Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για την αποπληθωριστική διαδικασία της Ευρωζώνης, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι επιμένει ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, δημιουργώντας ένα δύσκολο περιβάλλον για τις επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,56% στις 8.120 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,75% στις 18.152 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,33% στις 7.536 μονάδες.

Δύσκολο καλοκαίρι για τη Wall Street – Τα προειδοποιητικά σημάδια

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία, αναδεικνύεται το πρόβλημα του δομικού πληθωρισμού και του δείκτη των υπηρεσιών, καθώς παρέμειναν επίμονα υψηλά, στο 2,9% και το 4,1% αντίστοιχα, επηρεάζοντας το κλίμα στις ευρωαγορές.

Η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μια φορά μέχρι τη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε στο CNBC σήμερα ότι ενώ η κεντρική τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο στόχο της 2%, οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και δεν υπάρχει προκαθορισμένος δρόμος για αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της J Sainsbury υποχώρησε 1,5% αφού η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανέφερε επιβράδυνση στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της μεγάλης πτώσης στην αλυσίδα της, Άργος.

Απώλειες 3,2% σημείωσε και η Sodexo, αφού η γαλλική εταιρεία τροφοδοσίας ανακοίνωσε ελαφρώς χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, ο όμιλος, ο οποίος θα παρέχει τροφοδοσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, επιβεβαίωσε τις προοπτικές του για το 2024.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η British Retail Consortium ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 0,2% τον Ιούνιο από 0,6% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να λύσει την εξίσωση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο στόχο του 2%.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Μάιο, αμετάβλητο από την μέτρηση του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας ήταν σταθερό σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024 καθώς και με τον Μάιο του 2023 στο 6%.

Πήρε πίσω τα χθεσινά κέρδη το ΧΑ, καθίζηση στον τζίρο

Πιστό στο «δρομολόγιο» της γραμμής 1.400 – 1.420 μονάδες έμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να διαπεράσει το ανώτατο όριο της συσσώρευσης των τελευταίων ημερών, αλλά άφησε και αρκετούς τίτλους να διορθώσουν και να «σβήσουν» κάθε αγοραστική διάθεση που υπήρξε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 1.407,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.407,03 μονάδων (-0,97%) και 1.418,86 μονάδων (-0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 5,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,03% στις 3.422,41 μονάδες, ενώ στο -0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.249,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,11% στις 1.229,51 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές