Στην πρώτη 15άδα των αρνητικών αποδόσεων βρέθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Deutsche Bank, κλείνοντας με απώλειες έναν μήνα που επικράτησαν μικτές τάσεις, αλλά στιγματίστηκε από το sell off στη σκιά των γαλλικών πολιτικών εξελίξεων.

Παρά την αρνητική του απόδοση όμως, το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει στο -1,9% τις απώλειες του, την ώρα που οι αγορές στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα που τις έφεραν στο επίκεντρο των απωλειών τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 2 + 3 μετοχές που άντεξαν την πολιτική αναταραχή

Ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατήσει τη θέση του στην πρώτη δεκάδα των αποδόσεων παγκοσμίως

Μικτή η εικόνα των αγορών

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρουσίασαν μια αρκετά ανάμεικτη απόδοση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, καθώς οι επενδυτές εστίασαν σε πολλούς κινδύνους για τις προοπτικές.

Από τη θετική πλευρά, οι μετοχικές αγορές συνέχισαν να ανεβαίνουν και ο S&P 500 έφτασε σε νέο υψηλό όλων των εποχών χάρη στα περαιτέρω κέρδη για τις Magnificent 7.Όμως τα κέρδη των μετοχών παρέμειναν περιορισμένα και ο ισοσταθμισμένος S&P 500 έχασε πραγματικά έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο.

Επιπλέον, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν καθώς οι επενδυτές αποτύπωσαν τις προσδοκίες τους για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ακόμη και όταν η ΕΚΤ έκανε την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά την πανδημία.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν επίσης στο επίκεντρο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα αφού ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προς το τέλος του τριμήνου, υπήρχαν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις αδυναμίας στα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα.

Η πορεία των κλάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπορεί ο Ιούνιος να ροκάνισε τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 8,59%, εντούτοις μόλις τρεις είναι οι δείκτες που βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, με τους δύο εξ αυτών να γυρίζουν αρνητικά μόλις τον έκτο μήνα.

Ειδικότερα, ο Mid 40 πλέον είναι στο -0,09% από την αρχή του έτους, αφού από τον Μάρτιο κινείται σταθερά πτωτικά. Επίσης, ο κλαδικός των πρώτων υλών γύρισε αρνητικός κατά 3,61%, μετά το -9,86% του Ιουνίου, ενώ εκείνος της ακίνητης περιουσίας χάνει 6,92% μην μπορώντας να ακολουθήσει το θετικό τέμπο της αγοράς.

“Πρωταθλητές” μέχρι τώρα είναι οι κλαδικοί των Βασικών Αγαθών και της Βιομηχανίας, με κέρδη πάνω από 21%, με τις τράπεζες να ακολουθούν με +14,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών