Το απερίσκεπτο στοίχημα του Μακρόν αφήνει τους Γάλλους ψηφοφόρους με ύπουλες επιλογές
Εκατομμύρια θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της υποστήριξης της ακροδεξιάς ή ενός μπλοκ που κυριαρχείται από την άκρα αριστερά
Ένα σημείο δεδομένων είναι αρκετό για να δείξει πώς το στοίχημα των πρόωρων εκλογών του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πήγε θεαματικά στραβά. Στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2022, 4,2 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν υπέρ του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National. Την Κυριακή, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοσκόπησης Ipsos.
Χάρη στους λανθασμένους υπολογισμούς του Μακρόν, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN έχει μια ευκαιρία να εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών στις 7 Ιουλίου — με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη.
Ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο χωρίς να συμβουλευτεί τους ηγέτες των τριών κομμάτων της κεντρώας συμμαχίας του Ensemble. Αψηφώντας όλη τη συμβατική πολιτική σοφία, το έκανε όταν το RN είχε ήδη τεράστια ώθηση μετά την ηχηρή νίκη του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου. Διέταξε μια αστραπιαία εκστρατεία μόνο τριών εβδομάδων, δίνοντας πολύ λίγο χρόνο στους κακοπροετοιμασμένους συμμάχους του να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του RN για την οικονομία και άλλα θέματα.
Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις εκλογές στοιχηματίζοντας ότι οι μοχθηρές σχέσεις μεταξύ των αριστερών κομμάτων της Γαλλίας θα τους εμπόδιζαν να σχηματίσουν ένα κοινό εκλογικό μέτωπο – το οποίο θα επέτρεπε στους κεντρώους του να τους περάσουν στον δεύτερο γύρο με εκατοντάδες έδρες. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα τέσσερα αριστερά κόμματα συμφώνησαν σε ένα εκλογικό σύμφωνο και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα φορολογίας και δαπανών.
Η συμμαχία του Μακρόν έχει συντριβεί. Φαίνεται πιθανό να χάσει έως και τα δύο τρίτα των εδρών της, σύμφωνα με την Ipsos. Σπάει καθώς οι εξέχοντες πολιτικοί της αρχίζουν να τοποθετούνται για τη μετά-Μακρόν εποχή και τις προεδρικές εκλογές το 2027. Η εξουσία του Μακρόν έχει καταρρεύσει και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, ο ρόλος του πρόκειται να αλλάξει δραματικά. Δεν θα υπάρχει άλλος υπερκινητικός πρόεδρος που θα διοικεί τη χώρα από το παλάτι των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές λέγοντας ότι η Γαλλία χρειαζόταν μια στιγμή πολιτικής «διευκρίνισης». Φαίνεται ότι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει ο πρόεδρος τώρα είναι ένα διασπαμένο κοινοβούλιο, ένα πολιτικό αδιέξοδο και ένας προσωρινός πρωθυπουργός χωρίς εντολή. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο λαϊκιστικός «πυρετός» που ήλπιζε να σπάσει μπορεί μόνο να επιδεινωθεί, με το RN να φωνάζει για πρόωρες προεδρικές εκλογές για να επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα στη χώρα.
Το RN δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο. Η ηγέτης του κόμματος Μαρίν Λεπέν απέφυγε κάθε θριαμβολογία το βράδυ της Κυριακής, προειδοποιώντας ότι η νίκη δεν ήταν ασφαλής. Η στρατηγική του RN είναι τώρα να παίξει την απειλή για τη Γαλλία από, όπως είπε η Λεπέν, μια «άκρα αριστερά με βίαιες τάσεις».
Το εάν το RN θα σχηματίσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά το καθεστώς του Βισύ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα εξαρτηθεί από τους αντιπάλους του που θα ενωθούν εναντίον τους. Αλλά το λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» έχει αναπτυχθεί τόσες φορές από τον Μακρόν, κυνικά θα έλεγαν οι επικριτές του, για να μπλοκάρει την ακροδεξιά που τώρα είναι κουρελιασμένο και χτυπημένο.
Η υψηλότερη προσέλευση των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει εκατοντάδες τριμερείς αναμετρήσεις εκλογικών περιφερειών για τον δεύτερο γύρο. Για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά, η αριστερά και οι κεντρώοι του Μακρόν θα πρέπει να συνεργαστούν, αποχωρώντας από αγώνες τριών δρόμων όπου ο άλλος είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει το RN, αλλά και καλώντας ρητά τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν για το άλλο στρατόπεδο όπου ο υποψήφιος τους δεν υπάρχει.
Η συνεργασία είναι μέχρι στιγμής μερική στην καλύτερη περίπτωση. Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης της ακροαριστερής La France Insoumise (LFI), έκανε την πρώτη παραχώρηση το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι το αριστερό μπλοκ θα αποχωρήσει από τους αγώνες όπου προκρίθηκε στην τρίτη θέση για να ευνοήσει τη συμμαχία του Μακρόν. Η Κεντροαριστερά και οι Πράσινοι είχαν ήδη πει ότι θα το κάνουν. Το πρόβλημα είναι στις πιο συντηρητικές περιοχές, όπου μπορεί να είναι οι τρίτοι κεντρώοι που είναι σε καλύτερη θέση να νικήσουν το RN.
Μετά την κίνηση του Mélenchon, η συμμαχία του Μακρόν Ensemble είπε επίσης ότι θα παραιτηθεί από τους τρίτους υποψηφίους υπέρ εκείνων που «είναι σε θέση να κερδίσουν το RN και με τους οποίους μοιραζόμαστε το βασικό: τις αξίες της δημοκρατίας». Υπονοεί ότι οι τακτικές του αποσύρσεις θα γίνουν επιλεκτικά.
Ο Édouard Philippe, ο ηγέτης των Horizons, της φιλελεύθερης-συντηρητικής πτέρυγας του Ensemble, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τόσο τα ακροδεξιά όσο και τα ακροαριστερά κόμματα.
Το στρατόπεδο του Μακρόν και η αριστερά θα δεχθούν πιέσεις να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν το δημοκρατικό μέτωπο τις επόμενες ημέρες. Αυτό θα είναι δύσκολο να το καταπιεί ένας πρόεδρος που αντιμετώπισε την άκρα αριστερά και την ακροδεξιά ως εξίσου κακή για τη Γαλλία.
Εκατομμύρια ψηφοφόροι θα πρέπει τώρα να παλέψουν με μια απαίσια επιλογή στην κάλπη στις 7 Ιουλίου: ανάμεσα σε μια ακροδεξιά επικίνδυνα κοντά στην εξουσία και ένα αριστερό μπλοκ υπό την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του ακροαριστερού Μελανσόν. Μετά το απερίσκεπτο στοίχημα του Μακρόν, δεν υπάρχει εναλλακτική.
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες
Γιατί η πτώση των τιμών στοιχειώνει την ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα
Η ασθενής ανάπτυξη και οι μειωμένες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να εξετάσει επιθετικές μειώσεων επιτοκίων
Σκοτώνουν τους... μονόκερους όταν γεράσουν
Περισσότερες εταιρείες φτάνουν το ορόσημο αποτίμησης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά η ανάπτυξη από κερασφόρο πουλάρι σε φτερωτό άλογο γίνεται πιο σκληρή