Η Nvidia πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για μονοπωλιακές πρακτικές από την αρμόδια γαλλική ρυθμιστική Αρχή. Αν όντως απαγγελθούν οι κατηγορίες θα είναι η πρώτη φορά που μια ρυθμιστική Αρχή στρέφεται εναντίον της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ από την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η γαλλική λεγόμενη «δήλωση ενστάσεων» ή «φύλλο δίωξης» θα ακολουθούσε τις εφόδους σε γραφεία εταιρειών τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, οι οποίες σύμφωνα με πηγές είχαν στόχο την Nvidia. Σημειώνεται ότι οι τότε έφοδοι ήταν το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης έρευνας γύρω από το cloud computing.

Μπορεί ο Αριστοτέλης να «ρυθμίσει» την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η Nvidia, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται τόσο για τεχνητή νοημοσύνη όσο και για γραφικά υπολογιστών έχει δει τη ζήτηση για τα προϊόντα της, αλλά και τη χρηματιστηριακή της αξία, να αυξάνονται κατακόρυφα μετά το λανσάρισμα του εργαλείου δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, προκαλώντας σειρά ρυθμιστικών ελέγχων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τόσο η γαλλική Αρχή, η οποία δημοσιεύει ορισμένες αλλά όχι όλες τις δηλώσεις ενστάσεων προς τις εταιρείες, όσο και η Nvidia αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εταιρεία σε μια κανονιστική κατάθεση πέρυσι δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τη Γαλλία είχαν ζητήσει πληροφορίες για τις κάρτες γραφικών της.

Κίνδυνος κατάχρησης από την Nvidia

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απίθανο να επεκτείνει την προκαταρκτική της εξέταση προς το παρόν, καθώς η γαλλική Αρχή εξετάζει τη Nvidia, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Η γαλλική εποπτική αρχή σε μια έκθεση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τον ανταγωνισμό στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε τον κίνδυνο κατάχρησης από τους παρόχους μικροτσίπ. Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση του κλάδου από το λογισμικό προγραμματισμού τσιπ CUDA της Nvidia, το μόνο σύστημα που είναι 100% συμβατό με τις GPU που έχουν καταστεί απαραίτητες για την επιτάχυνση των υπολογιστών.

Τέλος, η γαλλική Αρχή διατύπωνε την ανησυχία της για τις πρόσφατες επενδύσεις της Nvidia σε παρόχους υπηρεσιών cloud που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το CoreWeave.

Κίνδυνος προστίμου-ρεκόρ στην Nvidia

Οι εταιρείες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για παραβίαση των γαλλικών αντιμονοπωλιακών κανόνων, αν και έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρέχουν παραχωρήσεις για την εξάλειψη των κυρώσεων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πρωτοστατεί στη διερεύνηση της Nvidia έχοντας διαμοιράσει τον έλεγχο των λεγόμενων Big Tech (μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας) με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, αναφέρει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία