Reuters Breakingviews

Η Γαλλία οδεύει γρήγορα προς μια χρονιά πολιτικού, οικονομικού και ίσως χρηματοπιστωτικού χάους. Μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, η προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Δεδομένων των κινδύνων που εγκυμονεί η πλατφόρμα του RΝ της Μαρίν Λεπέν, η εναλλακτική λύση – ένα πολιτικό αδιέξοδο και ασταθής κυβέρνηση – μπορεί να είναι προτιμότερη.

Το RN έλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων, αλλά η τελική σύνθεση του γαλλικού κοινοβουλίου εξαρτάται από το πολιτικό παζάρι.

Στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η αριστερά, προς το παρόν ενωμένη κάτω από ένα πανό του Νέου Λαϊκού Μετώπου, και η συμμαχία που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο με τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε κάθε περιφέρεια. Εάν δεν το κάνουν ή οι ψηφοφόροι δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες τους, θα εκλεγούν ακροδεξιοί υποψήφιοι, που κατέλαβαν την πρώτη θέση σε άνευ προηγουμένου αριθμό εκλογικών περιφερειών.

Εάν ο Ζορτνάν Μπαρντελά, ο επίδοξος πρωθυπουργός του RN, δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, η Γαλλία θα εισέλθει σε πολλούς μήνες πολιτικής κρίσης. Η επιρροή του Μακρόν θα μειωνόταν στο ελάχιστο μετά την αποτυχία του τζόγου του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τη συντριβή του κόμματός του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, ο πρόεδρος θα μπορούσε να υπολογίζει σε λιγότερους από 100 βουλευτές στη Βουλή των 577 ατόμων. Αυτό θα αποδυνάμωνε την ικανότητα χειρισμών του, ακόμα κι αν συγκεντρώσει βουλευτές από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μια τέτοια κυβέρνηση σύντομα θα καθοριζόταν όχι από αυτά που κάνει αλλά από αυτά που αδυνατεί να κάνει. Θα χαρακτηριζόταν από συνεχείς διαμάχες, στασιμότητα και ανικανότητα σε επείγοντα ζητήματα, όπως ο τρόπος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ. Και θα δυσκολευτεί να καθορίσει ποιο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τομείς όπως η πολιτική έναντι της Κίνας, της Ουκρανίας ή της πράσινης μετάβασης. Ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές για άλλον έναν χρόνο και η τρέχουσα θητεία του διαρκεί μέχρι το 2027.

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση της πλειοψηφίας μπορεί να φέρει τη βεβαιότητα ότι μερικές φορές οι αγορές ευνοούν. Θα μπορούσε, ωστόσο, να πυροδοτήσει άλλου είδους πολιτική αστάθεια εάν οι αντίπαλοι βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που θα κυβερνά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Και μπορεί να τρομάξει σοβαρά τους επενδυτές μόλις αποκαλύψει τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις της, πιθανότατα το φθινόπωρο: η πλατφόρμα του Μπαρντελά είναι πλούσια σε φορολογικές περικοπές και μη χρηματοδοτούμενες υποσχέσεις.

Πριν από λιγότερο από δύο μήνες ο Μακρόν φιλοξένησε το ετήσιο powwow του, με τη συμμετοχή κορυφαίων CEO παγκοσμίως και γιόρτασαν 15 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων, τις οποίες υποσχέθηκαν εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η AstraZeneca . «Επιλέξτε τη Γαλλία», τους προέτρεψε. Αν τους ζητούσαν σήμερα, θα μπορούσαν να μην την επιλέξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners