Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία από τη μία αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και από την άλλη παρακολουθούν τις προεκλογικές ισορροπίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,44%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,51% στις 8.125 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,47% στις 18.205 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,78% στις 7.502 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της J Sainsbury υποχωρεί 1,4% αφού η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανέφερε επιβράδυνση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της μεγάλης πτώσης στην αλυσίδα της, Άργος.

Πτωτικά οι αγορές της Ασίας, θετικά ο Nikkei λόγω Mitsubishi

Οι καταλύτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες 3,2% σημειώνει και η Sodexo, αφού η γαλλική εταιρεία τροφοδοσίας ανακοίνωσε ελαφρώς χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, ο όμιλος, ο οποίος θα παρέχει τροφοδοσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, επιβεβαίωσε τις προοπτικές του για το 2024.

Οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης του Ιουνίου, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο δείκτης θα πέσει στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.

Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μια φορά μέχρι τη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στο CNBC σήμερα ότι ενώ η κεντρική τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο στόχο της 2%, οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και δεν υπάρχει προκαθορισμένος δρόμος για αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των δεδομένων, η British Retail Consortium ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 0,2% τον Ιούνιο από 0,6% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να λύσει την εξίσωση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές