Ακάθεκτες συνεχίζουν και το 2024 την ανοδική τους πορεία οι τιμές των κατοικιών, έχοντας μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ξεπεράσει ακόμη και τα ιστορικά υψηλά της δεκαετίας του 2000.

Airbnb: Φοροανατροπές και χρονικοί κόφτες για ιδιοκτήτες ακινήτων

Αν και οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στο ανώτερης ποιότητας τμήμα της αγοράς, στο οποίο η προσφορά είναι περιορισμένη, συμπαρασύρουν και τα σπίτια υποδεέστερων χαρακτηριστικών. Επιδρούν δε με τον ίδιο τρόπο και στα μισθώματα, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση προσιτής στέγης.

Τα ακίνητα

Σύμφωνα με τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, από το χαμηλότερο σημείο τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στο γ’ τρίμηνο του 2017, οι μέσες τιμές πώλησης πανελλαδικά έχουν ενισχυθεί κατά 66,4%, απέχοντας πλέον μόλις 4,1% από το ανώτατο σημείο τους το 2008. Η εξέλιξη αυτή, κατά την εγχώρια νομισματική αρχή, αντανακλά την ισχυρή ζήτηση για επενδυτική εκμετάλλευση οικιστικών κυρίως ακινήτων, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την προσφορά.

Λείπουν 210.000 σπίτια

Σε πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς υπολογίστηκε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα 210.000 κατοικιών.

Το κενό αυτό είναι κατά τους οικονομολόγους του συστημικού ομίλου η βασική αιτία για τη διαμόρφωση του ρυθμού ανόδου των τιμών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 14% από αυτά που θα δικαιολογούσαν οι μακροοικονομικές συνθήκες και η εξέλιξη των εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ενδιαφερομένων για σπίτια την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά περίπου 200.000. Ενα μέρος του καλύφθηκε από τις νέες κατασκευές, οι οποίες έφτασαν την ίδια περίοδο τις 155.000. Ταυτόχρονα όμως 170.000 οικιστικά ακίνητα τέθηκαν εκτός λόγω της άνθησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Είναι προφανές ότι για να βρεθεί μια νέα ισορροπία είναι απαραίτητο να συναντηθούν ξανά προσφορά και ζήτηση. Η κυβέρνηση κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από τη μια πλευρά επιχειρεί τη μείωση των συναλλαγών από αλλοδαπούς που επενδύουν σε ακίνητα για την Golden Visa, με την αύξηση της ελάχιστης υποχρεωτικής δαπάνης και την απαγόρευση της τουριστικής εκμετάλλευσής τους. Από την άλλη, έχει αναλάβει δράσεις για την ενίσχυση του αποθέματος κατοικιών μέσω της ενεργοποίησης προγράμματος επιδοτήσεων για την ανακαίνιση 10.000 κλειστών διαμερισμάτων, που στη συνέχεια θα διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

Παράλληλα, έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», μέσω του οποίου θα παραχωρεί σε ιδιώτες κατασκευαστές με τη μέθοδο της αντιπαροχής οικόπεδα που ανήκουν στο κράτος, με ένα εύλογο ποσοστό των κατοικιών που δημιουργούνται να διατίθενται σε δικαιούχους προγραμμάτων στέγης.

Τα ενέχυρα των NPEs

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τονίζουν ωστόσο ότι δεν είναι αρκετά. Οπως λένε, το κλειδί για την ταχύτερη ομαλοποίηση της κατάστασης κρύβεται στα ενέχυρα των κόκκινων δανείων και στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή τους στην αγορά. Αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περί τα 600.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά είναι οικιστικά.

Με δεδομένο ότι περίπου το 25% αυτών θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό τα επόμενα 3-5 χρόνια, εκτιμάται ότι η προσφορά μπορεί να ενισχυθεί δυνητικά σε αυτό το διάστημα κατά 75.000 κατοικίες, πρώτες ή δευτερεύουσες. «Πρόκειται για ακίνητα που αναπόφευκτα θα αλλάξουν χέρια, καθώς θεωρείται αδύνατη ή ασύμφορη η αποπληρωμή των συνδεδεμένων χρεών. Οσο πιο γρήγορα λοιπόν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τόσο ταχύτερα θα αποσυμπιεστεί η κτηματαγορά» τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Συνάντηση με servicers

Σημειώνουν δε πως η ζητούμενη επιτάχυνση προϋποθέτει τη λήψη μέτρων από την πολιτεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των

εταιρειών διαχείρισης. Μεταξύ των προτάσεων των τελευταίων περιλαμβάνεται η επιτάχυνση της εκδίκασης των ανακοπών στους πλειστηριασμούς και η επίλυση δυσλειτουργιών σε πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγιο που προκαλούν σήμερα σοβαρές καθυστερήσεις. Επιπλέον, θα ζητηθεί η παροχή του δικαιώματος εισόδου στα ακίνητα για τον έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και για τη φωτογράφισή τους, ώστε η προβολή τους να καταστεί πιο αποτελεσματική.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
OT FORUM – Δημήτρης Ανδριόπουλος: H Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια
OT FORUM |

Ανδριόπουλος (Dimand): H Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια

Η ελληνική αγορά ακινήτων «δεν είναι φούσκα» καθώς η ανάπτυξη δεν βασίζεται σε δανεισμό τόνισε ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την παρουσία του στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου