Αισιοδοξία

Συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στους εξαγωγικούς κύκλους. Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του του 2024 – για 12 μήνες – οι ελληνικές εξαγωγές είχαν αρνητικό πρόσημο. Μήνα με τον μήνα έχασαν έδαφος. Κι εκεί που για αρκετά χρόνια, ακόμη από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι εξαγωγές ήταν το μόνο επιχειρηματικό μέγεθος που είχαν εκπληκτική ανάπτυξη, από τον Απρίλιο του 2023 τα πράγματα στράβωσαν! Κι η κατάσταση γύρισε τούμπα!

Και ο Μάιος;

Ομως φαίνεται πως και πάλι η κατάσταση αλλάζει. Ο περασμένο Απρίλιος ήταν θετικός. Ηταν ο πρώτος μήνας μετά από ένα χρόνων αρνητικών εξελίξεων και είναι το πρώτο μήνυμα. Μου λένε λοιπόν, από την αγορά πως και ο Μάιος περιμένουν πως θα είναι καλός. Δηλαδή θα έχει θετικό πρόσημο! Αυτή είναι η αίσθηση τους, εν αναμονή των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ φυσικά.

Και το 2024

Αλλά και γενικότερα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η χρονιά θα εξελιχθεί θετικά. Θα κλείσει με ανάπτυξη των εξαγωγών. Περιορισμένη βέβαια, αλλά θα υπάρξει ανάπτυξη! Βέβαια οι διψήφιοι ρυθμοί ανήκουν στο παρελθόν….

Είναι πολλές

Να σας επισημάνω ότι πλέον – από τα χρόνια της κρίσης και εντεύθεν η υπόθεση των εξαγωγών δεν αφορά ένα περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, όπως στο απώτερο παρελθόν. Αντιθέτως το θέμα εξαγωγική δραστηριότητα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες κάθε επιχείρησης που αρχίζει να «περπατάει» στην εσωτερική αγορά.

Η φέτα, το λάδι και τα ψάρια

Και να σας πληροφορήσω πως ότι τουλάχιστον τρία προϊόντα στην κατηγορία των τροφίμων – τα ψάρια, η φέτα και το ελαιόλαδο – βρίσκονται σε ορισμένες από τις υψηλότερες θέσεις της πρώτης δεκάδας του συνόλου των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο, λόγω των γνωστών ανισορροπιών της εν λόγω αγοράς, εμφανίζει κάμψη περί το 49% της αξίας του. Και οι εξαγωγές του αναμένεται να ομολοποιηθούν από τον Οκτώβριο και μετά, με τη νέα παραγωγή.

—-

Μαύρη τρύπα

Σας είχε ενημερώσει τόσο ο ΟΤ όσο και το INSIDE STORIES για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αφορά στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Πρόκειται για έναν «κουμπαρά» που χρηματοδοτείται από τους καταναλωτές ώστε και οι κάτοικοι των νησιών να έχουν τις ίδιες τιμές χρέωσης ρεύματος με τους υπόλοιπους που ηλεκτροδοτούνται από το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιδοτήσεις ρεύματος

Τις χρεώσεις ΥΚΩ τις πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος και αυτές συγκεντρώνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Μέσω του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ καλύπτονται οι πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση των νησιών, για όποια δεν είναι στο διασυνδεδεμένο σύστημα και παίρνουν ρεύμα που παράγεται από τις ακριβές ντιζελοκίνητες μονάδες.

Στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές να είναι υψηλότερες ο λογαριασμός ΥΚΩ ήταν ακόμα και πλεονασματικός αφού οι χρεώσεις υπολογίζονται αναλογικά στο κόστος ρεύματος που πληρώνουμε.

Μάλιστα η κυβέρνηση από αυτόν τον «κουμπαρά» που μαζεύει κάθε χρόνο περί τα 800 με 900 εκατ. ευρώ άντλησε χρήματα προκειμένου να τα διαθέσει για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Περίπου 460 εκατ. ευρώ διατέθηκαν.

Στο «φως»

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά; Πριν από λίγες μέρες αναρτήθηκαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το 2023, όπου εκεί υπάρχει αναλυτικά το «δούναι και λαβείν» του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ.

Αυτός είναι ελλειμματικός. Και στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 η «μαύρη» τρύπα ήταν στα 280,7 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές ρεύματος υποχώρησαν και άρα σε συνδυασμό και με καθυστερήσεις πληρωμών από τους καταναλωτές, το έλλειμμα εμφανίστηκε ξανά…

«Νάρκη»

Το έλλειμμα αυτό αποτελεί μία «νάρκη» για την αγορά και τις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Κι αυτό καθώς οι πάροχοι βάζουν από τα δικά τους ταμεία την πληρωμή των ΥΚΩ αν και η δουλειά τους είναι να απλά να μεταφέρουν τις χρεώσεις των καταναλωτών στον λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Ωστόσο, εδώ συμβαίνει το ανάποδο. Οι προμηθευτές πληρώνουν εκείνοι τις ΥΚΩ και μετά έρχεται ο Διαχειριστής να τους καλύψει αυτά που έχουν δώσει.

Όμως, επειδή το «ταμείον είναι μείον…» ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί να δώσει τις οφειλές στους παρόχους.

Οι τελευταίοι προσπαθούν με απλά λόγια να μην πατήσουν τη νάρκη… και σκάσουν!

Η κάλυψη

Το έλλειμμα του λογαριασμού ΥΚΩ καλύπτεται με δύο τρόπους: Είτε με αυξήσεις στις χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές είτε με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Μπορεί βέβαια να γίνει και συνδυασμός και των δύο.

Αν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει γίνει γνωστό πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, εντούτοις μέχρι στιγμής ουδέν νεότερο…

Αν και πώς θα καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα… Μέσω κρατικού προϋπολογισμού ή μέσω αυξήσεων στους καταναλωτές…

—-

Επιτόκια και δανειολήπτες

Και από τους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι δεν αποκλείεται να δουν την κυβέρνηση να αυξάνει τις χρεώσεις ΥΚΩ, να σας πάω στους δανειολήπτες.

Τα νέα μάλλον είναι καλά για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάζοντας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσα πώς βλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα γενικευμένες και συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων. Δύο είναι οι λόγοι που κάνει αυτές τις εκτιμήσεις. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (ξεκίνησε τον Ιούνιο) και ο δεύτερος έχει να κάνει με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών. Το τελευταίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος δανεισμού των τραπεζών από τις αγορές και άρα το όφελος θα περάσει στα δάνεια προς την εσωτερική αγορά

Η αναβάθμιση της Alpha Bank…

Έτσι, την περασμένη Πέμπτη είδαμε να αναβαθμίζεται η Alpha Bank και μάλιστα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η τράπεζα που διοικείται από τον CEO κ. Βασίλη Ψάλτη επέστρεψε μετά από 14 χρόνια στην επενδυτική κατηγορία με το χρέος της καθίσταται επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.

Επιπρόσθετα, ο οίκος διατηρεί θετικές τις προοπτικές για νέα αναβάθμιση στο μέλλον, απηχώντας τις εκτιμήσεις του για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της τράπεζας.

Παράλληλα, αποτελεί μία πρώτης μορφής επιβράβευση για την πρόσφατη στρατηγική συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο UniCredit, τα οφέλη από την οποία θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα επόμενα χρόνια.

…και το μέρισμα της Πειραιώς

Και να μείνω στο μέτωπο των τραπεζών.

Η Πειραιώς, υπό τον Χρήστο Μεγάλου, επίσης ήταν η πρώτη τράπεζα που μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων της έλαβε την απόφαση για διανομή μερίσματος.

Μέσα στον μήνα ανάλογες αποφάσεις θα λάβουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Αθροιστικά οι μέτοχοι των τραπεζών θα γεμίσουν τα ταμεία τους με 875 εκατ. ευρώ!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories