δωδώνη: Νέο εργοστάσιο στα Ιωάννινα και επενδύσεις έως 200 εκατ. από τους αδελφούς Σαράντη
Τι λέει στον ΟΤ ο Δημήτρης Σαράντης για την εξαγορά της Δωδώνης και τα σχέδια για την επόμενη μέρα της εταιρείας

Η Pink Woman μιλάει... ιταλικά - Η εξωστρέφεια και ο τζίρος ρεκόρ
Στην Ιταλία συνεχίζεται η ανάπτυξη του brand Pink Woman - Πώς αποδίδει το επιχειρηματικό μοντέλο επί ελληνικού εδάφους