Κοντά σε υψηλό δύο μηνών διαπραγματεύεται το πετρέλαιο με μικρές μεταβολές. Η τιμή του μαύρου χρυσού ανήλθε σε υψηλό διμήνου την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης και πιθανές διακοπές της προσφοράς από τον τυφώνα Beryl.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 51 σεντς, ή 0,59%, στα 87,11 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε κατά 51 σεντς, ή 0,61%, στα 83,89 δολάρια.

Ασήμι: Έκλεψε τη λάμψη του χρυσού – Αλμα 21% μέσα μόλις 6 μήνες

Και οι δύο δείκτες έκλεισαν χθες με κέρδη που πλησίασαν το 2%.

Οι παράγοντες που ενισχύουν το πετρέλαιο

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί καθώς η καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδος επιταχύνεται με τις διακοπές της Ημέρας της Ανεξαρτησίας αυτή την εβδομάδα. Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων έχει προβλέψει ότι οι μετακινήσεις κατά την περίοδο των διακοπών θα είναι 5,2% υψηλότερες από ό,τι το 2023, με τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο να αυξάνονται κατά 4,8%.

Επίσης, η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτείται από τις γεωπολιτικές ανησυχίες που συνδέονται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Στο μάτι του κυκλώνα το πετρέλαιο

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης την πιθανή διακοπή της διύλισης και της υπεράκτιας παραγωγής στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Beryl που έπληξε την Καραϊβική ως καταιγίδα κατηγορίας 4 τη Δευτέρα.

«Ένας επικίνδυνος τυφώνας στην Καραϊβική αναμένεται να πλήξει το Μεξικό, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης» εξηγεί στο Reuters ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ υποστηρίζουν την άποψη της αγοράς ότι η Federal Reserve είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων κατά δύο τρίμηνο φέτος.

Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος ενισχύει επίσης τις ανοδικές τάσεις της αγοράς, σημειώνει ο ανεξάρτητος αναλυτής ενέργειας Tim Evans, αν και τα σημάδια της χαμηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης έχουν περιορίσει τα κέρδη της τιμής του πετρελαίου.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο στην Ασία, τη μεγαλύτερη περιοχή κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ήταν χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities