Για ένα «σκληρό καλοκαίρι» συστήνει να προετοιμαστούν οι επενδυτές στη Wall Street το Barron’s, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικοί δείκτες διαπραγματεύονται κοντά των ιστορικών υψηλών τους. Όπως διαπιστώνει όμως, οι περισσότερες μετοχές δυσκολεύονται. Ακόμη και οι ειδήσεις που συνήθως συγκινούν την αγορά δεν έχουν μεγάλη επίδραση.

Οι αμερικανικοί δείκτες προέρχονται από μία πτωτική εβδομάδα, πλην του Nasdaq, με τον Invesco S&P 500 Equal Weight, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, να σημειώνει απώλειες 0,7%. Αυτό το ETF, σε αντίθεση με τον σταθμισμένο με βάση την αγοραία αξία δείκτη, έχει την ίδια έκθεση σε κάθε μετοχή, επομένως η κίνησή του αντανακλά ότι η πραγματική απόδοση της μέσης μετοχής ήταν κακή.

Wall Street: Οι πέντε μετοχές που οδήγησαν το ράλι α’ 6μήνου

Η εικόνα στη Wall Street

Το ισοσταθμισμένο ETF προσπάθησε -και απέτυχε- να σπάσει το υψηλό ρεκόρ του των 169 δολαρίων. Ακόμη και μια θετική ανάγνωση για την παγκόσμια οικονομία από τη FedEx δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τους αγοραστές να ωθήσουν το αμοιβαίο κεφάλαιο σε νέα υψηλά.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα η FedEx δήλωσε ότι τα έσοδα θα αυξηθούν σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια ποσοστά για το οικονομικό έτος 2025, ένα σαφές μήνυμα ότι η παγκόσμια ζήτηση για αγαθά αυξάνεται. Ωστόσο, ο ισοσταθμισμένος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,4% εκείνη την ημέρα.

«Είναι μια φτωχή μικρή αγορά που δεν μπορεί να βρει το δρόμο της», γράφει ο Frank Gretz, τεχνικός αναλυτής στη Wellington Shields. «Οι υγιείς αγορές αφορούν τη συμμετοχή και αυτή λείπει από την αγορά».

Επίσης, η αγορά δεν ανταποκρίθηκε ούτε και στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη Παρασκευή. Ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, χαμηλότερα από το 2,7% του Απριλίου. Αυτό οδήγησε την απόδοση του Διετούς ομολόγου των ΗΠΑ – ένα βαρόμετρο για τις προσδοκίες σχετικά με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων – στο 4,67% από 4,74% την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό φαίνεται να ενισχύει την υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων. Ωστόσο, ο S&P 500 κέρδισε μόλις 0,1% την Παρασκευή, καθώς η αγορά στρέφεται από την εστίαση στα επιτόκια στην ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη.

Αλλαγή αφηγήματος

«Οι επενδυτές άλλαξαν ξαφνικά τη νοοτροπία τους στην εξέταση των οικονομικών δεδομένων και όχι απλώς στο να λένε ότι είναι υπέροχο ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια, αλλά ίσως ότι θα οδηγηθούμε σε ύφεση», σχολιάζει ο Seema Shah, ανώτερος αναλυτής στην Principal Global Investors.

Αυτό θα μπορούσε να κρατήσει τους επενδυτές στις Big Tech, ιδιαίτερα στο γκρουπ των Magnificent Seven. Αυτές οι μετοχές είχαν μια καλή εβδομάδα, με πέντε από τις επτά να ανεβαίνουν. Η Nvidia και η Microsoft ήταν οι εξαιρέσεις.

Αυτές οι εταιρείες τα πάνε καλά σε καλούς καιρούς, αλλά οι μετοχές τους μπορεί να έχουν καλύτερη απόδοση όταν η οικονομία επιβραδύνεται, επειδή η ανάπτυξή τους δεν στηρίζεται τόσο στην οικονομία όσο σε μεγαλύτερα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, τα χαμηλότερα επιτόκια κάνουν τα μελλοντικά κέρδη πιο πολύτιμα.

Αλλά και εκεί, οι ανησυχίες αφθονούν. Το πιο κραυγαλέο είναι η αποτίμηση. Ο S&P 500 Information Technology Sector διαπραγματεύεται με 33,5 φορές τα μελλοντικά κέρδη 12 μηνών αφού έχει κερδίσει 43% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, πιθανότατα αποτυπώνοντας ήδη την αύξηση των κερδών και την πτώση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street